- Side 56 -
...indkomst. Sondringen mellem SL §§ 4 og 5 bygger på en sondring mellem indkomst og formue. Indkomsten er skattepligtig efter SL § 4, mens ændringer i formuen som udgangspunkt ikke påvirker indkomstopgørelsen, jf. SL § 5.22. Dette udgangspunkt er i praksis modificeret i ganske væsentlig grad, blandt andet som følge af kapitalgevinstbeskatningsreglerne.
(...)
Herefter følger i stk. 2 talrige eksempler på, hvad der betragtes som indkomst. I al væsentlighed indeholder opremsningen følgende indkomster: Indkomst fra virksomhed, løn, gaver, der ikke er omfattet af SL § 5, lejeindtægter, renter, udbytte samt gevinster fra væddemål og spil.
(...)
- Side 57 -
Endelig bygger bestemmelsen på et realisationsprincip. Det vil sige, at indkomst, der ikke er realiseret, ikke beskattes.99. Denne vurdering følger også af SL § 5, der undtager formueforøgelse ved værdistigninger fra beskatning.
(...)
...engangsbeløb, afhænger den skattemæssig konsekvens heraf af, hvad erstatningen træder i stedet for – en såkaldt surrogatbetragtning. Hvis erstatningen således ydes for en indkomst omfattet af SL § 4, vil den være skattepligtig. Hvis erstatningen derimod træder i stedet for en indkomst omfattet af SL § 5, vil der ikke være tale om en skattepligtig indkomst.
- Side 58 -
SL § 5 indeholder en negativ afgrænsning af indkomstbegrebet, idet den indeholder retningslinjer for, hvad der ikke kan betragtes som indkomst. Ordlyden af SL § 5, stk. 1, er i sin nuværende affattelse som nedenfor.
(...)
SL § 5, stk. 1
(...)
Hvor SL § 4 indeholder hjemmel til beskatning af indkomst, følger det af SL § 5, at forskydninger i formuens værdi ikke skal betragtes som skattepligtigt indkomst.1212. Se om sondringen Den juridiske vejledning, afsnit C.A.1.1.
(...)
...nærmere om afskrivninger i kap. 5 og om kapitalgevinstbeskatning i kap. 6. SL § 5, stk. 1, litra a, er kun relevant i tilfælde, hvor speciallovgivningen ikke finder anvendelse. Det gælder, hvis der er tale om en aktivtype, der ikke er omfattet af anden lovgivning, samt for næringssalg af fast ejendom, der, jf. EBL § 1, stk. 2, er undtaget fra EBL.
(...)
Anvendelsesområdet for SL § 5, stk. 1, herunder afgrænsningen over for SL § 4, har været genstand for en del afgørelser.1414. Se desuden om sondringen ovenfor i kap. 1, afsnit 3.
(...)
- Side 59 -
Udgangspunktet for SL § 5, stk. 1, er, at værdistigninger og -fald er indkomstopgørelsen uvedkommende. For at der kan blive tale om beskatning, skal en indkomst således være realiseret.
- Side 61 -
Spekulationsbegrebet er som næringsbegrebet ikke defineret i lovgivning eller anden regulering. Spekulationsbeskatning efter SL § 5 sker kun i tilfæl-
(...)
- Side 62 -
...antallet af afgørelser vedrørende spekulationsbeskatning, da digitale valutaer såsom Bitcoin ikke er omfattet af særskilt regulering. Derved vil de skattemæssige konsekvenser som følge af afståelse af disse skulle løses efter reglerne i SL § 5. Se eksempelvis SKM 2018.104 SR og SKM 2018.130 SR samt Stina Andreassen og Lars Kjærgård Terkilsen i SR.2019.98.
(...)
...følgende muligheder for betydelige fortjenester ved handel med bitcoins. Efter en samlet vurdering fandt landsretten, at muligheden for at opnå fortjeneste ved et senere salg af bitcoins havde spillet en sådan rolle ved P’s køb af bitcoins i perioden 2011-12, at købene måtte anses for at være foretaget i spekulationsøjemed, jf. SL § 5, stk. 1, litra
- Side 63 -
...udgangspunktet i SL §§ 4 og 5. En del af bestemmelserne vedrører indkomster inden for privatsfæren, så som de i LL § 7 oplistede former for bidrag og legater, der kan modtages uden skattemæssige konsekvenser eller reglerne i LL § 7 F om offentlig boligstøtte. En anden del vedrører lønmodtagere, såsom reglerne i LL § 7 U om fratrædelses- og jubilæumsgratialer.
- Side 71 -
Udgangspunktet for indkomstbeskatningen er, at indkomsten skal være realiseret, før der kan blive tale om beskatning. Dette følger af SL §§ 4 og 5.
- Side 73 -
Udgangspunktet for periodisering fremgår af SL §§ 4-6. Af bestemmelserne ses, at der anvendes et retserhvervelsesprincip for indkomst samt et pligtpådragelsesprincip for omkostninger. Herved forstås, at indkomster medregnes, når der er erhvervet endelig ret til dem. Omkostninger kan fradrages, når der er en endelig pligt til at betale dem.