- Side 1005 -
...med udførelsen af det indtægtsgivende arbejde i det omfang, de samlede fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb på 5.500 kr. (2010-niveau). Grundbeløbet reguleres efter personskattelovens § 20. Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, litra a, kan dog ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.
(...)
...af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere, i det omfang de nævnte udgifter overstiger den udenlandske lønindkomst, der skal medregnes i den danske indkomstopgørelse. Udgifter som nævnt i 2. pkt., der vedrører udførelse af arbejde, hvorfra indtægten er undtaget fra skattepligt, kan ikke fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.
- Side 1006 -
...Skatteretten 1, Karnov, 7. udgave, 2015, side 285 (arbejdsværelse i hjemmet), 287 (dobbelt husførelse), 289 (kursusudgifter – kongres- og studierejser, 292 (faglitteratur og PC), 317 ff (lønmodtagerbegrebet), 332 ff (rejse- og befordringsgodtgørelse), 385 ff (fradrag efter statsskattelovens § 6), 390 ff (lønmodtagerfradrag), 391 ff (repræsentation).
- Side 1008 -
...Telefon9 Dobbelt husførelse10 Kurser11 Studierejser12 Kongresrejser13 Afskrivning på driftsmidler14 Arbejdsværelse i hjemmet15 Faglitteratur16 Flytteudgifter17 Fradragsværdien af lønmodtagerens driftsomkostninger18 Det regulerede grundbeløb19 Erhvervsmæssige befordringsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a
- Side 1009 -
Ligningslovens § 9 vedrører lønmodtageres fradrag for udgifter. Som udgangspunkt kan lønmodtagere fradrage deres udgifter i forbindelse med det indtægtsgivende arbejde i den skattepligtige indkomst efter statsskatteloven § 6, stk. 1, litra a.
(...)
Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan efter stk. 1, 3. pkt., ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.
(...)
- Side 1010 -
...kan fradrage efter § 49, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.– bidrag til efterlønsordningen, som lønmodtagere kan fradrage efter § 49 A, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og – bidrag til fleksydelsesordningen, som lønmodtagere kan fradrage efter § 49 B, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.
- Side 1011 -
Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan efter stk. 1, sidste pkt., ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.
- Side 1015 -
...bestemmelse, at befordringen var foretaget til og fra en indtægtsgivende arbejdsplads. Skatteyderen var derfor ikke berettiget til et ligningsmæssigt befordringsfradrag. Det var heller ikke godtgjort, at skatteyderen på andet grundlag skulle være berettiget til fradrag for afholdte udgifter til rejse og befordring. Landsretten stadfæstede byrettens dom.
- Side 1017 -
...hjemmel til lønmodtageres fradrag for driftsudgifter, men alene bestemmelser, der regulerer de fradrag, lønmodtagere har ret til i henhold til eksempelvis statsskatteloven, afskrivningsloven eller andre bestemmelser i ligningsloven. I praksis er statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, den vigtigste fradragshjemmel for lønmodtageres driftsudgifter.
Som hovedregel er der ikke fradragsret for private udgifter til bolig, kost, rejser, børnepasning, tøj, selskabelighed og telefonudgifter. I visse tilfælde har udgifterne dog så nær sammenhæng med indkomsterhvervelsen, at de kan fradrages som en driftsomkostning efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og ligningslovens § 9, stk. 1.
(...)
- Side 1018 -
...slutning. Skatteyderen havde ved byretten og Østre Landsret ikke fået medhold i sit krav, da der var udvist passivitet i forbindelse med fremsættelsen af økonomiske krav over for menighedsrådene og den efterfølgende indgivelse af stævning. Landsskatteretten fandt, at den del af skatteyderens krav, der vedrørte formelle mangler, der skulle medføre, at
(...)
- Side 1019 -
...driftsudgifter. Landsskatteretten fandt videre, at operasangeren var berettiget til at foretage fradrag for udgifter til en halslæge, men afviste, at operasangeren kunne foretage fradrag for udgifter til indkøb af undertøj, da sangeren ikke af hensyn til sin arbejdsgiver skulle anskaffe eller iføre sig en bestemt farve undertøj til operaforestillingerne.
- Side 1025 -
...statsskattelovens § 6, stk. 2. For at få fradrag for udgifter til kost må det dokumenteres, at udgiften har været en nødvendig følge af de vilkår, arbejdet udføres under. Det var tilfældet for en renovationsarbejder, der ikke kunne nå tilbage til virksomheden for at spise, og som af hygiejniske grunde ikke kunne spise i vognen, jf. TfS 1993.498 ØLD.
(...)
- Side 1024 -
...indrømme chaufføren fradrag ud fra en lighedsgrundsætning, fordi andre chauffører i andre kommuner fik fradrag for merudgifter til fortæring. Højesteret stadfæstede landsrettens dom med bemærkning om, at det er en grundlæggende betingelse for fradrag, at arbejdet udføres under sådanne vilkår, at merudgifter til forplejning er en nødvendig følge heraf.
- Side 1031 -
...sædvanlige opsigelsesvarsler ikke fandt anvendelse. Landsretten havde på denne baggrund lagt til grund, at ansættelsesaftalen var gældende, indtil den blev bragt til ophør ved opsigelse. Ansættelsen kunne således ikke anses for tidsbegrænset eller på anden måde midlertidig. Landsretten havde på denne baggrund ikke fundet, at den dobbelte husførelse
- Side 1040 -
...fradragsberettigede. Der kan indrømmes fradrag for uddannelsesudgifter ud fra et driftsomkostningssynspunkt, hvis kurset har til formål at vedligeholde eller ajourføre den pågældendes viden. Fradragshjemlen er statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, der giver fradrag for udgifter, der har til formål at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten.
(...)
...for at etablere indkomstgrundlaget og er i så fald ikke fradragsberettiget, jf. statsskattelovens § 6, stk. 2. Ved afgørelsen TfS 1996.555 LSR fik en pilot ikke fradrag for en udgift i forbindelse med konvertering af et amerikansk flycertifikat, idet Landsskatteretten fandt, at udgiften var afholdt for at tilvejebringe et indkomstgrundlag i Danmark.
(...)
- Side 1042 -
...inden uddannelsen på Danmarks Lærerhøjskole været ansat tidsbegrænset som årsvikar på en skole. Skatteyderen havde efter uddannelserne opnået ansættelse på VUC. Landsretten bemærkede, at skatteyderens ansættelse ikke havde krævet, at hun fulgte kurserne, og at hun måtte forvente at blive arbejdsløs, da hendes ansættelse var tidsbegrænset. Kurserne,
(...)
- Side 1044 -
...fradragsberettigede. Byretten fandt videre vedrørende udgifter til faglitteratur og rejser ikke, at det var godtgjort, at udgifterne havde en sådan karakter, at de var medgået til at erhverve, sikre eller vedligeholde skatteyderens indkomst, hvorfor skatteyderen ikke var berettiget til at foretage fradrag i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
(...)
- Side 1045 -
...i ligningslovens § 9 og statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Landsskatteretten udtalte, at kursusudgifter kunne fradrages, når de var afholdt med henblik på at vedligeholde en tidligere erhvervet uddannelse, mens der ikke kunne godkendes fradrag for etablering, herunder til uddannelse og videreuddannelse. Udgiften skulle videre have den fornødne
(...)
- Side 1046 -
...en efteruddannelse, som ikke var kompetencegivende. Landsskatteretten fandt på denne baggrund, at skatteyderne var berettiget til at foretage fradrag for udgifter til uddannelsen. SKM 2005.435 LSR – TfS 2005.941 LSR En skatteyder ønskede at foretage fradrag for udgifter til et kursus i oplevelsesorienteret familieterapi. Skatteyderen ønskede videre
(...)
- Side 1047 -
...driftsudgifter. Landsskatteretten fandt videre, at operasangeren var berettiget til at foretage fradrag for udgifter til en halslæge, men afviste, at operasangeren kunne foretage fradrag for udgifter til indkøb af undertøj, da sangeren ikke af hensyn til sin arbejdsgiver skulle anskaffe eller iføre sig en bestemt farve undertøj til operaforestillingerne.
- Side 1049 -
...Juridisk Vejledning som skatteministeriets opfattelse, at dom-men ikke er til hinder for, at destinationen kan indgå som ”et moment” i den samlede vurdering. Dette kan dog i lyset af EU-rettens forbud mod ubegrundede og uproportionale restriktioner synes at være en svær balancegang, og i praksis kan det forekomme mest rigtigt at lægge vægt på programmet.
(...)
- Side 1050 -
...interesser. Der var ikke en sådan forbindelse mellem rejsen og geografilærernes undervisning, at de havde fradragsret efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a for udgifterne. En dommer fandt imidlertid, at ekskursionen havde haft en sådan tilknytning til geografilærernes undervisning, at der kunne indrømmes fradrag. Denne dommer lagde vægt på, at rektor
- Side 1054 -
...dvs. over for udgifter til uddannelse og videreuddannelse. Herudover skal studierejseudgifter afgrænses overfor private udgifter. På baggrund af praksis kan det konkluderes, at udgifterne derudover skal have en vis kvalificeret tilknytning til indkomsterhvervelsen og være nødvendige for at opfylde de forpligtelser, den konkrete stilling indebærer.
(...)
- Side 1055 -
...Udgifterne til deltagelse i kongresserne var afholdt af skatteyderens selskab. Skatteyderen blev beskattet af udgiftsafholdelsen som udbytte. Landsskatteretten fandt, at kongresserne havde en sådan tilknytning til skatteyderens arbejde som overlæge, at der kunne foretages fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og ligningslovens § 9.
- Side 1063 -
...§ 9 B. SKM 2004.382 ØLR – TfS 2004.754 ØLD En skatteyder var sygeplejerske og udførte et forskningsprojekt for et universitet, hvortil hun havde fået bevilling fra to fonde. Det fremgik af ansættelsesaftalen mellem universitetet og skatteyderen, at denne var ansat som sygeplejerske efter Cirkulære om organisationsaftale for Sygeplejersker i staten,
- Side 1067 -
...til anskaffelse af faglitteratur, der er tilgængelig på arbejdsstedet. Da dommeren havde anskaffet den indkøbte faglitteratur til brug for sit indtægtsgivende arbejde, der ubestridt i et vist omfang var udført i hans hjem, måtte udgiften hertil anses for at være afholdt i nær forbindelse med grundlaget for hans indtægtserhvervelse som lønmodtager.
Lønmodtagere kan i et vist omfang foretage fradrag for flytteudgifter med hjemmel i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Det er en betingelse, at flytteudgiften er afholdt for at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten og ikke for at etablere nye indkomstkilder. Er udgifterne afholdt for at opnå
(...)
- Side 1068 -
...at de ansatte havde fradragsret herfor efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. TfS 2000.406 ØLD En skatteyder ønskede at foretage fradrag for rejseudgifter og flytteudgifter i forbindelse med en flytning til Portugal. Landsretten fandt, at skatteyderen ikke havde dokumenteret sine rejseudgifter og derfor ikke kunne opnå fradrag for disse, samt
(...)
- Side 1070 -
...fradragsberettigede som andre driftsudgifter skulle være afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Landsskatteretten fandt, at skatteyderen under de pågældende omstændigheder, hvor han var forpligtet til at bebo boligen under tjenesten og fraflytte denne ved tjenestens ophør, var berettiget til at foretage fradrag for udgifterne til flytningen.
- Side 1071 -
Lønmodtagere kan ikke fradrage erhvervsmæssige befordringsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Dog har lønmodtageren fradrag for erhvervsmæssige kørselsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B, stk. 3 – kørselsudgifter i forbindelse med kundeopsøgende aktiviteter –, når lønmodtageren har flere arbejdsgivere.
- Side 1073 -
...statsskattelovens § 6, litra a, eller – udgifter til arbejdsløshedsforsikring efter efter § 49, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.– bidrag til efterlønsordningen efter § 49 A, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og – bidrag til fleksydelsesordningen efter § 49 B, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.
- Side 1075 -
Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere, kan lønmodtageren fratrække udgifter, der vedrører erhvervelsen af indkomsten, som driftsomkostninger, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Herudover har lønmodtagere fradrag for visse udgifter, der i udgangspunktet anses for private, efter andre skatteregler i ligningsloven.
- Side 1103 -
...kr. (2010-niveau) i et indkomstår. Begrænsningen af fradraget efter 4. pkt. omfatter også fradrag for dobbelt husførelse efter statsskattelovens § 6, litra a, jf. § 9, stk. 1. Der kan ikke foretages afskrivninger i den skattepligtige indkomst på driftsmidler m.v., der anvendes i forbindelse med logiet, når der foretages fradrag med satsen til logi.
- Side 1107 -
...skattepligtige indkomst for lønmodtagere, i det omfang de nævnte udgifter overstiger den udenlandske lønindkomst, der skal medregnes i den danske indkomstopgørelse. Udgifter, der vedrører udførelse af arbejde, hvorfra indtægten er undtaget fra skattepligt, kan heller ikke fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst fra og med indkomståret 2016.
- Side 1113 -
...dokumenteret, hvorfor beløbene blev anset for skattepligtige. Landsskatteretten fandt ikke, at der var tale om beløb, der allerede var beskattet som lønindtægter, hvorfor skatteyderen var skattepligtig af de beløb, han havde modtaget som indsætninger i 2004-2009. Skatteyderens indkomst var dog i 2004 nedsat med 40.000 kr., da dette var tiltrådt af SKAT.
- Side 1135 -
...var tale om et midlertidigt arbejdssted. Betingelsen om, at der skulle være tale om en rejse, indebar, at der skulle være en sådan afstand mellem arbejdsstedet og den sædvanlige bopæl, at det ikke var muligt for skatteyderen at overnatte på sin sædvanlige bopæl. Landsskatteretten fandt, at skatteyderen, henset til, at han havde boet i Danmark siden
- Side 1160 -
Begrænsningen af fradraget efter 4. pkt. omfatter også fradrag for dobbelt husførelse efter statsskattelovens § 6, litra a, jf. § 9, stk. 1.
- Side 1161 -
...7. Ligningslovens § 9 A, stk. 11, skal forstås sådan, at rejseudgifter, der er godtgjort skattefrit efter ligningslovens § 31, ikke samtidig kan godtgøres skattefrit efter ligningslovens § 9 A, og at rejseudgifter, der er godtgjort skattefrit efter ligningslovens § 31, ikke samtidig kan fratrækkes ved indkomstopgørelsen efter ligningslovens § 9 A.
- Side 1165 -
Den foreslåede begrænsning gælder dog ikke fradrag for erhvervsmæssige merudgifter til kost og logi efter statsskattelovens § 6, litra a.
- Side 1168 -
Forslaget indebærer ingen ændringer i den selvstændigt erhvervsdrivendes adgang til at foretage fradrag for rejseudgifter med de faktiske udgifter, jf. statsskattelovens § 6, litra a.
(...)
Har den selvstændigt erhvervsdrivende i et indkomstår foretaget fradrag med standardsatserne for 50.000 [kr.], men har yderligere dokumenterede erhvervsmæssige udgifter til kost, småfornødenheder og logi, kan disse fradrages efter statsskattelovens § 6, litra a.«
- Side 1169 -
Hvis medlemmer og medhjælpere af bestyrelser m.v. ikke får udbetalt skattefri godtgørelser, kan de, hvis de modtager vederlag herfor, der er A-indkomst, foretage fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, for deres udgifter forbundet med hvervet, herunder for udgifter forbundet med ophold i udlandet.
(...)
- Side 1170 -
Foretages fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, skal fradraget ikke reduceres med bundfradragsbeløbet på 5.900 kr. (2017) i ligningslovens § 9, stk. 1, og fradraget kan ske i den personlige indkomst.
- Side 1181 -
§ 9 B erstatter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, som fradragshjemmel for personbefordring til og fra og mellem arbejdspladser. Udgifter til erhvervsmæssig personbefordring, der ikke kan fratrækkes efter § 9 B, kan ikke i stedet fratrækkes efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Selvstændigt
(...)
- Side 1182 -
erhvervsdrivende har dog fortsat principielt mulighed for at foretage fradrag for erhvervsmæssig befordring efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
- Side 1186 -
...foretage fradrag for udgifter til arbejdsværelse i det private hjem samt for udgifter til transport af en bærbar computer. Højesteret fandt, at transport af en bærbar computer måtte anses for et accessorium til personbefordring, hvorfor skatteyderen ikke var berettiget til fradrag for transportudgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
(...)
- Side 1188 -
...bilen til daglig var placeret på skatteyderens bopæl kunne tillægges vægt, da bopælen samtidig var en arbejdsplads. Landsretten fandt på denne baggrund, uanset at skatteyderen ikke havde ført kilometerregnskab, at skatteyderen havde løftet bevisbyrden for, at den udførte kørsel ikke var privat, hvorfor han ikke skulle beskattes af værdien af fri bil.
(...)
...fandt, at rejseomkostningerne, der var afholdt i forbindelse med reparationen var fradragsberettigede efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Landsskatteretten fandt ikke grundlag for at kritisere skønnet over udgifterne, der var foretaget med udgangspunkt i satserne for erhvervsmæssig kørsel, jf. § 9 B. Transportudgifterne blev herefter godkendt.
- Side 1193 -
...udførelse af plejearbejdet og ikke chaufførarbejde. Skatteministeriet var på denne baggrund af den opfattelse, at denne sag adskilte sig fra sagen vedrørende hovedaktionæren og andre sager, hvor formålet er at transportere varer, driftsmidler eller personer udover chaufføren, og valgte på denne baggrund ikke at indbringe denne afgørelse for domstolene.
- Side 1198 -
...udførelse af plejearbejdet og ikke chaufførarbejde. Skatteministeriet var på denne baggrund af den opfattelse, at denne sag adskilte sig fra sagen vedrørende hovedaktionæren og andre sager, hvor formålet er at transportere varer, driftsmidler eller personer udover chaufføren, og valgte på denne baggrund ikke at indbringe denne afgørelse for domstolene.
- Side 1203 -
...udførelse af plejearbejdet og ikke chaufførarbejde. Skatteministeriet var på denne baggrund af den opfattelse, at denne sag adskilte sig fra sagen vedrørende hovedaktionæren og andre sager, hvor formålet er at transportere varer, driftsmidler eller personer udover chaufføren, og valgte på denne baggrund ikke at indbringe denne afgørelse for domstolene.
- Side 1223 -
...forbindelse med reparation af bassen. Transporten var foregået i musikerens egen bil. Landsskatteretten fandt, at rejseomkostningerne, der var afholdt i forbindelse med reparationen var fradragsberettigede efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Landsskatteretten fandt ikke grundlag for at kritisere skønnet over udgifterne, der var foretaget med
- Side 1229 -
...fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, for deres udgifter forbundet med hvervet, herunder for udgifter forbundet med ophold i udlandet. Foretages fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, skal fradraget ikke reduceres med bundfradragsbeløbet på 5.900 kr. (2017) i ligningslovens § 9, stk. 1, og fradraget kan ske i den per-
- Side 1237 -
§ 9 C regulerer adgangen til at foretage visse fradrag for privat kørsel mellem hjem og arbejdsplads. Udgifter til kørsel mellem hjem og arbejdsplads er ikke en driftsomkostning og kan derfor ikke fradrages efter statsskattelovens § 6. Befordring mellem hjem og arbejdsplads er som udgangspunkt en privat udgift, der ikke er fradragsberettiget.
- Side 1240 -
...den dagældende bestemmelse i ligningslovens § 9 B, samt efter § 9 C, godkendt af Højesteret. TfS 1999.420 HD En revisor, der var ansat i et revisionsfirma i Åbenrå, boede i 1987 sammen med sin samlever i Hoptrup. Samleveren flyttede i sommeren 1987 til Kappeln i Tyskland, hvor hun fik arbejde. Revisoren havde i den omhandlede periode haft folkere-
- Side 1258 -
...opfattes som led i en videregående uddannelse, hvorfor universitetet ikke var omfattet af begrebet arbejdsplads i ligningslovens § 9 C. Betingelserne for at foretage befordringsfradrag i medfør af ligningslovens § 9 C var derfor ikke opfyldt. Det forhold, at skatteyderen efter Forsvarets regler var pålagt tjeneste kunne ikke føre til et andet resultat.
- Side 1297 -
...bropassage. Landsskatteretten fandt vedrørende udgifterne til kost og logi i Sverige, at der ikke kunne foretages fradrag efter ligningslovens § 9 A, da der ubestridt ikke var tale om et midlertidigt arbejdssted. Landsskatteretten fandt videre ikke, at der var hjemmel i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, til at foretage de pågældende fradrag.
- Side 1313 -
...beskæftigelsen som erhvervsfisker4 Medlemskab af fagforeningen m.v. eller arbejdsløshedskassen uden tilknytning til beskæftigelsen som erhvervsfisker5 Ansatte fiskere får ikke samtidig fradrag efter ligningslovens § 9, stk. 1, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a6 Selvstændige fiskere får ikke samtidig fradrag efter ligningslovens § 9, stk. 1
- Side 1316 -
Den del af kontingentet, der vedrører den erhvervsmæssige del af kontingentet til den faglige organisation eller brancheorganisation, kan fratrækkes som en driftsudgift efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og berøres ikke af, at der er foretaget fradrag efter ligningslovens § 9 G.
- Side 1317 -
Fradraget efter § 9 G træder i stedet for fradrag, som ansatte fiskere ville have kunnet foretage efter ligningslovens § 9, stk. 1, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
- Side 1381 -
...uagtsomt ved at undlade at indgive selvangivelse, og derved bevirket, at skattemyndighederne havde foretaget ansættelse af den skattepligtige indkomst på et urigtigt grundlag i de givne år. SKAT var således berettiget til at foretage en ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelserne. Kommenteret af Tommy V. Christiansen i Ugens Kommentar 2017.14.
(...)
- Side 1382 -
...2001-2005 vedrørende beskatning af en objektiv fastsat lejeværdi i forbindelse med, at klageren havde ydet sin mor livsvarig friboligret. Landsskatteretten fandt at ydelsen af en livsvarig beboelsesret måtte sidestilles med et egentligt udlejningsforhold, og at der således var hjemmel til at beskatte nettolejeindtægten efter statsskattelovens § 4, litra b.
- Side 1429 -
Kontingenter til foreninger, der ikke har som hovedformål at varetage medlemmernes økonomiske interesser, kan ikke fradrages efter § 13. Kontingenterne kan eventuelt fradrages efter de almindelige regler i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, eller ligningslovens § 9. Se eksempelvis TfS 1985.280 VLD og LSRM 1983.108 LSR.
(...)
- Side 1430 -
...sin undervisning, da foreningerne ikke havde til formål at varetage medlemmernes økonomiske interesser. Da kontingenterne dækkede abonnement på forskellige ikke-populærvidenskabelige tidsskrifter og som sådan havde tilknytning til gymnasielærerens indtægtserhvervelse, var de imidlertid fradragsberettigede efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
(...)
...statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, efter det oplyste om foreningens virke. Landsskatteretten nægtede i TfS 1985.141 LSR en assistent i en kommunal skatteforvaltning fradrag for kontingent til samme forening. Landsskatteretten bemærkede, at medlemskabet ikke havde den fornødne tilknytning til indkomsterhvervelsen. Landsskatteretten har muligvis
- Side 1436 -
Præmiebetalinger som nævnt i bestemmelsen ville ellers blive anset for ikke fradragsberettigede private udgifter, jf. statsskattelovens § 6. Dog er fradragsværdien begrænset til et ligningsmæssigt fradrag (stk. 2, 2. pkt.).
Selvstændigt erhvervsdrivende kan ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst fradrage udgifter til forsikringer, som dækker driftstab eller i øvrigt er tegnet for at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten fra virksomhedens drift. Der er således tale om driftsomkostninger (statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a).
- Side 1443 -
...at der i henhold til forpagtningskontrakterne forelå en retlig forpligtelse til at opgøre afgiften i henhold til kapiteltaksterne, og at disse forelå, inden selvangivelsen skulle indgives. SKM 2007.304 ØLR – TfS 2007.560 ØLD Sagen vedrørte primært ejendomsavancebeskatningsloven, idet en skatteyder i forbindelse med salget af en ejendom, han ejede,
(...)
- Side 1445 -
...2008 og 2009, og skatteyderen kunne derfor ikke foretage fradrag for underskud af virksomheden, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1. Der skulle dog indrømmes fradragsret for ejendomsskatter vedrørende den del af landbrugsejendommen, der ikke vedrørte stuehus med tilhørende grund og have, idet dette ikke var afskåret efter ligningslovens § 14, stk. 2.
- Side 1455 -
...natur typisk kunne være arbejdsgiveren. Der gælder særlige krav til fondsbestyrelsens sammensætning for at opnå fradragsret efter § 14 F, jf. stk. 2. Hvis en fond ikke opfylder betingelserne, kan fradragsret eventuelt støttes på en driftsomkostningsbetragtning efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, jf. SKD 37.139. og SKD 1976.48./SKDM 1976.139.
- Side 1462 -
Landsskatteretten har i TfS 1999.141 LSR, fastslået, at skatteretlige vedligeholdelsesudgifter, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra e, som er debiteret den ubundne skattepligtige vedligeholdelseskonto, jf. boligreguleringslovens § 18, kan fratrækkes uafhængigt af modregningssystemet i ligningslovens § 14 G.
(...)
- Side 1463 -
...ejertiden. De udgifter, der i det lejeretlige system betragtes som vedligeholdelse, vil i det skatteretlige system ofte blive opdelt i en vedligeholdelses- og en forbedringsdel. De fradragsberettigede vedligeholdelsesudgifter, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra e, vil derfor typisk være snævrere end vedligeholdelsesudgifter i lejeretlig forstand.
...de 20.000 kr. anses for skatteretlige forbedringsudgifter, dækkes forbedringsudgifterne eksempelvis forlods i samme års skattefri § 18 b-afsætning samt i eventuelt frigivne midler fra § 18 b-kontoen, mens de »overskydende« skatteretlige vedligeholdelsesudgifter fratrækkes ved indkomstopgørelsen i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra e.
- Side 1465 -
dende udgiftsbeløb trækkes fra ved indkomstopgørelsen i det indkomstår, hvori udgiften er afholdt, i det omfang der er tale om fradragsberettigede vedligeholdelsesudgifter, jf. statsskattelovens § 6, litra e.
- Side 1489 -
Ligningslovens § 15 K, stk. 1, giver hjemmel til, at ejere af fredede bygninger, der ikke anvender disse erhvervsmæssigt, kan fradrage faktiske driftsudgifter ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Ejere af fredede bygninger, der anvender disse erhvervsmæssigt, kan fradrage faktiske driftsudgifter efter statsskattelovens § 6, litra a.
(...)
- Side 1490 -
...skattepligtige indkomst. Ejere af fredede bygninger, der anvender disse erhvervsmæssigt, kan som et alternativ hertil fradrage udgifter til vedligeholdelse efter statsskattelovens § 6, litra a. Herudover kan bygningerne afskrives efter afskrivningslovens regler herom. Udgifter til forbedring af bygninger kan også afskrives efter afskrivningslovens regler.
- Side 1525 -
...4-6, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt. Tilsvarende gælder personer, der er valgt til medlem af eller medhjælp for bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd, nævn eller andre kollektive organer, herunder Folketinget, regionsråd og kommunalbestyrelser.
(...)
...af den skattepligtige indkomst. Tilskud til telefonudgifter anses fortrinsvis at dække abonnementsudgiften. Erhvervsmæssige samtaleudgifter vedrørende telefon uden for arbejdsstedet kan for erhvervsdrivende fradrages efter reglen om driftsomkostninger i statsskattelovens § 6, litra a, og for lønmodtagere fradrages efter ligningslovens § 9, stk. 1.
- Side 1536 -
...Personalegoder eller »frynsegoder« er tillæg til lønnen, der ydes i form af naturalier i vid forstand. Personalegoder er som udgangspunkt skattepligtige ligesom løn, der ydes som pengeløn. § 16 ændrer som hovedregel ikke på afgrænsningen mellem skattepligtige og ikke skattepligtige personalegoder, men vedrører værdiansættelsen af personalegoderne.
- Side 1538 -
Personalegoder er vederlag i form af formuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder, jf. statsskattelovens §§ 4-6, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt.
- Side 1542 -
...ikke måtte anvendes privat, samt at dette kunne dokumenteres ved brug af f.eks. kørebog. Landsskatteretten fandt, at kørslen, da den ikke var omfattet af ligningslovens § 16, stk. 4, skulle beskattes efter ligningslovens § 16, stk. 1, jf. stk. 3, men at kørslen alene skulle beskattes, såfremt bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder var overskredet.
- Side 1558 -
...ansatte af en operation opgøres efter retspraksis til arbejdsgiverens faktiske udgift ved operationen, uanset at den ansatte kunne have været opereret gratis på et offentligt hospital, jf. »Løgstør-dommen« gengivet i TfS 1998.98 HD. Arbejdsgiveren har fradragsret for den ydelse, han har betalt for den ansatte, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
(...)
- Side 1577 -
...helbredsundersøgelser af medarbejderne skulle medregnes i den skattepligtige indkomst for medarbejderne. Skatterådet fandt, at de af selskabet iværksatte helbredsundersøgelser, som var obligatoriske for medarbejderne, kunne sidestilles med lovpligtige helbredsundersøgelser. Skatterådet fandt, at sådanne undersøgelser ikke efter principperne i stats-
(...)
- Side 1578 -
...ligningslovens § 16, stk. 3, og at det kunne lægges til grund, at markedsprisen svarede til den pris, selskabet betalte, tillagt selskabets administrationsomkostninger. Beskatning af medarbejdere, der deltog i ordningen, skulle således ske på grundlag af den pris, som arbejdsgiveren betalte, tillagt eventuelle omkostninger arbejdsgiveren havde ved ordningen.
- Side 1592 -
...fradrag i form af differencen mellem aktiernes markedskurs ved udnyttelse og warrants’ udnyttelseskurs ved medarbejdernes tegning af aktier omfattet af ligningslovens § 28, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, for de aktier, der ikke kunne omfattes af den dagældende bestemmelse i ligningslovens § 7 H. Skatterådet udtalte, at såfremt de danske
(...)
- Side 1593 -
...ansatte var skattemæssigt hjemmehørende i Danmark. Skatterådet fandt, at der ikke var hjemmel til at lave en forholdsmæssig opgørelse af beskatningsgrundlaget i sådanne situationer, og at der således i medfør af statsskattelovens § 4 og ligningslovens § 16 skulle ske fuld beskatning af RSU’er, der blev retserhvervet, mens medarbejderen var skattemæssigt
- Side 1600 -
...skattepligtige indkomst. Tilskud til telefonudgifter anses fortrinsvis at dække abonnementsudgiften. Erhvervsmæssige samtaleudgifter vedrørende telefon uden for arbejdsstedet kan for erhvervsdrivende fradrages efter reglen om driftsomkostninger i statsskattelovens § 6, litra a, og for lønmodtagere fradrages efter ligningslovens § 9, stk. 1, jf. nedenfor.
- Side 1620 -
...arbejdsrelaterede goder, samt at det i administrativ praksis var anerkendt, at virksomheder kunne udlevere et begrænset antal drikkevarer til deres medarbejdere. Landsskatteretten udtalte, at skatteyderen ikke kunne støtte ret på en praksis hos en anden ligningsmyndighed, og henviste til TfS 1995.483. Landsskatteretten udtalte videre, at værdien af personalegoder
(...)
- Side 1621 -
...tyverialarmens markedsværdi. Hvis selskabet kunne opnå en rabat på tyverialarmen, kunne den lavere pris anses som markedsprisen. Ligningsrådet udtalte endelig, at selskabet kunne foretage fradrag for udgifterne til tyverialarmen i medfør af statsskattelovens § 6, litra a, ligesom tyverialarmen ligesom andre personalegoder kunne indgå i en bruttotrækordning.
- Side 1645 -
...medarbejdere ville være skattepligtige af det af arbejdsgiveren betalte tilskud, da dette skulle anses som en nedbringelse af renten for de pågældende medarbejderes lån. Selskaberne ville have fradrag for deres udgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, da der var tale om en udgift, som blev afholdt for at stille et personalegode til rådighed.
- Side 1666 -
...for, at den udførte kørsel ikke var privat, hvorfor han ikke skulle beskattes af værdien af fri bil. SKM 2002.273 VLR – TfS 2002.462 VLD En skatteyder drev kurérvirksomhed i personligt regi. Skatteyderen anvendte virksomhedsskatteordningen. Virksomheden ejede i hele indkomståret 1997 en bil og ejede i indkomstårets sidste fire måneder endnu en bil.
(...)
- Side 1669 -
...skulle beskattes af fri bil i medfør af ligningslovens § 16, stk. 4, for værdien af varebilen. SKM 2004.115 VLR – TfS 2004.213 VLD En skatteyder var i indkomstårene 1998 og 1999 blevet beskattet af værdien af fri bil. Skatteyderen var eneanpartshaver i et selskab, der blev drevet fra lokaler i en ejendom, hvori skatteyderen og hans ægtefælle ligeledes
- Side 1801 -
...erhvervsdrivende og honorarmodtagere kan som hidtil vælge mellem fradrag for de faktiske udgifter herunder til parkering efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, eller fradrag med standardsatserne, der inkluderer udgifter til parkering, jf. SKM 2008.338 LSR og Den juridiske vejledning 2016-2, afsnit C.C.2.2.2.6, Den erhvervsdrivendes kørselsudgifter.
- Side 1807 -
...virksomhed, til rådighed for privat anvendelse, bliver den selvstændigt erhvervsdrivende beskattet af 3.000 kr. årligt (2010-niveau). Virksomheden har fradrag for udgifterne til de pågældende multimedier efter statsskattelovens § 6, litra a, da der er tale om driftsudgifter i relation til driftsmidler med blandet privat og erhvervsmæssig benyttelse.