Bøger, som nævner Selskabsskatteloven § 4

Erhvervsbeskatning (3. udg.)
Forfattere: Christian Skovgaard Hansen, Troels Michael Lilja, Niels Jørgen Kristensen, Henrik Nielsen, Malene Overgaard, Peter Koerver Schmidt, Michael Tell og Lars Kjærgård Terkilsen
Udgivelsesdato: 13. mar 2023
DJØF Forlag

Generelt

- Side 602 -

En skattepligtig omdannelse kan foretages på et hvilket som helst tidspunkt af året, men ofte anvender man reglen om omdannelse med tilbagevirkende kraft, som hviler på SEL § 4, stk. 4.3636. Selskabsskatteloven aktuelt lovbekendtgørelse nr. 1952 af 11. oktober 2021.

Læs på Jurabibliotek


Hovedreglen

...perioderegnskaber for den personlige virksomhed frem til stiftelsestidspunktet og for selskabet fra stiftelsestidspunktet frem til afslutningen af første regnskabsår.3737. Afslutningen af første regnskabsår er typisk også afslutningen af første indkomstår, medmindre der er opnået tilladelse fra skattemyndighederne til anvendelse af et andet indkomstår.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 603 -

...indkomstår har en sådan længde. Et indkomstår, der afviger fra afslutningstidspunktet for årsrapporten, giver nogle praktiske udfordringer. Seneste praksis fra skattemyndighederne går på, at der aldrig må være en periode skatteretligt, hvori indgår 1. april 2 gange. F.eks. stiftelse 1. marts 2021 med første regnskabsperiode frem til 30. april 2022.

Læs på Jurabibliotek


Tilbagevirkende kraft

...erhvervsdrivendes indkomstår, kan stiftelsen tillægges virkning tilbage i tid. Der er ikke et krav om, at stiftelsen skal have virkning fra dagen efter afslutningen af den selvstændiges indkomstår. Stiftelsen kan tillægges virkning fra et hvilket som helst tidspunkt mellem sidste dag i den selvstændiges indkomstår og udløbet af 6-månedersperioden.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...juni 2022, kan den erhvervsdrivende efter reglen i SEL § 4, stk. 4, for eksempel lade selskabet have tilbagevirkende kraft til 1. januar 2022, 15. februar 2022 eller 1. april 2022. Den erhvervsdrivende bestemmer det selv. Stiftelse med virkning fra 1. dag i det hidtidige regnskabsår i den personlige virksomhed er ofte den mest praktiske fremgangsmåde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sin arbejdsindsats, så skal ejerægtefællen modtage aktierne eller anparterne.4141. Det er logisk nok, idet ejerægtefællen ellers ville have formindsket sin formue. Men det ændrer ikke på, at det er den ægtefælle, som hidtil er blevet beskattet af driftsresultatet, der skal beskattes af kapitalgevinsterne ved omdannelsen, jf. reglerne i KSL § 25 a.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 604 -

...stiftelsen af selskabet.4343. Anmeldelsen omfatter de dokumenter, som skal udarbejdes i henhold til selskabsloven (åbningsbalance, vurderingsberetning, stiftelsesdokument, vedtægter) samt at selskabet er anmeldt til registrering eller er registreret hos Erhvervsstyrelsen. Identisk med reglen i forbindelse med anmeldelse af den skattefri omdannelse.

Læs på Jurabibliotek


AfståelsesvederlagetФ2876558Ф

...udgangspunkt i den værdiansættelse, som parterne har fastlagt i forbindelse med overdragelsen. Værdiansættelsen sker som udgangspunkt pr. stiftelsesdatoen. Ved omdannelser omfattet af SEL § 4, stk. 4, er det dog værdiansættelsen pr. datoen for åbningsbalancen, der anvendes.4545. Altså en værdiansættelse, som kan ligge op til 6 måneder tilbage i tid.

Læs på Jurabibliotek



Tidspunktet for omdannelsen

- Side 616 -

...værende datoen for åbningsbalancen og samtidig den dag, der følger efter statusdagen i det seneste årsregnskab i den personlige virksomhed.9191. Eller med andre ord første dag i det nye regnskabsår. Omdannelse af en virksomhed med kalenderårsregnskab skal altså ske ved stiftelse eller overdragelse til skuffeselskab senest 30. juni i omdannelsesåret.

Læs på Jurabibliotek