- Side 584 -
...af ejerboligen. Renteindtægter er skattepligtige efter SL § 4, litra e, og dette gælder ligeledes, uanset om renteindtægten er opnået som led i erhvervet eller i den private sfære. Renteindtægter og -udgifter er for personer kapitalindkomst, jf. PSL § 4, medmindre personen anvender virksomhedsordningen eller er pengenæringsdrivende med fordringer.
- Side 592 -
Renter indkomstbeskattes og fratrækkes som hovedregel, når de forfalder, jf. SL §§ 4 og 6 samt LL § 5. Selve tidspunktet kan frit aftales mellem parterne.
- Side 596 -
...forhold til markedsrenten alt andet lige, giver en lav kurs på fordringen, og derved mulighed for at få en stor kursgevinst ved indfrielse af fordringen til pari. Med mindsterentesystemet blev der sat grænser for, hvor lav renten kunne være, derved samtidig grænser for, hvor stor kursgevinsten kunne blive, hvis den skulle være skattefri, jf. nedenfor.
- Side 599 -
...Dvs. at når der skatteretligt er tale om en gevinst eller et tab på pengefordringer og gæld, er det alene lovens bestemmelser, som finder anvendelse. Reglerne i SL §§ 4-6 kan således principielt alene anvendes, hvor der i kursgevinstlovens bestemmelser er henvist til disse. Dette er f.eks. tilfældet i § 17 om vederlagsnæring, jf. nærmere nedenfor.
- Side 607 -
Ifølge kursgevinstlovens forarbejder er § 13 en videreførelse og præcisering af den næringsbeskatning, som fandt sted på grundlag af SL §§ 4-6. Praksis efter statsskatteloven vil derfor stadig illustrere afgrænsningen mellem skatteydere, der betragtes som pengenæringsdrivende, og andre.
- Side 608 -
...for salg af maskinen skal værdien af kryptovalutaen medregnes til den skattepligtige indkomst efter SL § 4. Senere værdistigning eller -tab vil tillige skulle medregnes til næringsindkomsten, da det udgør en del af næringsvederlaget. Dette gælder generelt for vederlagsnæring omfattet af statsskatteloven eller andre bestemmelser i skattelovgivningen.
- Side 609 -
...en række domme, at også erhververen skulle indkomstbeskattes af kursavancer på sådanne fordringer, idet erhvervelsen fandtes at have en så nær tilknytning til overdragerens næringsvirksomhed, at også erhververen burde blive beskattet efter SL § 4, litra a, selv om denne ikke i sig selv var næringsdrivende. Dette gav anledning til overvejelser om, i
- Side 617 -
...af, om gælden var pådraget som led i en næringsvirksomhed. Denne fortolkning stemmer imidlertid ikke overens med KGL § 21’s ordlyd, hvor det er uden betydning, hvorledes gælden er pådraget, jf. nærmere Jane Bolander i TfS 1999, 790. Praksis følger da også ordlyden af KGL § 21 og ikke den tidligere praksis efter SL §§ 4-6, som angivet i forarbejderne.