Bøger, som nævner Retsplejeloven § 513

- Side 629 -

Kreditorforfølgning er ikke reguleret af EAL, men på grund af sammenhængen med EAL’s regler om overdragelse omtales retsplejelovens § 513 nedenfor om »Overdragelse og kreditforfølgning« afsnit 1.

Læs på Jurabibliotek



- Side 632 -

...udlæg end oprindeligt foreslået, fandt man det i EAL-lovforslaget rigtigst at undtage tabt arbejdsfortjeneste fra stk. 1, jf. EAL § 18, stk. 4. Herved opnås ifølge lovforslaget, at der om disse krav kommer til at gælde det samme som for almindelige lønkrav, og det undgås, at der eventuelt kan foretages udlæg i krav på beløb, som ikke kan overdrages.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 633 -

...arbejdsfortjeneste, at der kan foretages udlæg i kravet, jf. retsplejelovens § 513, stk. 3, »7 dage fra den dag, beløbet kunne fordres udbetalt«. Det må være muligt at overdrage kravet, selv om skadevolderen bestrider det. I et sådant tilfælde kan udlæg næppe foretages, jf. Gomard, Fogedret, 4. udg., s. 122 note 192, men kravet må kunne overdrages.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 634 -

1. Retsplejelovens § 513

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retsplejelovens § 513 indeholder følgende bestemmelser:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 635 -

...skyldneren som nævnt holde erstatningen eller godtgørelsen adskilt fra sin øvrige formue. Dette kan – ud over de i § 513, stk. 1, 2. pkt. udtrykkeligt nævnte måder – ske f.eks. ved erhvervelse af fast ejendom, hvor det i skødet nævnes, at den er erhvervet for erstatningen, eller ved erhvervelse af fondsaktiver (obligationer), der registreres på en

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 636 -

...2001.2581 Ø, U 2005.3306 ØLK, U 2008.2664 VLK, U 2013.3231 ØLK og senest U 2014.126 HK, hvor erhvervsevnetabserstatning var beskyttet mod udlæg, jf. retsplejelovens § 513, stk. 1, ved skyldners erhvervelse af ejendom i sameje med ægtefælle, men beskyttelsen var bortfaldet ved skyldners senere låneoptagelse i ejendommen, jf. retsplejelovens § 513, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 637 -

...blev indsat på den særlige opsparingskonto, var heller ikke kreditorbeskyttet, idet det indestående beløb, jf. det lige anførte, ikke var kreditorbeskyttet, og derfor skete der i forbindelse med indsættelsen en sammenblanding med ikkekreditorbeskyttede midler. Kommunens udlæg, som fogedretten havde ophævet, blev derfor stadfæstet af Østre Landsret.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...arbejdsskadeerstatning og blev anvendt bl.a. til betaling af banklånet. Landsretten stadfæstede, at fogedretten mod S’ protest foretog udlæg i S’ andel af huset, da det på det foreliggende grundlag ikke var bevist, at S’ andel af ejendommen var anskaffet for erstatningsbeløbet, herunder at adskillelseskravet var opfyldt, jf. retsplejelovens § 513, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retsplejelovens § 513, stk. 1. Fogedretten nægtede at foretage udlæg. Landsretten hjemviste sagen til fogedretten med henblik på foretagelse af udlæg i ejendommen, idet landsretten fandt, at S ved optagelsen af kreditforeningslånet havde disponeret over ejendommen på en sådan måde, at betingelserne i § 513, stk. 1, for udlægsfritagelse ikke længere var opfyldt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tiltrådte landsretten, at bilen ikke var omfattet af undtagelsesbestemmelsen i retsplejelovens § 513, stk. 1. Landsretten tiltrådte endvidere, at det ikke under sagen var godtgjort, at bilen var et hjælpemiddel, der var nødvendigt på grund af S’ legemlige mangler. Landsretten lagde herved navnlig vægt på bl.a., at der ikke i sagen forelå oplysninger om,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 638 -

...disponeret på en sådan måde, at betingelserne for at opretholde udlægsfritagelsen ikke længere var til stede, jf. herved retsplejelovens § 513, stk. 4, hvorefter udlæg kan foretages for fordringer, for hvilke skyldneren har givet pant. Højesteret stadfæstede herved landsrettens kendelse, hvorefter servitutten under auktionen skulle opgøres til 0 kr.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Udlægsfritagelsen er ikke til hinder for, at skadelidte inden for rammerne af EAL § 18 overdrager erstatningen, jf. herved retsplejelovens § 513, stk. 4, men erhververens kreditorer kan i givet fald gøre udlæg i kravet, jf. Bet. 634/1971 s. 84.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 639 -

...skadelidte måske senere får dom for, at han havde krav på betaling af erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, og kravet i og for sig således kunne »fordres udbetalt«, må det dog, hvis skadevolderen har bestridt kravet, antages, at udlægsbeskyttelsen først bortfalder, når dommen er eksigibel, jf. Gomard, Fogedret, 4. udg., s. 122 note 192 og U 1989.709 H.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...livsforsikringssummer, som blev indsat på særskilte konti. Boet efter ægtefællen begærede udlæg foretaget i disse indeståender. Bestemmelsen i retsplejelovens § 513, stk. 1, om udlægsfritagelse for beløb modtaget i erstatning for invaliditet eller tab af forsørger kunne ikke udstrækkes til også generelt at omfatte forsikringssummer udbetalt i anledning af en

Læs på Jurabibliotek