- Side 78 -
...vederlaget for opgivelse af køberetten ikke i relation til modtagerne af vederlaget fandtes at være en rådighedsindskrænkning, der kunne sidestilles med en afståelse efter reglerne i aktieavancebeskatningsloven. I stedet var der tale om en indkomstskattefri formueforøgelse efter statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a, idet der blev henset til, at aftaler-
(...)
- Side 79 -
...aktieavancebeskatningsloven. Avanceopgørelsen skulle foretages efter gennemsnitsmetoden, da der var tale om unoterede aktier. Da FIFO-princippet fandt anvendelse, ansås de »afståede« aktier derfor for at være aktier ejet i mere end tre år, hvorfor avancen var skattefri. De lokale ligningsmyndigheder havde anset beløbet for skattepligtigt efter statsskattelovens § 4.
- Side 82 -
...også for eksempel hvor der er foretaget afskrivning på møbler og andet inventar i et sommerhus, der delvist har været benyttet til udlejning. Af betydning ved afståelsen er derfor bl.a. afskrivningslovens §§ 12, 21, 25 og 58, jf. hertil lbkg. nr. 948 af 17. august 2015. Se hertil John Engsig, »Skattefrihed ved salg af ejerboliger«, SR-Skat 2002.29 ff.
(...)
- Side 83 -
Ved overdragelse af parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse, der sker skattefrit efter reglerne i § 8, har afgrænsningen ikke praktisk betydning, såfremt der ikke indgår aktiver, hvorpå der er foretaget afskrivninger, idet også eventuel fortjeneste på indbo etc. er skattefri efter statsskattelovens § 5.
(...)
- Side 85 -
...af bolværkstræ skulle anses som en skattefri afståelse af et formuegode, jf. statsskattelovens § 5. Bolværket fandtes som udgangspunkt at være en del af den faste ejendom, men det var SKATs opfattelse, at en særskilt afståelse af de enkelte bygningsmaterialer på den måde, som det var tilfældet i sagen, ikke indebar en hel eller delvis afståelse af
(...)
- Side 86 -
...fortjeneste, og der var ikke i øvrigt noget, der pegede i retning af, at det var erhvervet i spekulationshensigt. Der var derfor ikke grundlag for at beskatte fortjenesten som indvundet ved næring eller spekulation. Der var derfor tale om et ikke skattepligtigt salg af et formuegode, jf. statsskattelovens § 5. Skatterådet tiltrådte SKATs indstilling.
(...)
- Side 91 -
...fortjeneste, og der var ikke i øvrigt noget, der pegede i retning af, at det var erhvervet i spekulationshensigt. Der var derfor ikke grundlag for at beskatte fortjenesten som indvundet ved næring eller spekulation. Der var derfor tale om et ikke skattepligtigt salg af et formuegode, jf. statsskattelovens § 5. Skatterådet tiltrådte SKATs indstilling.
(...)
- Side 99 -
Pålæggelse af en fredningsservitut blev anset for afståelse i relation til spekulationsbestemmelsen i statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a.
- Side 125 -
...blev ændret, kunne dette formål ikke realiseres, idet ejendommene blev henlagt til offentlige formål. Murermesteren begærede ekspropriation i overensstemmelse med byplanvedtægten, og kommunens overtagelse af ejendommene måtte i henseende til indkomstbeskatning sidestilles med salg, jf. statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a. Fire dommere fandt, at
(...)
- Side 130 -
...opdeling i ejerlejligheder, og til medinteressenternes nærings- eller spekulationsmæssige interesser samt til, at ægtefællen, med hvem skatteyderen måtte identificeres, ikke kunne antages at have været ubekendt med disse omstændigheder, var ægtefællens fortjeneste skattepligtig indkomst for skatteyderen i medfør af statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a.
(...)
- Side 148 -
...ved købet i juni 1998 havde etableret eller etablerede en så systematisk og professionel handel med fast ejendom, at denne kunne siges at udgøre hans hele eller delvise levevej. Fortjenesten skulle derfor ikke medregnes i den skattepligtige indtægt, jf. statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a. Kommenteret af Tommy V. Christiansen i JUS 2005, nr. 24.
(...)
- Side 158 -
...kursgevinster på ejendommenes salgstidspunkt. Selskabet gjorde gældende, at avancerne var skattefri efter den dagældende kursgevinstlov, da obligationerne opfyldte mindsterentekravet. Landsretten fandt, at kursgevinsterne indtil salgstidspunktet skulle medregnes ved beregningen af den skattepligtige avance for ejendommene efter statsskattelovens §§ 4-6.
- Side 162 -
...litra a, er fortjeneste erhvervet i forbindelse med afhændelse af aktiver kun skattepligtige, hvis der er tale om næring eller spekulation. Ingen af delene var tilfældet i den pågældende sag. Der var derfor ikke grundlag for at medregne fortjeneste eller tab ved overdragelsen af kontrakten om nybygning af et skib til sælgerens skattepligtige indkomst.
- Side 167 -
...forskellen imellem en anskaffelsessum og en afståelsessum. Konsekvensen heraf var, at samtlige opgørelsesregler i loven fandt anvendelse, herunder også § 6 A. Dette gjaldt, uanset om beskatningen antoges at ske med hjemmel i lovens § 2, stk. 1, eller med hjemmel i grundprincipperne i statsskatteloven, herunder især statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a.
- Side 279 -
...civilretligt eller af skattemyndighederne, hvorledes aftalen og den heri fastsatte overdragelsessum måtte lægges til grund ved opgørelsen af avanceberegningen. Revisorens vidneforklaring alene godtgjorde ikke, at der efter overdragelsen var indgået aftale mellem sælger og køber om, at en del af købesummen skulle henregnes til de medfølgende sukkerkvoter.
- Side 728 -
...vis usikkerhed, med hensyn til arealernes udnyttelsesmuligheder, og at det måtte have indgået i M’s overvejelser, at forholdene kunne udvikle sig således, at hans planer ikke kunne gennemføres, hvorfor muligheden for ved salg at opnå en fortjeneste måtte have spillet en sådan rolle i M’s overvejelser, at han burde indkomstbeskattes af fortjenesten.