Bøger, som nævner Selskabsloven § 109

Retsvirkninger af mangler ved generalforsamlingens afholdelse og beslutninger

- Side 493 -

Det bør under alle omstændigheder afklares rimeligt hurtigt, om de trufne beslutninger skal stå ved magt. Med henblik herpå fastsætter SL § 109,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 494 -

...der vel strider mod alle eller visse kapitalejeres rettigheder, men som aldrig anfægtes af de berørte kapitalejere, selvom disse ofte vil have en naturlig anledning dertil« (min fremhævelse). Det er imidlertid netop dette synspunkt, der fører til det ovenfor i teksten anførte, at kapitalejerne i almindelighed må gøre indsigelse, når de er til stede.

Læs på Jurabibliotek

(...)

SL § 109, stk. 3, nr. 1, forudsætter vedrørende indholdsmanglerne en sondring mellem indholdsmangler, der er så grove, at de medfører nullitet, og mangler, som kun medfører anfægtelighed (eller slet ikke medfører ugyldig-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 495 -

...også hvis de strider mod anden lovgivning. Der kan ikke sluttes modsætningsvis fra udtrykket »denne lov« i SL § 109. Selskabsloven tager blot ikke stilling til virkningen af, at beslutninger strider mod anden lovgivning. Det må afgøres konkret efter den pågældende lovgivning, i hvilket omfang tilsidesættelse af andre lovregler medfører ugyldighed.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Østre Landsret kendte hele valghandlingen ugyldig og tog sagsøgernes påstand om, at bestemte angivne personer i stedet ville være blevet valgt, til følge. De angivne personer trådte derfor i stedet for den på generalforsamlingen valgte bestyrelse. Rettens afgørelse er også bindende for de aktionærer, der ikke har anlagt sagen, sml. herved U 1977.123 H.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 496 -

...til tab for enkelte kapitalejere. Kapitalejerne kan anlægge erstatningssag mod selskabet eller efter omstændighederne mod de kapitalejere, der har vedtaget beslutningen, jf. SL § 362 og nærmere nedenfor i kap. 14. Et sådant sagsanlæg er ikke bundet af fristbestemmelsen i SL § 109. Dette gælder selvsagt også for tredjemands eventuelle erstatningskrav.

Læs på Jurabibliotek