Bøger, som nævner Statsskatteloven § 4

- Side 525 -

...hjemmel i ejendomsavancebeskatningsloven, der dog også hjemler skattefrihed ved nogle typer af afståelser. En skattepligtig avance efter ejendomsavancebeskatningsloven beskattes for fysiske personer som kapitalindkomst. For selskaber har det ingen betydning for selve beskatningen, om afståelsen er omfattet af SL § 4 eller ejendomsavancebeskatningsloven.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 526 -

...grundlæggende reguleret af SL § 4. I nogle tilfælde vil der også være fradrag for udgifter, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde den løbende indkomst. Sådanne udgifter vil som udgangspunkt være omfattet af SL § 6. Området er dog kendetegnet ved, at der også gælder en række særregler for opgørelsen af den løbende indkomst fra fast ejendom.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...næringsejendom, er avancen skattepligtig, jf. SL § 4, mens tabet tilsvarende er fradragsberettiget. For alle andre ejendomme er det bestemmelserne i ejendomsavancebeskatningsloven, der afgør, om en avance eller et tab skal indgå ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst henholdsvis, kan fremføres som et kildeartsbegrænset tab, jf. herom afsnit 4.4.4.3.

Læs på Jurabibliotek



Indtægter ved udlejning og bortforpagtning mv.

- Side 528 -

...ejendomsværdibeskatning, jf. ejendomsværdiskatteloven, jf. afsnit 2.2.2. Hvis ejendommen ikke er omfattet af disse regler, vil værdien af bolig i egen ejendom skulle ansættes skønsmæssigt og medregnes ved indkomstopgørelsen som personlig indkomst. Dette gælder eksempelvis (større) udlejningsejendomme, hvor en af lejlighederne anvendes til bolig for ejeren.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 529 -

...lejeren udlejerens ejendom, vil værdien af forbedringen være skattepligtig for udlejeren på forbedringstidspunktet, såfremt forbedringen har værdi for ejendommen ud over lejeperioden, jf. SL § 4 og praksis. I U 1958.1128 H blev en udlejer dog fritaget for beskatning, fordi forbedringen ikke kunne antages at have nogen værdi for ham udover lejeperioden.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 531 -

...skattepligtiges egen ejendom skal medregnes ved indkomstopgørelsen. Lejeværdien af egen bolig blev fra og med indkomståret 2000 erstattet af reglerne i ejendomsværdiskatteloven om betaling af ejendomsværdiskat af boligværdien af egen ejendom. Skattepligten af lejeværdi af egen bolig blev dermed med visse undtagelser erstattet af ejendomsværdiskatten.

Læs på Jurabibliotek



Indtægter ved delvis udlejning af ejerboliger og fritidsboliger

- Side 534 -

...helårsbolig en del af året. Det er således enten en del af boligen, der udlejes, eller den udlejes i en del af året. Dertil kommer, at udlejning af en fritidsbolig i en del af året også er omfattet. De almindelige regler i SL § 4 fører til, at lejeindtægten ved delvis udlejning er indkomstskattepligtig. Det gælder tilsvarende for udlejning af fritidsboliger.

Læs på Jurabibliotek



Udleje mellem parter med interessefællesskab

- Side 537 -

Hvis der er tale om udlejning mellem slægtninge og andre interesseforbundne, kan det betragtes som en gavedisposition, se kap. 13, 3.3. I så fald er der i henhold til praksis hjemmel til at fiksere en indkomst hos udlejer, jf. SL § 4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 538 -

...gave i form af en brugsnydelse, som i sig selv er afgiftsfri efter BAL § 24, dels at gavens løbende afkast er indkomstskattepligtigt i medfør af SL § 4, litra b, om »vederlagsfri benyttelse af andres rørlige eller urørlige gods«, eller § 4, litra c, om »aftægt og deslige«. Morens udnyttelse af boligretten var således løbende indkomstskattepligtig.

Læs på Jurabibliotek



Eksempler på løbende indtægter og kapitalgevinster

- Side 539 -

...indskrænkning af ejerbeføjelserne, beskattes derfor som delafståelse efter afståelsesreglerne, hvis der er tale om afståelse af varige, middelbare rettigheder over fast ejendom, som f.eks. servitutter. Er en erstatning derimod kompensation for en midlertidig ejendomsforringelse i form af konkrete indtægtstab, vil den være skattepligtig efter SL § 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...medført en varig forringelse af ejendommens værdi. Det fandtes uden betydning, at hegnet ikke var blevet genetableret. En erstatning for driftstab, herunder risiko for jordfygning, fandtes ligeledes skattepligtig efter SL § 4 ud fra det synspunkt, at erstatningen var ydet til dækning af tab på driften af ejendommen som følge af den manglende lævirkning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...strukturskader. Da erstatningen var udbetalt inden for en periode på 5 år, havde Skatterådet i sin afgørelse fundet, at der var tale om erstatning for en midlertidig skade og dermed for det afgrødetab, skaden havde givet anledning til. Erstatningen var derfor skattepligtig efter SL § 4. Landsskatteretten fandt imidlertid, at det var godtgjort, at der

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 540 -

...der er tale om skattepligtige indtægter jf. SL § 4. Der er desuden mulighed for at afskrive på værdien af forekomsterne, jf. AL § 38. Er der derimod tale om et salg af grunden, vil et evt. mervederlag for disse forekomster skattemæssigt blive betragtet som en del af afståelsessummen for den faste ejendom, jf. bl.a. U 1954.511 H (»Tørvemosesagen«).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dispositioner måtte anses for skattepligtig efter SL § 4. Skatteyderen fik imidlertid ved domstolene medhold i, at en avance som den pågældende ikke kunne henføres under SL § 4. Den omstændighed, at forholdet frembød lighed med andre udnyttelsesmuligheder, der måtte henføres under SL § 4, kunne ikke begrunde en undtagelse fra SL § 5, stk. 1, litra a.

Læs på Jurabibliotek



Indledning og oversigt

- Side 541 -

...ejendomme, der eksproprieres, kan der dog være tale om skattefrihed ved afståelse heraf. Ejendomsavancer efter ejendomsavancebeskatningsloven er kapitalindkomst, jf. PSL § 4, stk. 1, nr. 14. For en mere detaljeret gennemgang af udviklingen i ejendomsavancebeskatningen henvises til John Engsig i »Statsskattelovens 100 års jubilæum«, SR-Skat 2003, s. 59 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Ved afståelse af fast ejendom skal det derfor først undersøges, om fortjenesten/tabet beskattes efter SL § 4. Det er tilfældet, hvis ejendommen anses for erhvervet som led i næring, dvs. erhvervsmæssig omsætning af fast ejendom, jf. afsnit 4.2.

Læs på Jurabibliotek



Næringsformodningen

- Side 544 -

Salg af fast ejendom kan heller ikke på andet grundlag henføres under SL § 4, idet SL § 5, stk. 1, litra a, i forhold til SL § 4 udtømmende gør op med den skattemæssige behandling af kapitalgevinster. Dette blev afklaret i den såkaldte Tørvemosesag, jf. U 1954.511 H og omtalen under 3.

Læs på Jurabibliotek



Beskatning af genvundne afskrivninger

- Side 552 -

...ikke en almindelig opgørelse af de genvundne afskrivninger efter AL § 21. De faktisk foretagne afskrivninger fragår derimod i anskaffelsessummen og indgår derved som en direkte del af den opgjorte fortjeneste eller tab efter SL § 4. Samtlige foretagne afskrivninger, herunder f.eks. også straksafskrivning efter AL § 18, stk. 2, indgår i opgørelsen.

Læs på Jurabibliotek