Bøger, som nævner Selskabsskatteloven § 2D

Beskatning af udbytter

- Side 1019 -

...1, litra c. Se kap. 27, 4.3.2. Gevinst og tab ved udenlandske selskabers afståelse af aktier er ikke omfattet af den begrænsede skattepligt, jf. SEL § 2 modsætningsvis. Der findes derfor regler, som i visse tilfælde omkvalificerer aktieavancer til udbytte, jf. bl.a. den nedenfor omtalte SEL § 2 D, LL § 16 A, stk. 3, nr. 1, litra a-d, og LL § 16 B.

Læs på Jurabibliotek


Omkvalifikation af aktieavance til udbytte

I SEL § 2 D findes en værnsregel, som skal modvirke en situation, hvor et selskab konverterer en (skattepligtig) udbytteudlodning til en (skattefri) aktieavance. Reglen finder anvendelse på såvel danske som udenlandske selskaber, men har dog navnlig betydning for sidstnævnte. Reglen blev gennemført for at modvirke følgende omgåelsesmulighed:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fordring på det erhvervende selskab. Fordringen ville svare til den påtænkte udbytteudlodning fra det erhvervede selskab. Denne transaktion medførte (før gennemførelsen af SEL § 2 D) ingen beskatning for det udenlandske selskab, idet gevinst ved salg af aktier i danske selskaber ikke er omfattet af den begrænsede skattepligt, jf. SEL § 2 modsætningsvis.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...erhvervede datterselskab (det oprindelige selskab), jf.SEL § 13, stk. 1, nr. 2. Straks efter modtagelsen kunne udbyttet videreføres fra det erhvervende selskab til det udenlandske moderselskab som afdrag på gæld og dermed skattefrit. UdenSEL § 2 Dvar det således muligt for udenlandske selskaber at tømme danske driftsselskaber for overskudskapital uden

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1020 -

...omkvalifikation, hvis det overdragende selskab opfylder betingelserne for at modtage skattefrit udbytte efter SEL § 2, stk. 1, litra c, eller § 13, stk. 1, nr. 2, såfremt vederlaget havde været udbytte af aktier i det overdragede selskab umiddelbart inden overdragelsen. I dette tilfælde vil omkvalifikationen ikke have nogen betydning og er derfor unødvendig.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Skatterådet, at et koncerninternt salg af aktierne i dansk selskab fra et udenlandsk selskab til et andet udenlandsk selskab principielt var omfattet af SEL § 2 D. Det sælgende selskab kunne imidlertid modtage udbytte skattefrit før overdragelse, og der skulle derfor ikke ske omkvalifikation. Se til afgørelsen Frederik Bech Andersen i SR-Skat 2023, s. 8 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det ses, at SEL § 2 D, stk. 1, omhandler transaktioner, hvor der ved en koncernintern overdragelse af aktier mv. sker vederlæggelse med andet end aktier. Overdrages aktierne mv. derimod til et selskab uden for koncernen, sker der ingen omkvalifikation.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...»tomme selskaber«. Det følger således, at hvis en juridisk person overdrager aktier, andelsbeviser og lignende værdipapirer, herunder konvertible obligationer, samt tegningsrettigheder til sådanne værdipapirer til selskaber, der på overdragelsestidspunktet i det væsentlige er uden økonomisk risiko ved erhvervsmæssig aktivitet, jf. SEL § 33 A, stk. 3,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1021 -

...erhvervsmæssige aktiviteter, der inden for de seneste 3 år forud for overdragelsen af aktier mv. er erhvervet fra koncernforbundne selskaber, ikke indgår i vurderingen af det tomme selskabs erhvervsmæssige aktivitet. Det gælder også for erhvervsmæssig aktivitet, der erhverves fra en person, hvis forbindelse med det erhvervende selskab er omfattet af LL § 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...vederlag i andet end aktier i det erhvervende selskab eller hermed koncernforbundne selskaber, og overdrageren eller fysiske eller juridiske personer, hvormed overdrageren har en forbindelse som omhandlet iLL § 2, efter overdragelsen ejer sådanne værdipapirer i et eller flere af disse selskaber bortset fra det selskab, hvori der overdrages aktier mv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der gælder særlige regler om overdragelse af aktier mv., der sker som led i en omstrukturering, jf. SEL § 2 D, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek