- Side 464 -
Kapitalgevinstbeskatningen indtræder, når et aktiv afstås. Udgangspunktet for beskatningen er statsskatteloven, hvor SL § 5, stk. 1, litra a, omhandler beskatningen ved afståelsen. I det følgende behandles det nærmere indhold i SL § 5, stk. 1, litra a.
Efter grundprincippet i SL § 5, stk. 1, litra a, påvirker fortjeneste og tab, der fremkommer ved, at den skattepligtiges ejendele stiger eller synker i værdi, ikke den skattepligtige indkomst. Ikke realiserede værdisvingninger beskattes således ikke. Først på det tidspunkt, hvor aktivet realiseres ved afhændelse eller lignende, indtræder beskatningen.
(...)
Statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a, fastslår dernæst som grundprincip, at fortjenester og tab, der konstateres ved salg af den skattepligtiges formuegoder, heller ikke påvirker den skattepligtige indkomst.
(...)
- Side 465 -
Afståelse af aktiver vil altså kunne resultere i beskatning enten efter de særlige avancebeskatningsregler eller efter nærings- og spekulationsbestemmelsen i SL § 5, stk. 1, litra a.
(...)
...privat indbo, som efter SL § 5, stk. 1, litra a, var indkomstopgørelsen uvedkommende. Der blev særligt lagt vægt på, at købet var finansieret af private midler, at lastbilen ikke blev istandsat inden for en rimelig tid efter hjemkomsten fra Canada, at den ikke var »salgsklar« på afhændelsestidspunktet, og afhændelsen var fremskyndet af skilsmisse.
Den første undtagelse fra reglen om skattefrihed findes i SL § 5, stk. 1, litra a, der fastslår, at fortjenesten beskattes, hvis salget henhører til vedkommendes næringsvej. I så fald kan et eventuelt tab også fradrages.
(...)
...disse betingelser er opfyldt, foreligger en erhvervsmæssig indkomst, der er skattepligtig efter samme regler som enhver anden erhvervsindkomst, jf. SL § 4. Egentlig indeholder SL § 5, stk. 1, litra a, ikke selvstændig hjemmel til beskatning ved næring, men henviser alene til, at beskatningen i næringstilfælde skal ske efter de almindelige regler i § 4.
(...)
- Side 466 -
...på anden måde, da enhver avance ved sådanne dispositioner måtte anses for skattepligtig efter SL § 4. Skatteyderen fik imidlertid medhold i, at avancen ikke kunne henføres under SL § 4. Den omstændighed, at forholdet frembød lighed med andre udnyttelsesmuligheder, der måtte henføres under § 4, kunne ikke begrunde en undtagelse fra SL § 5, litra a.
(...)
- Side 467 -
...nedenfor i kap. 17, 3.3.2.1, 3.3.2.2 og 3.4.2.2 om fordringer og gæld, og ABL § 1, jf. nedenfor kap. 18, 2, om aktier mv. Disse love siges at være udtømmende, hvorved forstås, at de forhold, som er omfattet af loven ikke reguleres af andre lovbestemmelser, heller ikke de grundlæggende regler i SL §§ 4-6, medmindre der direkte i loven henvises til dem.
(...)
Uanset den særlige lovgivning anvendes fortolkningsprincipperne udledt af SL §§ 4-6 fortsat, f.eks. vedrørende spørgsmålet om, hvornår der foreligger afståelse mv.
(...)
...ejendom skal foretages med hjemmel i SL §§ 4 og 5, litra a. Hvis der ikke direkte er taget stilling til spørgsmålet i loven, antages det, at fortjeneste og tab ved afståelse mv. af formuegoder, der er erhvervet som led i den skattepligtiges næringsvej, skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst efter reglerne i SL §§ 4-5, litra a.
Efter SL § 5, litra a, beskattes fortjenesten desuden, hvis salget er sket i spekulationsøjemed. Ved spekulation forstås, at det omhandlede aktiv er erhvervet med det formål at opnå fortjeneste ved videresalg, ikke som led i en systematisk handlen med aktiver af den pågældende type, men ved en enkeltstående disposition.
(...)
...indfrielsen, fordi der ikke var tale om gevinst eller tab ved erhvervelse og salg af et aktiv, jf. U 1950.266 H, U 1950.284 H og U 1950.544 H. Bortset fra disse tilfælde, hvor der i øvrigt efterfølgende er indført beskatningshjemmel i kursgevinstloven, antages det, at begrebet »salg« omfatter alle former for afståelse fra et retssubjekt til et andet.
(...)
- Side 468 -
...skatteyderens faglige og ideologiske interesser, førte ikke til, at der ikke skulle ske spekulationsbeskatning. Skatteyderen fandtes i SKM2021.240.LSR derimod ikke at have erhvervet bitcoins i 2012 i spekulationshensigt. Skatteyderen havde købt bitcoins for 149,50 kr. med henblik på betaling af kontingent i en forening. Først 5 år efter købet foretog han salg.
(...)
...havde drevet ikke-erhvervsmæssig virksomhed med udvikling og drift af en særlig software til bitcoins, og at de donerede bitcoins var erhvervet som led i udøvelsen af denne virksomhed. De donerede bitcoins ansås derfor at være aktiver i den skattepligtiges ikke-erhvervsmæssige virksomhed, og skattepligt for disse var derfor omfattet af SL § 4, litra a.
- Side 471 -
...vederlag eller den aftalte fordeling af vederlaget står i misforhold til værdien af de overdragne aktiver, vil skattemyndighederne kunne korrigere den aftalte pris. Fastslås det f.eks., at værdien af det overdragne overstiger den aftalte pris, vil overdragelsen kunne indebære en gavedisposition, et tilskud eller en udlodning fra overdrager til erhverver.
...§ 5, litra a, at gevinst og tab på den skattepligtiges ejendele først indgår i indkomstopgørelsen, når aktiverne afhændes. At ejendelene stiger eller synker i værdi, påvirker som hovedregel ikke den skattepligtige indkomst. Beskatning af kapitalgevinst eller fradrag for afhændelsestab forudsætter altså, at det pågældende aktiv anses for realiseret.
(...)
- Side 472 -
...SL § 5, litra a, skal således ikke forstås bogstaveligt, men fortolkes som enhver form for afståelse. Afståelse og dermed realisation foreligger i alle tilfælde, hvor aktivet overdrages eller på anden måde overgår fra et skattesubjekt til et andet. Eksempelvis kan næringsdrivende blive realisationsbeskattet ved bortgivelse af deres næringsaktiver.
(...)
...33 C, ABL § 34, ABL § 35 og ABL § 35 A, se nærmere nedenfor i kap. 21. En spekulants bortgivelse af et spekulationsaktiv vil imidlertid som regel indicere, at der ikke har foreligget nogen spekulationshensigt. Dette er fastslået i flere kendelser vedrørende bortgivelse af fast ejendom, som efter de dagældende regler var omfattet af SL § 5, litra a.
- Side 475 -
...fandt ikke denne bestemmelse anvendelig, hvor en eventuel fortjeneste bliver beskattet. Den ved udbetaling af brandforsikring uden genopførelse af bygningen realiserede fortjeneste fandtes ganske at måtte ligestilles med en tilsvarende fortjeneste, opnået ved salg. Det modsatte gælder, hvis ejendommen genopføres, se U 1980.613 V og TfS 1996, 228 LSR.
- Side 490 -
...erhvervelse og efterfølgende tvungen afståelse. Det kunne ikke føre til et andet resultat, at det danske selskab som følge af misligholdelsen ikke blev ejer af aktierne i det russiske selskab. Østre Landsret var nået til samme resultat i SKM2012.108.ØLR, mens Landsskatteretten i SKM2010.274.LSR havde anset forholdet for omfattet af kursgevinstloven.
- Side 492 -
...beskattes efter reglerne i SL § 5, stk. 1, litra a, hvilket betyder, at fortjenesten er skattefri, medmindre der foreligger salg som led i næring eller i spekulationsøjemed. Hvis køberetten er tæt knyttet til levering af det underliggende aktiv, forekommer det mest korrekt at lade overdragelse af køberetten beskatte som en overdragelse af en begrænset
- Side 495 -
...1 eller i andre bestemmelser i loven eller lovens forarbejder, og fandt fortolkningen i strid med grundprincippet i SL § 5, stk. 1, litra a, hvorefter værdistigninger eller ‑fald er uden betydning for indkomstopgørelsen. Herefter var der først fradrag for tabet, når selskabet blev opløst. Dommen og dens konsekvenser er nærmere omtalt i kap. 18, 12.
- Side 496 -
...ikke gælder særlige regler om kontantomregning af overdragelsessummen, gælder det nominalistiske princip, hvor det som udgangspunkt er de nominelle værdier, som lægges til grund. Det er f.eks. tilfældet for aktier og for afskrivninger i henhold til SL § 6, stk. 1, litra a, jf. ovenfor kap. 10, samt ved køb og salg af fast ejendom som led i næring.