- Side 877 -
...af retsplejelovens § 718 om anklageprincippet, at retterne inden for strafferetsplejen kun træder i virksomhed efter begæring af anklagemyndigheden (eller en privat påtaleberettiget). Iværksættelse af strafforfølgning og fortsættelse af denne frem til dom er således anklagerens opgave – og naturligvis også på tidligere stadier politiets – og hverken
(...)
- Side 879 -
Et helt overordnet og grundlæggende princip for anklagerens arbejde både i og udenfor retten er objektivitetsprincippet. Princippet følger af retsplejelovens § 96, stk. 2, 2. led, hvorefter anklageren ikke blot skal »påse, at strafskyldige drages til ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikke finder sted«.
(...)
- Side 880 -
...strafforfølgningen skal foregå med rimelig hurtighed, som også følger af EMRK artikel 6, stk. 1, gælder under hele sagens forløb og er fastsat af hensyn til både sigtede og forurettede. Der er også i retsplejelovens § 718 a og 718 b fastsat generelle regler med frister for anklagemyndighedens afgørelse af tiltalespørgsmålet mv., som anklageren skal påse overholdt.
- Side 889 -
...hovedforhandlingen må anklageren altid forholde sig til med det udgangspunkt, at hensynet til alle involverede taler for at få sagen afsluttet, hvis det er muligt og forsvarligt. Har den tiltalte f.eks. fået forfald på grund af sygdom, må anklageren også forholde sig til og tilkendegive, om en fremlagt lægeerklæring giver tilstrækkeligt grundlag for udsættelse.