Bøger, som nævner Selskabsskatteloven § 12A

Kontant indskud eller apportindskud

- Side 1156 -

...af aktie- eller anpartskapitalen, skattemæssigt behandles, som om der var sket en gældseftergivelse, og derved kan der indtræde underskudsbegrænsning, jf. nedenstående afsnit. Det indebærer, at hvis der i forbindelse med kapitalindskuddet sker betaling af en fordring, som indskyderen har på modtageren, vil dette kunne medføre underskudsbegrænsning.

Læs på Jurabibliotek



Gældseftergivelse

- Side 1157 -

...gældseftergivelse, jf. nedenfor. Der er den principielle sammenhæng mellem beskatningen efter kursgevinstloven og underskudsbegrænsningsreglerne, at en skattefrihed efter kursgevinstloven kan indebære en indirekte beskatning i form af underskudsbegrænsning, mens en beskatning efter kursgevinstloven medfører, at der ikke vil kunne underskudsbegrænses samtidig.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1158 -

vinstloven og underskudsbegrænsningsreglerne i hhv. SEL §§ 12 A-C og PSL § 13 a. Det er ikke altid, at der er symmetri i lovgrundlaget, men disse symmetrihensyn medvirker til at gøre regelgrundlaget kompliceret.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...gældseftergivelsen tillige behandles efter reglerne om ret til underskudsfremførsel. En kursgevinst hos debitor er, hvis debitor er et selskab reguleret af KGL §§ 6-8 og 24, og hvis debitor er en fysisk person reguleret af KGL §§ 19, 21 og 24. Endvidere kan der blive tale underskudsbegrænsning, for selskaber efter SEL §§ 12-12 C og for personer efter PSL § 13 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...inden for eller uden for KGL § 24, har ligeledes betydning for retten til at fremføre underskud. Opnås der skattefrihed efter KGL § 24, vil der som udgangspunkt kunne indtræde underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A-12 C (selskaber) eller PSL § 13 a (fysiske personer). Falder forholdet uden for KGL § 24, er der ingen hjemmel til underskudsbegrænsning.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1159 -

...beskatning vil dog kunne bortfalde, hvis eftergivelsen kan karakteriseres som skattefrit udbytte efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, eller skattefrit tilskud efter SEL § 31 D, men i begge disse bestemmelser er det fastsat som en betingelse for skattefriheden, at der ikke er fradragsret for ydelsen, jf. SEL § 13, stk. 1, nr. 2, og SEL § 31 D, stk. 3 og 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udgangspunktet er, at der heller ikke skal ske underskudsbegrænsning, hvis gældseftergivelsen sker mellem koncernforbundne parter. Dette hensyn er sikret i SEL §§ 12 A-12 C ved, at det beløb, som underskuddet skal nedsættes med, skal formindskes med den del af gældseftergivelsen, der er skattefri efter SEL § 13, stk. 1, nr. 2, og SEL § 31 D samt KGL § 8.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1160 -

...skal derfor ikke reguleres af reglerne for gældseftergivelse, idet der gælder en generel skattefrihed. Samtidig fremgår det af SEL § 12 A, stk. 2, nr. 3, at der heller ikke skal indtræde underskudsbegrænsning i disse tilfælde. De skattemæssige konsekvenser af gevinst og tab på ikke indbetalt selskabskapital reguleres af aktieavancebeskatningsloven.

Læs på Jurabibliotek



Akkord mv.

- Side 1161 -

Når der foreligger en gældseftergivelse i form af en akkord, vil den være omfattet af KGL § 24, således at eftergivelsen som udgangspunkt er skattefri efter denne bestemmelse. Til gengæld vil der kunne indtræde underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A – C eller PSL § 13 a.

Læs på Jurabibliotek



Underskudsfremførsel

- Side 1171 -

I 1991 blev der indført regler om begrænsning af underskud ved gældseftergivelser omfattet af den nugældende KGL § 24. Bestemmelserne findes nu i SEL §§ 12 A, 12 B og 12 C for selskaber og PSL § 13 a for fysiske personer.

Læs på Jurabibliotek



Særligt for selskaber mv.

- Side 1173 -

Underskudsbegrænsningsreglerne for fysiske personer og selskaber er som udgangspunkt ens. Selskabers underskudsbegrænsning er reguleret i SEL §§ 12 A-12 C.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...der heller ikke skattepligt af en gevinst. Såfremt gevinsten ved en gældseftergivelse er skattefri efter KGL § 8, men ville udløse en underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A og 12 B, ville den symmetriske beskatning ikke længere kunne opretholdes. Det er derfor i SEL §§ 12 A og 12 B bestemt, at underskudsbegrænsningen skal nedsættes i disse tilfælde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...kreditor ikke har fradragsret for tabet på en koncernforbunden fordring, jf. KGL § 4, så udløses der ikke nogen direkte beskatning hos debitor, jf. KGL § 8, eller nogen indirekte beskatning i form af en underskudsbegrænsning efter SEL §§ 12 A og 12 B, jf. SKM2003.224.LSR vedrørende dagældende KGL § 6 B, hvis retsstilling principielt er videreført.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Når SEL § 12 A i disse tilfælde henviser til KGL § 8 og ikke til KGL § 4, skyldes det, at reduktionen i underskudsbegrænsningen tillige gælder i de tilfælde, hvor kreditor ikke er omfattet af KGL § 4, fordi der er tale om en udenlandsk kreditor, som naturligvis ikke er omfattet af de danske regler om tabsfradrag.

Læs på Jurabibliotek



Gældskonvertering

- Side 1174 -

...gældskonverteringen udløste underskudsbegrænsning efter dagældende LL § 15, stk. 2 (nugældende SEL § 12 A), da gældskonverteringen ikke var omfattet af KGL § 8. Det gjorde ingen forskel i relation til KGL § 8, at der kunne ske genbeskatning af fradraget i udlandet ved en senere realisation, da der var tale om en genbeskatning, der måske aldrig indtrådte.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Med hensyn til underskudsbegrænsning fremgår det af SEL § 12 A, stk. 3, at med gældsnedsættelse sidestilles hel eller delvis konvertering af gælden til aktier eller konvertible obligationer. De konvertible obligationer er medtaget, da konvertible obligationer altid er omfattet af aktieavancebeskatningslovens

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1175 -

...fordringens nominelle værdi og aktiernes kursværdi, da dette ud fra en fortolkning måtte anses for at være gældseftergivelsen. Ændringen skyldtes, at denne praksis kunne give anledning til vilkårlige resultater. Se SKM2003.281.LSR om betydningen af, om nedsættelsesbeløbet beregnes i forhold til fordringens værdi eller i forhold til aktiernes kursværdi.

Læs på Jurabibliotek



Erhvervelse af fordring til underkurs

- Side 1179 -

...således, at en kreditor i stedet for at eftergive en gæld overdrager fordringen til et selskab, som er koncernforbundet med debitorselskabet, til den lave kurs, som kreditor ville være villig til at eftergive ned til. Da der sker overdragelse af fordring i stedet for eftergivelse, vil de skattemæssige konsekvenser af en gældseftergivelse ikke indtræde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...gældsnedsættelse, vil kunne indtræde underskudsbegrænsning. Opgørelsen af nedsættelsesbeløbet følger imidlertid ikke af SEL § 12 A, stk. 2, om gældsnedsættelser, men er derimod selvstændigt reguleret i SEL § 12 A, stk. 4, 3. pkt. Nedsættelsesbeløbet skal opgøres som forskellen mellem fordringens pålydende værdi og fordringens kursværdi på overdragelsestidspunktet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1180 -

...fastsat en særlig regel i SEL § 12 A, stk. 4, om opgørelse af gældens værdi ved gældspåtagelsen (anskaffelsessum). Det fremgår af bestemmelsen, at hvis der er sket underskudsbegrænsning efter denne bestemmelse, vil der ske en regulering af gældens værdi ved påtagelsen. Den vil således blive nedsat med et beløb svarende til underskudsbegrænsningen.

Læs på Jurabibliotek