Bøger, som nævner Statsskatteloven § 4

Aktier, andelsbeviser og lignende værdipapirer

- Side 2171 -

...traf bestemmelse om foreningens formue. De enkelte medlemmer havde således ikke retskrav på, at foreningens formue blev fordelt mellem medlemmerne. Landsretten havde på denne baggrund udtalt, at der ikke forelå andelsret til formuen, hvorfor ligningslovens § 16 A ikke fandt anvendelse. Landsretten havde endelig fundet, at udbetalingen måtte anses for

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2172 -

Højesteret: skattepligtig indkomst for skatteyderen efter statsskattelovens § 4, som hjemlede beskatning af udbetalingen. Højesteret stadfæstede landsrettens dom af de anførte grunde.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2173 -

...ville blive nedsat, hvorfor der ville være tale om skattepligtig udlodning til medlemmerne, jf. ligningslovens § 16 A. Kommenteret af Tommy V. Christiansen i Ugens Kommentar 2014.37. res som udbytte efter ligningslovens § 16 A, stk. 1, og at medlemmerne måtte anses for indehavere af »lignende værdipapirer« som omhandlet i ligningslovens § 16 A, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ville have skattemæssige konsekvenser for de pågældende medlemmer. Ligningsrådet fandt, at der skulle ske udlodningsbeskatning af de pågældende medlemmer efter ligningslovens § 16 A af køberettens værdi. Beskatningen skulle ske på tidspunktet for tildelingen af køberetten, hvorfor denne tildeling ville have skattemæssige konsekvenser for modtagerne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2176 -

...hvorfor udgifterne ikke ville være fradragsberettigede, medmindre der forelå særlig hjemmel hertil. Medlemmer af spilleforeningen ville således ikke være skattepligtige af uddelinger fra foreningen eller foreningens overskud. Skatterådet fandt videre, at foreningen og medlemmerne ikke udøvede erhvervsmæssig virksomhed og henviste til SKM 2010.69 SR, hvor

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2177 -

...lempelse i den danske skat for amerikansk skat betalt af skatteyderen, uanset at indkomst og skat blev periodiseret forskelligt i de to lande. Skatterådet bemærkede, at allokering af den endelige amerikanske skat skulle ske således, at lempelsen i Danmark alene blev givet for amerikanske skatter, som vedrørte den indkomst, som blev beskattet i Danmark.

Læs på Jurabibliotek



»Alt, hvad der af selskabet udloddes til aktuelle aktionærer eller andelshavere«

- Side 2179 -

...skattepligtig i det omfang, den samlede løbende ydelse oversteg den kapitaliserede værdi, der var opgjort ved afståelsen, jf. ligningslovens § 12 B, stk. 4. Skatteyderen ønskede endelig bekræftet, at hans to børn ikke ville være skattepligtige af de udbytter, der tilfaldt skatteyderen, jf. statsskattelovens § 4, stk. 1, litra e, og ligningslovens § 16 A,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2182 -

...ligningslovens § 16 A som likvidationsprovenu. Skatterådet fandt ikke, at det beløb, som ville blive udbetalt til de kendte aktionærer som følge af forældelsen af de ukendte aktionærers krav, kunne karakterises som likvidationsprovenu. Beløbet skulle på denne baggrund ikke beskattes som likvidationsprovenu, men efter statsskattelovens § 4, litra e.

Læs på Jurabibliotek



Maskeret udlodning

- Side 2183 -

Mens ligningslovens § 16 A indeholder hjemmel til beskatning af aktionæren, har hjemmelen til at foretage korrektion af selskabsindkomsten traditionelt været statsskattelovens §§ 4-6. For »kontrollerede transaktioner« omfattet af ligningslovens § 2 findes en tilsvarende korrektionsadgang i denne bestemmelse.

Læs på Jurabibliotek



Selskabet afholder udgifter for aktionæren, eller aktionæren oppebærer selskabets indtægter m.v.

- Side 2198 -

...Handelsværdien blev derfor fastsat til lejlighedens handelsværdi på salgstidspunktet, når der sås bort fra lejekontrakten. Konsekvensen heraf var, at selskabet skulle avancebeskattes og ikke havde lidt et fradragsberettiget tab, mens faderen skulle udbyttebeskattes efter ligningslovens § 16 A af forskellen mellem den aftalte købesum og den reelle handelsværdi.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2222 -

...udlodning, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 1, hvis retten måtte finde, at skattemyndighederne havde været berettiget til at foretage skønnet, og at dette ikke kunne tilsidesættes. Skatteministeriet blev følgelig også frifundet i hovedanpartshavernes sager. Landsretten var enig i byrettens begrundelse og resultat og stadfæstede derfor byrettens dom.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2224 -

...dokumenteret. Byretten fandt det godtgjort, at skatteyderen reelt var ejer af selskabet, og at de beløb, der var indbetalt på bankkontiene, reelt var udlodning til ham. Byretten fandt videre, at skatteyderens samlever kunne beskattes i medfør af statsskattelovens § 4 af de beløb, som var indgået på hendes konto, og som hun havde haft rådighed over.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2235 -

...eller bogføring vedrørende hævningerne, og byretten fandt ikke, at der forelå andre oplysninger, der kunne føre til, at skatteyderen kunne foretage andre fradrag end det, der var anerkendt af Skatteministeriet. Byretten fandt på denne baggrund, at skatteyderen var skattepligtig af hævningerne som fastslået ved Landsskatterettens afgørelse. Skatteyderen

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2241 -

...yderligere udgifter, herunder til sorte lønninger, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Byretten fandt det ikke godtgjort eller i fornøden grad sandsynliggjort, at der var blevet afholdt yderligere udgifter i selskabets interesse, som der i et eller andet omfang skulle indrømmes fradrag for. Retten tog følge Skatteministeriets frifindelsespåstand til følge.

Læs på Jurabibliotek



Selskabet handler med aktionæren uden at bruge armslængdevilkår

- Side 2270 -

...selskabet fortsatte med at afholde alle udgifter til opstaldning af hesten, efter at ejerskabet skulle være overgået til skatteyderen. Desuden fandt retten, at vurderingen i skønserklæringen beroede på materiale, der ikke kunne afstemmes med objektive transaktioner. Landsretten stadfæstede dermed byrettens dom, hvorved Skatteministeriet blev frifundet.

Læs på Jurabibliotek



Selskabet handler fast ejendom med aktionæren uden at bruge armslængdevilkår

- Side 2281 -

...Højesteret fandt på denne baggrund, at selskabet skulle beskattes af avance svarende til differencen mellem handelsværdien og anskaffelsessummen efter ejendomsavancebeskatningslovens regler, samt at skatteyderen skulle beskattes af en udlodning svarende til forskellen mellem den aftale købesum og den reelle handelsværdi, jf. ligningslovens § 16 A.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 2287 -

...landsretten først forklarede, at han stod som ejer på det betingede skøde, fordi han overvejede at købe lejlighederne personligt, mens han senere ændrede forklaring til, at det var en fejl, at han stod på skødet. Herefter og af de af byretten anførte grunde tiltrådte landsretten, at det ikke var godtgjort, at fortjenesten var forblevet i selskabet.

Læs på Jurabibliotek



Virksomhedsoverdragelser

- Side 2302 -

...om udviklingen af analysesystemet, på funktionsbeskrivelser af systemet, som var udarbejdet af selskabet, samt på aftaler vedrørende levering af systemet, som var fremsendt af selskabet. Landsretten fandt på denne baggrund, at skatteyderen skulle beskattes af halvdelen af goodwillvederlaget som maskeret udlodning efter ligningslovens § 16 A, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Sager om rette indkomstmodtager

- Side 2322 -

...aktieselskabet. SKM 2003.385 HR – TfS 2003.743 HR – U 2003.2490/1 HD En skatteyder, der havde været direktør og eneste tegningsberettigede og ansatte i et anpartsselskab, blev efter bevisførelsen, men mod sin benægtelse, anset for eneanpartshaver og skattepligtig efter ligningslovens § 16 A af et beløb, der var udbetalt fra selskabet. Stadfæstet af Højesteret.

Læs på Jurabibliotek