Bøger, som nævner Selskabsskatteloven § 32

Ikke et entydigt skatteretligt koncernbegreb

- Side 1013 -

...vis, hvorfor det skatteretlige koncernbegreb må karakteriseres som et relationsbegreb. I nogle bestemmelser stilles der krav om enten ejerandele eller stemmeretsandele på typisk mere end 50 pct. I visse tilfælde vil retten til at modtage mere end 50 pct. af et selskabs overskud kunne anses for at udgøre en koncernforbindelse, jf. SEL § 32, stk. 6.

Læs på Jurabibliotek



Koncernbegreberne i selskabsskatteloven

- Side 1014 -

I andre tilfælde indeholder de enkelte regler i selskabsskatteloven deres eget koncernbegreb. Det gælder således for SEL § 32, stk. 6, om CFC-beskatning og SEL § 33 A, stk. 1, som er en værnsregel mod såkaldt selskabstømning.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 1027 -

...omtalt »tvungen sambeskatning« for at markere, at når reglerne fandt anvendelse, skulle et dansk moderselskab medregne indkomsten i et udenlandsk datterselskab. Bestemmelsen stod dermed i modsætning til de dagældende sambeskatningsregler, hvorefter det var frivilligt, om et dansk selskab ønskede at medregne indkomsten i et (udenlandsk) datterselskab.

Læs på Jurabibliotek



CFC-beskatning af selskaber

- Side 1028 -

Efter SEL § 32, stk. 1, skal et moderselskab medregne det beløb af datterselskabets indkomst, der kan opgøres efter bestemmelserne i SEL § 32, stk. 7-10, når indkomsten er positiv, og en række betingelser er opfyldt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forstand og kan således være et selskab eller en forening mv., der er hjemmehørende her i landet, jf. SEL § 1, eller et udenlandsk selskab med fast driftssted her i landet, hvorigennem aktierne i datterselskabet ejes, jf. SEL § 2, stk. 1, litra a. I medfør af FBL § 12 kan også en fond eller en forening, jf. FBL § 1 være moder»selskab«, jf. SEL § 32.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...jf. SEL § 32, stk. 6. Det er som udgangspunkt tilfældet, når moderselskabet selv eller sammen med tilknyttede personer har en direkte eller indirekte indflydelse på mere end 50 pct. af stemmerettighederne eller direkte eller indirekte ejer mere end 50 pct. af kapitalen eller har ret til at modtage mere end 50 pct. af overskuddet i datterselskabet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1029 -

...datterselskabet, jf. stk. 6, som moderselskabet har været i besiddelse af i indkomståret, jf. SEL § 32, stk. 7. Det er som udgangspunkt hele datterselskabets indkomst, der medregnes (forholdsmæssigt) i moderselskabets indkomst. Moderselskabet kan dog, jf. SEL § 32, stk. 15, vælge alene at medregne datterselskabets CFC-indkomst ved indkomstopgørelsen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...CFC-indkomst i datterselskabet. Moderselskabet skal senest give meddelelse om det trufne valg i forbindelse med afgivelse af oplysninger efter SKL § 2, jf. SEL § 32, stk. 16. Valget er bindende i 5 år, og hvis der ikke er afgivet oplysninger herom, anses moderselskabet for at have valgt at medregne hele moderselskabets andel af datterselskabets indkomst,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1030 -

jf. hovedreglen herom i stk. 7. De nærmere regler for moderselskabets indkomstopgørelse følger af SEL § 32, stk. 7-10 samt stk. 15.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...undgå dobbeltbeskatning gives der moderselskabet lempelse for datterselskabets danske og udenlandske skatter efter creditprincippet, jf. LL § 33, stk. 1 og 7. Der gives nedslag for de skatter, som datterselskabet ville skulle betale, hvis det blev beskattet efter et modificeret globalindkomstprincip svarende til SEL § 8, stk. 2, jf. SEL § 32, stk. 11.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...aktieavance ved afståelse af ejerandele i datterselskabet. I så fald kan indkomst, der er CFC-beskattet for indkomståret og tidligere indkomstår modregnes i det skattepligtige udbytte henholdsvis den skattepligtige aktieavance, jf. SEL § 32, stk. 14. Det gælder dog ikke, hvis der er sket refusion af CFC-skatten efter reglerne herom i SEL § 32, stk. 13.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der stilles følgende betingelser for, at der skal ske CFC-beskatning, jf. SEL § 32, stk. 1, nr. 1-6:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...renteindtægter og fradragsberettigede renteudgifter, skattepligtige gevinster og fradragsberettigede tab på fordringer, gæld eller finansielle kontrakter, der omfattes af kursgevinstloven, indkomst fra immaterielle aktiver, skattepligtige udbytter og skattepligtig fortjeneste og tab vedrørende aktier mv., der omfattes af aktieavancebeskatningsloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hvad angår indkomst fra immaterielle aktiver, er der foretaget en opdeling mellem på den ene side »sædvanlig« indkomst fra immaterielle aktiver i form af royalties, jf. SEL § 32, stk. 5, nr. 3, litra a, og på den anden side »anden indkomst« fra immaterielle aktiver, jf. bestemmelsens litra b.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1031 -

...substanstest«. Herefter vil anden indkomst fra immaterielle aktiver som udgangspunkt kun skulle medregnes til CFC-indkomsten, hvis datterselskabet ikke viderefører en væsentlig økonomisk aktivitet vedrørende de immaterielle aktiver, der understøttes af personale, udstyr, aktiver og lokaler, som det fremgår af de relevante faktiske forhold og omstændigheder.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fremgik af den indtil da gældende bestemmelse i SEL § 32, stk. 2, 1. pkt., og at den nu er flyttet til SEL § 31 Det må derfor antages, at bestemmelsen også omfatter det, den gjorde tidligere. Hermed vil en koncern, der er omfattet af »skyggesambeskatning«, jf. § 15, stk. 8 og 9, i lov nr. 426 af 6. juni 2005, heller ikke være omfattet af CFC-reglerne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1032 -

De nærmere principper for datterselskabets indkomstopgørelse følger af SEL § 32, stk. 3-5. Der sondres mellem, om der er tale om et dansk eller et udenlandsk datterselskab, jf. SEL § 32, stk. 4, 1. og 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...driftssted, der ville være omfattet af CFC-beskatningen i SEL § 32, hvis det faste driftssted havde været et datterselskab. I tråd hermed bestemmes det i SEL § 32, stk. 3, 2. pkt., at CFC-beskatningsreglerne finder anvendelse på datterselskabets faste driftssteder, som er beliggende uden for den stat, hvori datterselskabet er skattemæssigt hjemmehørende.

Læs på Jurabibliotek