Bøger, som nævner Selskabsloven § 107

Oversigt og hovedprincipper

- Side 473 -

Selskabsloven har ændret de hidtidige regler. Reglen om enstemmighed vedrørende en forøgelse af aktionærernes forpligtelser, nu SL § 107, stk. 1, gælder for alle kapitalselskaber. De øvrige tilfælde, hvor der krævedes enighed i anpartsselskaberne, er fjernet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...majoritet vedrørende beslutninger om vedtægtsændringer, jf. SL § 106 og vedrørende de specielle vedtægtsændringer, som nævnes i SL § 107, stk. 2 og 3. Uden for generalforsamlingskapitlet bl.a. om beslutninger om selskabets opløsning ved likvidation (SL §§ 217 og 281), fusion (SL §§ 246 og 281), omdannelse (SL §§ 321-324) og spaltning (SL §§ 264 og 301).

Læs på Jurabibliotek



Individualrettigheder – enstemmighedsreglerne

- Side 475 -

...§§ 106 og 107 ikke kan sættes ud af spillet blot ved at tage (en række) konkrete beslutninger. Efter den norske asl./aasl. § 5-20 kræves enstemmighed eller kvalificeret flertal ved enhver beslutning dvs. også enkeltstående vedtagelser, jf. således Aarbakke m.fl., Aksjeloven, 4. utg., 2017, p. 411, 1097. hvorved kapitalejernes forpligtelser over for

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 476 -

...indløsning eller om stemmeloft, forudsættes, at disse bestemmelser respekterer lighedsgrundsætningen. Der kan således ikke træffes bestemmelse om, at kun enkelte, bestemte kapitalejere indløses, jf. nærmere herom nedenfor, eller om at kapitalandelene inddeles i klasser. Er der allerede flere kapitalklasser, gælder reglen i SL § 107, stk. 3, jf. nedenfor.

Læs på Jurabibliotek



SL § 107, stk. 2

- Side 478 -

SL § 107, stk. 2, opregner de vedtægtsændringer, som kan gennemføres med en majoritet på ni tiendedele såvel af de afgivne stemmer som af den på generalforsamlingen repræsenterede kapital. Disse er følgende:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 480 -

...af 23. juli 2003 (NTS 2003:3 p. 272) vedrørende samme sags realitet. Hvis indløsning gennemføres efter reglen i SL § 70 (tidligere AL § 20 b), kræves ni tiendedel af kapitalandelene og stemmerne, mens § 107, stk. 2, kun kræver ni tiendedele af de afgivne stemmer og af den repræsenterede kapital. Et flertal efter § 107, stk. 2, kan derfor opnås med

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 481 -

...aktiebesiddelsen«. Bestemmelsen angår således en lige tvangsindløsning. Dette tydeliggøres i ordlyden, idet det indføjes »i lige forhold«. Hvis indløsningen er rettet mod en eller flere kapitalejere, der derved stilles ringere end de andre kapitalejere, kræver beslutningen samtykke fra den kapitalejer, hvis retsstilling forringes, jf. ligeretsgrundsætningen i § 45.

Læs på Jurabibliotek



Vedtægtsbestemmelser om udbytte og om forskydning af retsforholdet mellem kapitalklasserne

- Side 482 -

SL § 107, stk. 2, nr. 1, handler om vedtægtsbestemmelser, hvorved kapitalejernes ret til udbytte eller udlodning formindskes til fordel for andre end kapitalejerne eller medarbejderne. Sådanne ændringer kræver ni tiendedeles flertal. Spørgsmålet er herefter, hvorledes ændringer kan gennemføres i forhold til kapitalejere og medarbejdere.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 483 -

...vurderes som nødvendige eller fordelagtige for selskabet som helhed, og som derfor ikke bør forhindres af en lille minoritet. Usaglige forringelser vil stride mod generalklausulen i § 108, jf. nedenfor. Reglen i SL § 107, stk. 3, kan f.eks. anvendes til gennemførelse af rekonstruktioner, som nødvendiggør indgreb i de bestående kapitalejeres retsstilling.

Læs på Jurabibliotek



Begrænsninger i stemmeretten. Stemmeloft

- Side 484 -

...individual- og minoritetsrettigheder. Bestemmelsen nævner bl.a. ikke generelle ændringer i kapitalejernes stemmeret. Som almindelig regel må antages, at vedtægtsændringer, hvorved der gøres begrænsninger i stemmeretten, kræver enstemmighed. 18 18. Jf. således betænkning 1969 p. 118, jf. betænkning 1964 p. 160 og Gomard, Aktieselskabsret, 1970, p. 338 f.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dansk ret har yderligere bevidst opretholdt – og med selskabsloven endda udvidet – adgangen til stemmeretsdifferentiering og har med indførelsen af stemmeloftsreglen i AL 1973 § 172, stk. 2 – og fastholdelsen af denne regel, nu i SL § 107, stk. 2, nr. 4 – netop muliggjort vedtagelse af en regel som den, der i dommen blev ophævet, jf. straks nedenfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Begrænsninger i stemmeretten kan som nævnt ovenfor også ske i medfør af reglen i SL § 107, stk. 3, om forskydninger mellem flere aktieklasser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 485 -

...formodede – og uønskede – udenlandske opkøb efter Danmarks indtræden i EF. Efter at virksomhedsovertagelser – og forsøg herpå – er blevet en del af erhvervslivets hverdag, er adgangen til at indføre stemmeloft gjort permanent som en af de vedtægtsændringer, der kan gennemføres i kapitalselskaber med ni tiendedeles flertal, jf. SL § 107, stk. 2, nr. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtagelser og dermed også forsvar herimod knytter sig navnlig til større aktieselskaber. Der var derfor ingen regel i anpartsselskabsloven om indførelse af stemmeloft. Indførelse af stemmeloft i et anpartsselskab krævede samtykke af de anpartshavere, hvis retsstilling forringes. Reglen i SL § 107, stk. 2, nr. 4, gælder nu i alle kapitalselskaber.

Læs på Jurabibliotek


Indløsningsret som følge af vedtægtsændringer. SL § 110

...vedtægtsændringer, som enhver aktionær tidligere har kunnet modsætte sig. Selv om ændringerne angiveligt er sket med det sigte at give selskaberne større handlefrihed – og dermed i et videre perspektiv anses for at være gavnlige for aktionærerne – har lovgiveren dog ønsket at give kompensation for den umiddelbare forringelse af aktionærernes (nu kapitalejer-

Læs på Jurabibliotek



Retsvirkninger af mangler ved generalforsamlingens afholdelse og beslutninger

- Side 494 -

...der vel strider mod alle eller visse kapitalejeres rettigheder, men som aldrig anfægtes af de berørte kapitalejere, selvom disse ofte vil have en naturlig anledning dertil « (min fremhævelse). Det er imidlertid netop dette synspunkt, der fører til det ovenfor i teksten anførte, at kapitalejerne i almindelighed må gøre indsigelse, når de er til stede.

Læs på Jurabibliotek