- Side 161 -
...bestemmelserne i SL §§ 4-6, der er helt centrale i forhold til afgrænsningen af indkomstbegrebet i dansk skatteret. Med afsæt heri beskrives det skatteretlige indkomstbegreb, herunder de grundlæggende principper der kendetegner indkomstbegrebet. Kapitlet indeholder også en nærmere beskrivelse af de typer af indkomst, der er opregnet i statsskatteloven.
- Side 162 -
...grundelementerne i dette teoretiske indkomstbegreb, der ligger bag ved indkomstbegrebet i SL §§ 4-6. Et sådant indkomstbegreb har imidlertid den begrænsning, at visse engangsindtægter, som f.eks. gaver og kapitalgevinster ved salg af aktiver, ikke vil være skattepligtige, hvis det teoretiske indkomstbegreb direkte var blevet anvendt i skattelovgivningen.
- Side 163 -
Den helt grundlæggende afgrænsning af, hvad der forstås ved skattepligtig indkomst, findes i SL §§ 4 og 5, hvor SL § 4 fastslår, hvad der er indkomst
(...)
- Side 164 -
(den positive afgrænsning), mens SL § 5 fastslår, hvad der ikke er indkomst (den negative afgrænsning). Bestemmelserne kan dateres tilbage til 1903 og udtrykker derfor det indkomstbegreb, som lovgiverne havde i tankerne på daværende tidspunkt.
De helt grundlæggende undtagelser til skattepligten fremgår af SL § 5. I tvivlstilfælde vil afgrænsningen af, hvad der er skattepligtig indkomst hhv. en skattefri formuebevægelse, derfor bero på en fortolkning af eksempelopregningen af indkomstkilder i SL § 4 suppleret af undtagelsesbestemmelserne i SL § 5, jf. afsnit 2.2.
- Side 167 -
Statsskattelovens § 5 indledes med ordene: »Til indkomst henregnes ikke …«. Heraf følger, at den endelige fastlæggelse af, hvad der er indkomst, kun kan ske ved at sammenholde de positive afgrænsningsbestemmelser i SL § 4 med undtagelses- og begrænsningsbestemmelserne i SL § 5.
(...)
...hovedregel gælder et realisationsprincip i dansk skatteret. Udsagnet må dog ses i sammenhæng med de positive afgrænsningsbestemmelser i SL § 4 og de specialregler, der knytter sig hertil. Heraf fremgår, at der er indført undtagelser fra hovedreglen i SL § 5, stk. 1, litra a, således at lagerprincippet i visse lovbestemte tilfælde skal finde anvendelse.
(...)
- Side 168 -
...de tilfælde, hvor skatteyderen har erhvervet det pågældende formuegode i spekulationshensigt. Spekulation foreligger, når godet er erhvervet med henblik på at opnå en fortjeneste ved videresalg. Forskellen på de to begreber kan kort forklares ved, at salget af formuegoder sker systematisk, når der er tale om næring, jf. i øvrigt kap, 14, 1.3 og 1.4.
(...)
...kapitalgevinst skal beskattes, kan det tilskynde skatteyderen til at afstå fra eller udskyde tidspunktet for en omlægning af sin formue fra ét aktiv til et andet, selv om der ved en sådan omlægning kunne opnås et højere afkast før skat. Kapitalgevinstbeskatning vil derfor forhindre en mere produktiv investering af formuen set fra et samfundsøkonomisk synspunkt.
(...)
...omfang inddraget kapitalgevinster af forskellig art under beskatningsområdet. En række avancelove – aktieavancebeskatningsloven, ejendomsavancebeskatningsloven og kursgevinstloven – er således blevet indført, ligesom der også i afskrivningsloven er bestemmelser, der regulerer beskatning af gevinst og tab ved afståelse af aktiver omfattet af denne lov.
(...)
- Side 169 -
Det betyder, at det indkomstbegreb, som er fastlagt i SL §§ 4-6, ikke kan stå alene men skal suppleres af den betydelige mængde af bestemmelser, der siden 1903 har suppleret det teoretiske udgangspunkt.
(...)
Som et eksempel på skattefrihed efter hovedreglen i SL § 5, stk. 1, litra a, kan nævnes SKM2007.52.SR, hvor kompensation for opsigelse og fraflytning af et privat beboelseslejemål ansås for en realiseret værdistigning omfattet af SL § 5, stk. 1, litra a, jf. tilsvarende TfS 1986, 131 LSR.
(...)
...opstår, fordi der kan være typer af indtægter, hvor det kan være vanskeligt at afgøre, om der er tale om en løbende indtægt omfattet af SL § 4 eller en indtægt omfattet af den negative afgrænsning i SL § 5. For en given indtægt skal det derfor vurderes, om den kan sidestilles med dem, der er opregnet i SL § 4, eller med den negative afgrænsning i SL § 5.
(...)
Da SL § 5 hjemler skattefrihed af visse kapitalgevinster, kan det være væsentligt for en skatteyder at få afklaret, om en given indtægt har karakter af en skattefri kapitalgevinst, jf. SL § 5.
(...)
- Side 170 -
...optimere de sportslige og økonomiske resultater. Derved kunne transferindtægter ikke anses at vedrøre selve indkomstgrundlaget og derved ikke anses for en skattefri formuegevinst efter SL § 5, stk. 1, litra a, men skattepligtig efter SL § 4 som sædvanligt forekommende løbende indtægter. Afgørelsen af kommenteret af Ole Bjørn i SR-Skat 2010, s. 291.
(...)
...kapacitet var en så integreret del af fiskefartøjet, at den disponible kapacitet ikke kunne sælges skattefrit efter SL § 5, stk. 1, litra a, men skulle beskattes over driftsmiddelsaldoen efter AL § 9, stk. 4 og 5. Tilsvarende SKM2012.239.HR. Ole Bjørn har i SR-Skat 2011, s. 11 f. kommenteret landsrettens dom, SKM2010.571.VLR, som Højesteret stadfæstede.
(...)
- Side 171 -
...undtaget fra beskatning efter SL § 5. SL § 5, stk. 1, litra b, fastslår således, at gaveafgiftspligtige gaver og formueforøgelse, som hidrører fra arv samt fra indgåelse af ægteskab, ikke henregnes til indkomsten. Skattepligten er i disse situationer erstattet af en gave- eller boafgift. Se hertil kap. 13 om gaver og gaveafgift og kap. 39 om boafgift.
(...)
Tidligere var arveforskud også omfattet af SL § 5, stk. 1, litra b. Men arveforskud sidestilles nu med gave, jf. BAL § 23, stk. 3, og kap. 13, 1. Det medfører, at arveforskud, som ydes inden for den gaveafgiftspligtige kreds, alene medfører pligt til at betale gaveafgift, mens arveforskud til andre er indkomstskattepligtigt.
(...)
Udbetaling af livsforsikringer, brandforsikringer og lignende skal heller ikke henregnes til indkomsten, jf. SL § 5, stk. 1, litra b. Skattefriheden omfatter også indtægter, der hidrører fra kapitalforbrug eller optagelse af lån, jf. SL § 5, litra c.
...af nettoindkomsten. I henhold til praksis beskattes honorarmodtagere og personer, der driver hobbyvirksomhed, også af nettoindkomsten, idet de kan fradrage deres udgifter, så længe de kan rummes i indtægten. Hjemlen hertil er dog ikke SL § 6. Fradraget kan derimod forklares med, at SL § 4 i sig selv hjemler et nettoindkomstprincip, jf. også kap. 9.
Det indkomstbegreb, der er hjemlet i SL § 4, er som nævnt ganske bredt, og selv når der tages højde for den negative afgrænsning heraf i SL § 5, er der
- Side 180 -
...kapitalforsikring, der ville være skattefri efter SL § 5, litra b, eller pensionsbeskatningsloven, af en løbende ydelse, er ydelserne skattepligtige. Det samme gælder, hvis en gaveafgiftpligtig gave ydes i form af en løbende ydelse, se nærmere kap. 13, 3.3, eller hvis en invaliditetserstatning ydes i form af en løbende ydelse, se nærmere nedenfor under 6.3.
- Side 182 -
Beskatningen af erstatninger hos modtagerne sker efter SL §§ 4 og 5, såfremt der ikke findes særregler, der direkte regulerer, hvorledes en erstatning skatteretligt skal behandles. Der er f.eks. særlige bestemmelser om erstatning for bygninger i afskrivningsloven og ejendomsavancebeskatningsloven.
(...)
...erstatningen var fastsat som positiv opfyldelsesinteresse. Derved blev selskabet økonomisk stillet, som om aftalen var opfyldt efter sit indhold med erhvervelse og efterfølgende påtvungen afståelse. Det kunne ikke føre til et andet resultat, at det danske selskab som følge af misligholdelsen aldrig var blevet ejer af aktierne i det russiske selskab.
(...)
- Side 184 -
...kunne anses for renter eller erstatning. Landsskatteretten fandt, at da der ikke forelå nogen lovhjemmel, aftale eller andet retsgrundlag for beløbet, kunne det ikke være renter af gæld. Beløbet ansås for at være kompensation for afsavn og ulempe i forbindelse med udstedelse af en ulovlig forvaltningsakt, hvorfor beløbet var skattefrit efter SL § 5.
(...)
- Side 185 -
evne, idet det trådte i stedet for en del af indkomstgrundlaget. Beløbet var derfor skattefrit, jf. SL § 5.
(...)
Godtgørelse for manglende oprettelse af ansættelsesbevis anses ligeledes for skattefri, TfS 1996, 632 TSS og Den juridiske vejledning 2023 C.A.3.7. Ansættelsesbrevet er en del af den ansattes indkomstgrundlag, og erstatningen vedrører indkomstgrundlaget, jf. SL § 5 og ikke den løbende indkomst, SL § 4.
(...)
...arbejdsgiverens misligholdelse, der var omfattet af LL § 7 U, men derimod en erstatning givet som følge af en retsstridig krænkelse af skatteyderens ære eller person, jf. principperne i erstatningsansvarslovens § 26, og beløbet var derfor skattefrit efter SL § 5, stk. 1, litra a. Det var ved dom fastslået, at han med rette havde ophævet sin uddannelsesaftale.