- Side 1186 -
...1 og 2 (se kap. 26), reglerne om subjektiv skattepligt for selskaber og foreninger mv., jf. SEL §§ 1 og 2, og fonde, jf. FBL § 1 (se kap. 27), samt globalindkomstprincippet i SL § 4 (se kap. 6, 3). Som samlebetegnelse for de regler om internationale forhold, som findes i dansk skattelovgivning, bruges til tider betegnelsen »dansk udlandsskatteret«.
(...)
...skattepligt, vil Tyskland også gennemføre en beskatning af indkomsten fra den tyske arbejdsgiver. I et sådant tilfælde vil den dansk-tyske dobbeltbeskatningsoverenskomst bestemme, hvilket af de to lande der har ret til at beskatte indkomsten. Formålet med en dobbeltbeskatningsoverenskomst er således i første omgang at foretage en fordeling af beskatnings-
- Side 1194 -
...om domicillandets fortrinsret til beskatning. Dette er i overensstemmelse med principperne i dansk ret, hvorefter de hjemmehørende skatteydere, jf. SEL § 1, FBL § 1, DBSL § 1, stk. 2, og KSL § 1, beskattes af globalindkomsten, jf. SL § 4, hvorimod udenlandske skatteydere kun beskattes af indkomst med tilknytning til Danmark, jf. SEL § 2 og KSL § 2.
- Side 1196 -
Såfremt skatteyderen er ubegrænset skattepligtig her til landet, jf. f.eks. SEL § 1 eller KSL § 1, vil der som udgangspunkt være hjemmel til at beskatte de fleste indkomster, jf. SL § 4, men der kan naturligvis være tale om en
- Side 1204 -
...til at tage hensyn til kildelandets beskatningsret. Denne hensyntagen sker ved anvendelse af lempelsesforanstaltninger svarende til OECD’s modeloverenskomsts art. 23 A og 23 B, jf. nærmere i det følgende. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der i dansk ret også eksisterer interne lempelsesregler, jf. navnlig LL § 33 og LL § 33 A. Se afsnit 5.
- Side 1223 -
Det er en følge af globalindkomstprincippet i SL § 4, at det ikke blot er positiv indkomst, men også underskud fra udlandet, der skal medregnes ved opgørelsen af globalindkomsten i Danmark. Dette gælder imidlertid kun ubetinget, når der er tale om fysiske personer og dødsboer.