Bemærk, at § 8 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 8, om det har en betydning.
- Side 42 -
Juridiske personers køb af fast ejendom er omfattet af sommerhuslovens § 8, og udenlandske juridiske personers køb kan være omfattet af ejendomserhvervelseslovens § 1, stk. 2.
(...)
...en tilladelse fra Miljøministeriet, eller 2) der foreligger en erklæring om, at betingelserne for at erhverve ejendommen er opfyldt, jf. sommerhuslovens § 8, stk. 1 og 2. Alle juridiske personer, som ikke har en tilladelse, skal således ved tinglysning af skødet afgive en erklæring om, at købet er til lovligt formål, jf. sommerhuslovens § 8, stk. 2.
(...)
Sommerhuslovens § 8: »Selskaber, foreninger og andre sammenslutninger, private institutioner, stiftelser og legater må ikke erhverve fast ejendom uden miljøministerens tilladelse, medmindre ejendommen skal anvendes til helårsbeboelse eller i erhvervsøjemed.
(...)
Med hjemmel i sommerhuslovens § 8, stk. 2, har Justitsministeriet udstedt retningslinjer for erklæringerne, der afgives under strafansvar, jf. bekendtgørelse nr. 182 af 29. marts 1973.
(...)
- Side 43 -
...og erhvervelse (Planstyrelsen) indeholder ikke refleksioner herom. Bestemmelsen sigter næppe til tilfælde, hvor formålet med købet er udlejning til helårsbeboelse, idet udlejning er en tilladelig erhvervsmæssig aktivitet. Muligvis sigter bestemmelsen til boliger, der stilles til rådighed for medarbejdere, uden at dette er erhvervsmæssig udlejning.
(...)
- Side 44 -
...dog indhentes. Virkninger af sommerhuslovens regler om selskabers ejendomskøb fremtræder derfor i almindelighed som en regel om, at selskaber kan erhverve fast ejendom mod at afgive en relevant(e) erklæring(er) i skødet.3333. Efter indførelsen af digital tinglysning er der etableret skabeloner, der kræver formålsangivelse, når køberen er et selskab.