Bøger, som nævner Selskabsloven § 76

Indledning

- Side 425 -

...hvor kapitalejerne gør deres indflydelse gældende, og hvor kapitalejerne får information om selskabet. Begge dele er udtryk for et princip, en ideal fordring, som ikke altid følges i virkeligheden, jf. nærmere i det følgende. Det er imidlertid det princip, som selskabslovens regler er bygget op omkring. Dette understreges nu direkte i SL § 76, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Kapitalejernes indflydelse i selskabet udøves på generalforsamlinger

- Side 427 -

...og/eller direktion. Dette gælder også for en ene- eller hovedaktionær, jf. herved U 1967.41 H (hovedaktionæren kunne ikke afskedige direktøren på egen hånd) og U 1972.419 V (konkursbegæring kunne ikke indgives af en aktionær). Afholdelse af generalforsamling har kun egentlig mening, når der er et flertal af kapitalejere. De formelle regler om general-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 428 -

...generalforsamlingsprotokollen. Denne praksis er nu lovfæstet i SL § 76, stk. 2, hvorefter »kapitalejernes beslutninger på generalforsamlingen konkret kan træffes under fravigelse af lovens og vedtægternes form og fristkrav, hvis samtlige kapitalejere er enige herom.« Herved tilnærmes reglerne for kapitalselskaber de tidligere regler i anpartsselskabsloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter SL § 76, stk. 2, kan fravigelsen imidlertid kun omfatte form og fristkrav. Selv om disse krav fraviges, er der stadig tale om en generalforsamling Formkravet angår bl.a. sted og spørgsmålet om afholdelse af fysisk møde. Herved legitimeres såkaldte »skrivebordsgeneralforsamlinger«, jf. ovenfor.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 429 -

...lovgivningen har adgang til generalforsamlingen, er det af denne årsag nødvendigt, at der afholdes generalforsamling. Dette gælder således i statslige selskaber, selskaber, hvis aktier er optaget til handel på et reguleret marked i et EU- eller EØS-land, og bl.a. i finansielle virksomheder, jf. SL § 76, stk. 5 og 6, og lov om finansiel virksomhed § 67.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 432 -

...Modsætningsvis er den omkring 40 i Storbritannien. Den forholdsvis høje mødeprocent i Sverige hænger sammen med den koncentrerede ejerstruktur – som også findes i Danmark. Jf. herved om ejerstrukturens betydning for selskabernes corporate governance Mette Neville i NTS 2001:1 p. 72 f., jf. også samme i NTS 2002:1 p. 106 f. og 2002:2 p. 256 f. Typisk

Læs på Jurabibliotek



Adgang til generalforsamlingen

- Side 441 -

...endvidere tillagt det centrale ledelsesorgan kompetence til at bestemme, at andre end de efter loven berettigede kan overvære generalforsamlingen. Denne kompetenceregel giver dog ikke det centrale ledelsesorgan en eksklusiv ret. Generalforsamlingen kan fortsat træffe beslutning om adgangen til generalforsamlingen, såfremt dette bestemmes i vedtægterne.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 461 -

...§ 76 kan kapitalejerne i enighed beslutte at fravige lovens og vedtægternes form og fristkrav. Dette gælder i begge selskabsformer, jf. nærmere foran. Beslutning om at afholde elektronisk generalforsamling er mest relevant i store selskaber med mange kapitalejere, men selskabslovens regler om elektronisk generalforsamling gælder for alle selskaber.

Læs på Jurabibliotek