- Side 556 -
...udtømmende oplistning af de aktiver, der kan foretages udlæg i. Udgangspunktet er derfor, at der kan foretages udlæg i alle de aktiver, som skyldner ejer, medmindre disse specifikt er udlægsfritaget. Sidstnævnte gruppe fremgår af retsplejelovens §§ 509-516 og gennemgås nedenfor i afsnit 5-6. Hjemlen til foretagelse af udlæg fremgår af retsplejelovens § 508.
- Side 566 -
...for opretholdelsen af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og dennes husstand. Dette kaldes trangsbeneficiet. Trangsbeneficiet er en retlig standard og er hjemlet i retsplejelovens § 509, hvis indhold bestemmes af retspraksis. Denne bestemmelse suppleres dog af nogle mere specielle beskyttelsesregler i retsplejelovens §§ 510-516.
- Side 570 -
Den generelle beskyttelsesregel i trangsbeneficiet suppleres af en række specielle regler i retsplejelovens §§ 510-516, der også beskytter skyldner mod at foretage udlæg foretages i et givet aktiv.
(...)
- Side 571 -
Har skyldner modtaget en gave, vil der ikke kunne foretages udlæg i denne, såfremt gavegiveren har bestemt, da gaven blev givet, at denne skal være fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 514. Se nærmere i afsnit 6.7.
- Side 587 -
Har skyldneren modtaget en gave, vil der ikke kunne foretages udlæg i denne, såfremt gavegiveren har bestemt, da gaven blev givet, at denne skal være fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 514. Selvbåndlæggelse er ikke tilladt og skal ikke respekteres.
(...)
Retsplejelovens § 514: Udlæg kan ikke foretages i gaver, hvis giveren, da gaven blev givet, har bestemt, at udlæg ikke kan foretages. Udlæg kan heller ikke foretages i uhævede renter eller udbytte af en sådan gave indtil 6 måneder efter forfaldsdagen.
(...)
...særinteresser. Dernæst er det afgørende, at ordningens formål tilsiger, at forbuddet mod udlæg opretholdes, hvilket det kun kan, hvis forbuddet tilsigter at hindre en overgang af den enkelte deltagers ret, som vil være i strid med formålet, altså at hindre et sådant ejerskifte, der kan blive resultatet af kreditorforfølgning.3939. Se Juristen 1991, s. 58 ff.