- Side 55 -
Udgangspunktet for, hvad der kan kvalificeres som en indkomst, findes i SL § 4, hvis stk. 1 har følgende ordlyd:
(...)
SL § 4, stk. 1
(...)
- Side 56 -
...indkomst. Sondringen mellem SL §§ 4 og 5 bygger på en sondring mellem indkomst og formue. Indkomsten er skattepligtig efter SL § 4, mens ændringer i formuen som udgangspunkt ikke påvirker indkomstopgørelsen, jf. SL § 5.22. Dette udgangspunkt er i praksis modificeret i ganske væsentlig grad, blandt andet som følge af kapitalgevinstbeskatningsreglerne.
(...)
Opremsningen i SL § 4, stk. 2, skal udelukkende ses som eksempler på indkomst og er således ikke udtømmende. Det betyder, at kvalifikationen af en potentiel indkomst skal tage udgangspunkt i beskrivelsen i SL § 4, stk. 1, nærmere end i opremsningen i SL § 4, stk. 2.
(...)
Uanset den korte formulering af SL § 4 kan der udledes en række principper for indkomstopgørelsen.
(...)
...således være skattepligtigt efter SL § 4.44. Den subjektive skattepligt for fysiske personer er reguleret i KSL §§ 1 og 2. For selskabers vedkommende findes reguleringen i SEL §§ 1 og 2. Herudover suppleres reglerne af de af Danmark indgåede dobbeltbeskatningsoverenskomster. Se nærmere om de internationale aspekter af erhvervsbeskatning i kap. 19.
(...)
- Side 57 -
...engangsbeløb, afhænger den skattemæssig konsekvens heraf af, hvad erstatningen træder i stedet for – en såkaldt surrogatbetragtning. Hvis erstatningen således ydes for en indkomst omfattet af SL § 4, vil den være skattepligtig. Hvis erstatningen derimod træder i stedet for en indkomst omfattet af SL § 5, vil der ikke være tale om en skattepligtig indkomst.
(...)
...opfylder kriterierne i SL § 4, vil der være tale om en skattepligtig indkomst, uanset hvor ubetydelig denne end måtte være.1010. Der er i praksis udviklet en række fritagelser for beskatning, blandt andet vedrørende lejlighedsgaver og andre indkomster inden for privatsfæren. Ligningsloven indeholder desuden en række lovfæstede bagatelgrænser for indkomst.
(...)
...udføre arbejde på den erhvervsdrivendes formuegoder, kan der blive tale om at beskatte værdien af dette arbejde. Dette er tilfældet, hvis arbejdet er udført på aktiver beregnet på erhvervsmæssig brug og i øvrigt medfører en varig formueforøgelse.1111. For arbejde på private formuegenstande gælder LL § 7, nr. 25, som er omtalt nedenfor i afsnit 2.2.
- Side 58 -
Hvor SL § 4 indeholder hjemmel til beskatning af indkomst, følger det af SL § 5, at forskydninger i formuens værdi ikke skal betragtes som skattepligtigt indkomst.1212. Se om sondringen Den juridiske vejledning, afsnit C.A.1.1.
(...)
Anvendelsesområdet for SL § 5, stk. 1, herunder afgrænsningen over for SL § 4, har været genstand for en del afgørelser.1414. Se desuden om sondringen ovenfor i kap. 1, afsnit 3.
(...)
- Side 59 -
...transfersummer. Højesteret nåede frem til, at betalingen til fodboldklubben var at betragte som en kompensation for at opgive sine rettigheder i henhold til den indgåede kontrakt. Derved var betalingen en sædvanlig del af klubbens drift og således skattepligtig, jf. SL § 4.1515. Afgørelsen er omtalt af Ole Bjørn i SR-skat 2010.291 samt SR-skat 2011.11.
- Side 61 -
...nævnes en virksomheds kredit til sine kunder. Hvis en af kunderne går konkurs, vil virksomheden have en fordring på kunden, som ikke bliver indfriet. I den situation vil tabet være fradragsberettiget, da fordringen er modtaget som led i næring.2121. Se nærmere om vederlagsfordring i forbindelse med gennemgangen af reglerne i KGL i kap. 6, afsnit 3.4.
- Side 63 -
...udgangspunktet i SL §§ 4 og 5. En del af bestemmelserne vedrører indkomster inden for privatsfæren, så som de i LL § 7 oplistede former for bidrag og legater, der kan modtages uden skattemæssige konsekvenser eller reglerne i LL § 7 F om offentlig boligstøtte. En anden del vedrører lønmodtagere, såsom reglerne i LL § 7 U om fratrædelses- og jubilæumsgratialer.
- Side 64 -
...c, at understøttelser, klosterhævning, livrente, overlevelsesrente, aftægt og deslige er skattepligtig indkomst. Dette betyder, at hvis en betaling erlægges som en løbende ydelse, vil denne betaling være skattepligtig. Det er væsentligt at bemærke, at skattepligten også gælder indtægter, der ellers ville være skattefri, såsom gaver omfattet af BAL.
(...)
I disse tilfælde modificeres SL § 4, stk. 1, litra c, noget, idet der skal opgøres en kapitaliseret værdi (nutidsværdien) af de forventede løbende ydelser. Denne værdi indgår i anskaffelsessummen for køber og afståelsessummen for sælger. Værdien føres desuden på en saldo.
- Side 65 -
...personer som udgangspunkt i PSL.2828. Det er muligt for selvstændige erhvervsdrivende at vælge at beregne skatten efter reglerne i virksomhedsskatteloven. Denne er særskilt behandlet i kap. 8. I modsætning til SL § 4, hvor det er fastsat, at der skal opgøres én samlet årsindkomst, opererer PSL med en række indkomstkategorier, som der skal sondres imellem.
- Side 66 -
Overordnet kan det siges, at de indkomster, der beskattes som personlig indkomst, er indkomster, der er resultatet af en personlig indsats. Eksempelvis er lønindkomst, indkomst fra virksomhed og gaver omfattet af SL § 4 omfattet af den personlige indkomst.
- Side 69 -
...beskatningen. Denne forsinkelse blev forsøgt ændret med indførelsen af KSL, da lovgiver med vedtagelsen søgte at indføre beskatning samtidig med indkomstens erhvervelse. Det må dog erkendes, at denne samtidige beskatning ikke er absolut, især for den selvstændige erhvervsdrivende, idet der må skønnes en indkomst, som den foreløbige skat beregnes af.
- Side 71 -
Udgangspunktet for indkomstbeskatningen er, at indkomsten skal være realiseret, før der kan blive tale om beskatning. Dette følger af SL §§ 4 og 5.
...skattepligtig til Danmark en del af året, betragtes delårsindkomsten som årsindkomsten, jf. KSL § 22, stk. 1, 2. pkt. Udgangspunktet er, at indkomståret følger kalenderåret, jf. KSL § 22, stk. 1. Det anerkendes i KSL § 22, stk. 1, 3. pkt., at en selvstændig erhvervsdrivende har mulighed for at omlægge sit indkomstår, enten ved fremad- eller bagudforskydning.
- Side 73 -
Udgangspunktet for periodisering fremgår af SL §§ 4-6. Af bestemmelserne ses, at der anvendes et retserhvervelsesprincip for indkomst samt et pligtpådragelsesprincip for omkostninger. Herved forstås, at indkomster medregnes, når der er erhvervet endelig ret til dem. Omkostninger kan fradrages, når der er en endelig pligt til at betale dem.
- Side 76 -
...erhvervsvirksomhed. Hvis den erhvervsdrivende modtager usædvanlige betalingsmidler, skal disse ansættes til en kontant værdi, som medregnes indkomstopgørelsen, jf. SL § 4.4242. Spørgsmålet om vederlagsnæring er behandlet ovenfor i afsnit 2.1.3. Værdien skal ansættes til handelsværdien. Der findes ikke nogen generel regel om, hvordan dette skal ske. Udgangs-