- Side 243 -
Anmodning om en umiddelbar fogedforretning skal indgives til fogedretten, jf. retsplejelovens § 598, stk. 1. Anmodningen skal være skriftlig og indeholde de samme oplysninger som en stævning, jf. retsplejelovens 598, stk. 2, jf. § 348.
(...)
Anmodningen skal indgives i to eksemplarer, ligesom de bilag, der påberåbes, skal indleveres i to eksemplarer, da rekvisitus, jf. retsplejelovens § 598, stk. 2, sidste pkt., skal have kopi af anmodning og de påberåbte bilag. Har rekvirenten ikke vedlagt genparter, kan sagen afvises.
(...)
...som udgangspunkt ikke ske en efterprøvelse af det materielle grundlag uden afholdelse af møde.457457. Se f.eks. U2000.1283 og U2000.927. Fogedretterne forhåndsafviser imidlertid et ikke-ubetydeligt antal anmodninger om umiddelbare fogedforretninger vedrørende udsættelse af lejemål som følge af betalingsmisligholdelse, f.eks. når det er åbenbart, at
- Side 244 -
Hovedreglen er, at anmodningen om en umiddelbar fogedforretning, hvis rekvirenten er processuel indlænding, skal indgives til den fogedret, hvor rekvisitus har hjemting (efter reglerne i §§ 235-240), jf. retsplejelovens § 598, stk. 1.
(...)
...retsplejelovens § 598, stk. 2, jf. § 248. Hvis det ved forsøgene på forkyndelse viser sig, at rekvisitus ikke opholder sig i lejemålet, men f.eks. på højskole, må fogedretten på baggrund af en undersøgelse af Det Centrale Personregister mv. overveje, om sagen skal henvises til den fogedret, der på grundlag af rekvisitis ophold er stedligt kompetent.
- Side 245 -
...varsel, foretages en selvstændig vurdering af, hvorledes sagen bør berammes. Bliver fogedretten f.eks. ved rekvirentens legale oplysninger om rekvisiti indsigelse bekendt med sådanne før berammelsen, fører dette normalt til, at sagen berammes til foretagelse på kontoret, idet det sjældent vil være hensigtsmæssigt at procedere sagen på trappetrinnet.
(...)
...indkaldes til mødet og have et varsel på normalt mindst 7 dage, jf. retsplejelovens § 598, stk. 2. Under hensyntagen til sagernes karakter bør møderne berammes hurtigst muligt. Fogeden beslutter, hvorledes indkaldelse skal ske, jf. retsplejelovens § 154. Det er fogedrettens ansvar, at der foreligger dokumentation for, at rekvisitus er behørigt indkaldt.
(...)
Fogedretten kan foretage sagen uden forudgående varsel, hvis det er ubetænkeligt, eller hvis rekvirentens muligheder for senere at komme til sin ret ellers vil være væsentligt forringet, jf. retsplejelovens § 598, stk. 2, jf. § 493, stk. 2.460460. Se i øvrigt kapitel 6, afsnit 1.1. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis det må frygtes, at de effekter, som
(...)
- Side 246 -
Rekvirenten har mødepligt, hvorfor hans udeblivelse fører til, at sagen afvises jf. retsplejelovens § 598, stk. 2, jf. § 492, stk. 1. Der er ingen udtagelser fra rekvirentens mødepligt.
(...)
...rekvisitus trods lovligt forkyndt indkaldelse og uden oplyst gyldig grund, kan han fremstilles, jf. retsplejelovens § 598, stk. 2, jf. § 494, stk. 2. Oftest vil det i umiddelbare fogedforretninger imidlertid være mere hensigtsmæssigt at fortsætte sagen som udkørende forretning, idet sagens karakter oftest tilsiger, at sagen fremmes hurtigst muligt.
(...)
...af lejede effekter gennemgå opgørelsen, således at vejledningspligten over for rekvisitus kan opfyldes. Hvis lejeforholdet er misligholdt, og rekvirenten har hævet lejeforholdet, er rekvirenten ikke forpligtet til at tilbagekalde anmodningen om indsættelse i besiddelsen af det lejede, selv om rekvisitus betaler restancen. Rekvisitus er uanset ophæ-
- Side 250 -
...fastsættelse af omkostningerne. Kommentator i Karnov til § 503 og § 504 er forbeholden over for afgørelsen. Jeg kan tilslutte mig, at det forekommer mindre velovervejet; men konsekvensen må være, at rekvirenten og rekvistus altid bør nedlægge påstand om omkostningsafgørelse i processkrifter og kæreafgørelsen, hvis ikke fogeden har taget stilling hertil.
- Side 251 -
...Beskikkelse medfører ikke fritagelse for at betale omkostninger til modparten, ligesom beskikkelsen ikke medfører, at den beskikkede advokat som udlæg kan få dækket positive udgifter til vognmand, låsesmed mv.471471. Se U2000.2201. Beskikkelsen medfører derimod, at den beskikkede advokat kan kræve en eventuel udlagt retsafgift dækket som positiv omkostning.