- Side 927 -
...litra a, ved indkomstårets udløb ejes af andre aktionærer eller deltagere end ved begyndelsen af et tidligere indkomstår, hvori den skattepligtige indkomst udviste underskud«. Tilsvarende gælder, såfremt andre aktionærer eller deltagere ved indkomstårets udløb end ved begyndelsen af underskudsåret råder over mere end 50 pct. af den samlede stemmeværdi.
(...)
...begrænsningen og for ikke at lægge unødige hindringer i vejen for overdragelse af »aktive« virksomheder omfatter begrænsningen i adgangen til underskudsfremførsel alene modregning i nærmere opregnede kapitalindtægter og leasingindtægter. Ifølge SEL § 12 D, stk. 3, opgøres nettokapitalindtægterne som summen af renteindtægter og -udgifter, gevinster
(...)
- Side 928 -
...udtalte, at selskabets nettotabskonto vedrørende aktier og fremførte kildeartsbegrænsede tab på aktier, jf. ABL § 43, stk. 3, uden begrænsning kunne fremføres til modregning i selskabets fremtidige gevinster på skattepligtige porteføljeaktier uanset det påtænkte ejerskifte. SEL § 12 D vedrørte alene underskud til modregning i den skattepligtige indkomst.
(...)
Følgende tre tilfælde er undtaget fra begrænsningen i adgangen til underskudsfremførsel, jf. SEL § 12 D, stk. 4 og 7:
(...)
...7, ikke, hvis selskabet i hele indkomståret drev virksomhed som pengeinstitut, forsikringsselskab, investeringsforening, eller realkreditinstitut eller i øvrigt udøvede pengenæringsvirksomhed. For disse selskaber mv., hvis virksomhed netop går ud på at erhverve indkomst i form af kapitalindtægter, ville en underskudsbegrænsning ramme urimelig hårdt.
(...)
...det pågældende år bestod af provisioner med en samlet bruttofortjeneste på 219.750 kr., mens de finansielle indtægter udgjorde 10.031 kr. Selskabet fandtes derfor ikke i relation til begrænsningen i retten til underskudsfremførsel at kunne påberåbe sig undtagelsesbestemmelsen om finansiel virksomhed i LL § 15, stk. 5, nr. 3 (nu SEL § 12 D, stk. 7).
(...)
- Side 929 -
...moderselskabet, der anses for at eje aktierne i datterselskabet efter deres forholdsmæssige andel af moderselskabets aktiekapital. Baggrunden for denne »transparensregel« er ønsket om at modvirke, at underskudsselskaber uhindret kan overdrages sammen med et overliggende moderselskab, der jo indebærer, at ejerkredsen i datterselskabet forbliver uændret.
(...)
Da man har ikke anset det for nødvendigt at udstrække værnsreglen til også at omfatte moderselskaber, der er optaget til handel på et reguleret marked, har dette afstedkommet nogle regler, der skal forhindre, at børsnotering eller afnotering i sig selv udløser underskudsfremførselsbegrænsning, jf. nærmere SEL § 12 D, stk. 6.
(...)
...underskudsbegrænsning efter SEL § 12 D, stk. 1 og 2. Der blev lagt vægt på, at transparensreglen i SEL § 12 D, stk. 5, fandt anvendelse, og med gennemførelsen af dispositionen fandt SEL § 12 D, stk. 6, sidste pkt., anvendelse, således at ejerskifte blev målt i forhold til aktionærkredsen, A og B, selv om N A/S kom til at eje mindre end 25 pct. (3 pct.).
...Disse defineres i denne sammenhæng som selskaber, der på tidspunktet for ændring i ejerforhold til kapitalandele eller for ændring af råden over stemmeværdien i det væsentlige er uden økonomisk risiko ved erhvervsmæssig aktivitet, jf. SEL § 12 D, stk. 2. Afgrænsningen af, hvorvidt et selskab er et tomt selskab, er den samme som i SEL § 33 A, stk. 3.
(...)
- Side 930 -
...er ikke hensigten at forhindre anvendelsen af »skuffeselskaber«. Dette er sikret ved SEL § 12 D, stk. 2, hvorefter der ikke sker underskudsbegrænsning, såfremt selskabet mv. fra stiftelsen og indtil tidspunktet for aftale om overdragelse af kapitalandele eller aftale om ændring af råden over stemmeværdien ikke har drevet erhvervsmæssig virksomhed.
(...)
...7 (nu SEL § 12 D, stk. 1). I SKM2013.797.SR nåede Skatterådet frem til, at de skattemæssige underskud i selskabet ville fortabes i forbindelse med overdragelse af alle aktierne i et bankaktieselskab, idet banken på overdragelsestidspunktet ikke drev finansieringsvirksomhed og i det væsentlige var uden økonomisk risiko ved erhvervsmæssig aktivitet.
(...)
...hovedsageligt bestod af en likvid pengebeholdning og værdipapirer, og at selskabets passiver ikke hovedsageligt bestod af skyldig eller latent selskabsskat samt eventuelle andre skyldige skatter og afgifter. Selskabet ansås for at udøve erhvervsmæssig aktivitet, hvis omfang ikke var af underordnet betydning, hvorfor den anden betingelse var opfyldt.
(...)
- Side 931 -
Undtagelsesbestemmelserne i SEL § 12 D, stk. 4, om selskaber, hvis aktier er optaget til handel på et reguleret marked og familieoverdragelser – men ikke undtagelsen vedrørende pengenæringsselskaber i SEL § 12 D, stk. 7 – finder også anvendelse, for så vidt angår de særlige regler, der gælder for tomme selskaber. Tilsvarende gælder transparensreglen i SEL § 12 D, stk. 5.