- Side 114 -
Udgangspunktet for fastlæggelsen af det skatteretlige indkomstbegreb findes i STL §§ 4 og 5, hvor § 4 fastlægger, hvad der er skattepligtig indkomst, mens § 5 afgrænser begrebet ved at angive, hvad der ikke skal henregnes til indkomsten.
(...)
...teori har begrebet indkomst i almindelighed været defineret som summen af de i en vis tidsperiode modtagne økonomiske fordele, som er af tilbagevendende karakter, og som er egnet til forbrug, uden at der derved sker en forringelse af modtagerens status. Det er overordnet set denne forståelse af indkomstbegrebet, som kommer til udtryk i STL §§ 4 og 5.
(...)
Indkomstbegrebet afgrænses negativt af STL § 5, som i litra a-e (litra e er dog ophævet) angiver, hvad der ikke »henregnes« til den skattepligtige indkomst.
(...)
- Side 115 -
...på den erhvervsdrivendes varelager påvirker indkomstopgørelsen, ligesom kapitalgevinstbeskatningslovene i en række tilfælde særskilt fastsætter, at løbende værdiudsving skal påvirke opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Som fællesbetagelse for de tilfælde, hvor løbende værdiudsving påvirker indkomstopgørelsen, bruges begrebet »lagerbeskatning«.
(...)
...skattepligten hvis de i stedet omfattes af boafgiftslovens afsnit II, jf. nærmere boafgiftslovens § 22. Dette skyldes, at der i stedet for indkomstskat af gavens værdi (potentielt) skal svares en gaveafgift. Gaver, som er omfattet af boafgiftsloven, vil som udgangspunkt være skatte- og afgiftsfri, hvis ikke gavens værdi overstiger 74.100 kr. (i 2024).
- Side 116 -
Tilsvarende for, hvad der gælder for indtægterne, jf. STL §§ 4-5, indeholder ligningsloven også regler, som udvider og indskrænker fradragsretten for en lang række udgifter.