Bøger, som nævner Statsskatteloven § 6

§ 9

- Side 1195 -

...med udførelsen af det indtægtsgivende arbejde i det omfang, de samlede fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb på 5.500 kr. (2010-niveau). Grundbeløbet reguleres efter personskattelovens § 20. Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, litra a, kan dog ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere, i det omfang de nævnte udgifter overstiger den udenlandske lønindkomst, der skal medregnes i den danske indkomstopgørelse. Udgifter som nævnt i 2. pkt., der vedrører udførelse af arbejde, hvorfra indtægten er undtaget fra skattepligt, kan ikke fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Læs på Jurabibliotek



Litteratur

- Side 1196 -

...ff. (arbejdsværelse i hjemmet), 314 f. (dobbelt husførelse), 316 ff. (kursusudgifter – kongres- og studierejser, 319 (faglitteratur og PC), 343 ff. (lønmodtagerbegrebet), 359 ff. (godtgørelser), 414 ff. (fradrag efter statsskattelovens § 6), 419 (lønmodtagerfradrag), 420 (repræsentationsudgifter) og side 427 ff. (rejse- og befordringsudgifter m.v.).

Læs på Jurabibliotek



§ 9

- Side 1198 -

...overarbejde8 Telefon9 Dobbelt husførelse10 Kurser11 Studierejser12 Kongresrejser13 Afskrivning14 Arbejdsværelse i hjemmet15 Faglitteratur16 Flytteudgifter17 Fradragsværdien af lønmodtagerens driftsomkostninger18 Det regulerede grundbeløb19 Erhvervsmæssige befordringsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a

Læs på Jurabibliotek



Overblik

- Side 1199 -

Ligningslovens § 9 vedrører lønmodtageres fradrag for udgifter. Som udgangspunkt kan lønmodtagere fradrage deres udgifter i forbindelse med det indtægtsgivende arbejde i den skattepligtige indkomst efter statsskatteloven § 6, stk. 1, litra a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan efter stk. 1, 3. pkt., ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1200 -

...kan fradrage efter § 49, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.– bidrag til efterlønsordningen, som lønmodtagere kan fradrage efter § 49 A, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og– bidrag til fleksydelsesordningen, som lønmodtagere kan fradrage efter § 49 B, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.

Læs på Jurabibliotek



Introduktion

- Side 1201 -

Befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan efter stk. 1, sidste pkt., ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, jf. dog § 9 B, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek



»Lønmodtagere«

- Side 1205 -

...til yderligere fradrag. var foretaget til og fra en indtægtsgivende arbejdsplads. Skatteyderen var derfor ikke berettiget til et ligningsmæssigt befordringsfradrag. Det var heller ikke godtgjort, at skatteyderen på andet grundlag skulle være berettiget til fradrag for afholdte udgifter til rejse og befordring. Landsretten stadfæstede byrettens dom.

Læs på Jurabibliotek



Fradrag for driftsudgifter

- Side 1207 -

...statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, den vigtigste fradragshjemmel for lønmodtageres driftsudgifter. Det betyder også, at grænserne for fradragsretten efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, undertiden er relevante som illustreret ved afgørelserne gengivet nedenfor og ved den praksis, der omtales i det følgende afsnit vedrørende private udgifter.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1208 -

...erstatningen derimod vedrørte indkomstgrundlaget. Skatteyderen kunne derfor ikke få godkendt fradrag for advokatomkostningerne, jf. ligningslovens § 9, stk. 1, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Det var ikke afgørende for fradragsspørgsmålet, om erstatningen var skattepligtig eller ej, eller om den blev udbetalt som en løbende ydelse eller ej.

Læs på Jurabibliotek


Grænsen mellem private udgifter og driftsomkostninger

Som hovedregel er der ikke fradragsret for private udgifter til bolig, kost, rejser, børnepasning, tøj, selskabelighed og telefonudgifter. I visse tilfælde har udgifterne dog så nær sammenhæng med indkomsterhvervelsen, at de kan fradrages som en driftsomkostning efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og ligningslovens § 9, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1210 -

...driftsudgifter. Landsskatteretten fandt videre, at operasangeren var berettiget til at foretage fradrag for udgifter til en halslæge, men afviste, at operasangeren kunne foretage fradrag for udgifter til indkøb af undertøj, da sangeren ikke af hensyn til sin arbejdsgiver skulle anskaffe eller iføre sig en bestemt farve undertøj til operaforestillingerne.

Læs på Jurabibliotek



Kost

- Side 1215 -

...statsskattelovens § 6, stk. 2. For at få fradrag for udgifter til kost må det dokumenteres, at udgiften har været en nødvendig følge af de vilkår, arbejdet udføres under. Det var tilfældet for en renovationsarbejder, der ikke kunne nå tilbage til virksomheden for at spise, og som af hygiejniske grunde ikke kunne spise i vognen, jf. TfS 1993.498 ØLD.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...indrømme chaufføren fradrag ud fra en lighedsgrundsætning, fordi andre chauffører i andre kommuner fik fradrag for merudgifter til fortæring. Højesteret stadfæstede landsrettens dom med bemærkning om, at det er en grundlæggende betingelse for fradrag, at arbejdet udføres under sådanne vilkår, at merudgifter til forplejning er en nødvendig følge heraf.

Læs på Jurabibliotek



Dobbelt husførelse

- Side 1221 -

Til gengæld gælder bundgrænsen for lønmodtageres fradrag i LL § 9, stk. 1, ikke for lønmodtageres fradrag for dobbelt husførelse efter SL § 6, litra a, jf. LL § 9, stk. 2, 1. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...at det hverken var uforeneligt med statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, eller ligningslovens § 9 eller almindelige forvaltningsretlige grundsætninger, at skattemyndighederne havde betinget fradragsretten af, at den dobbelte husførelse kun opretholdtes midlertidigt, og at der ikke blev givet fradrag for en længere periode end to år, medmindre der

Læs på Jurabibliotek



Kurser

- Side 1230 -

...fradragsberettigede. Der kan indrømmes fradrag for uddannelsesudgifter ud fra et driftsomkostningssynspunkt, hvis kurset har til formål at vedligeholde eller ajourføre den pågældendes viden. Fradragshjemlen er statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, der giver fradrag for udgifter, der har til formål at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...for at etablere indkomstgrundlaget og er i så fald ikke fradragsberettiget, jf. statsskattelovens § 6, stk. 2. Ved afgørelsen TfS 1996.555 LSR fik en pilot ikke fradrag for en udgift i forbindelse med konvertering af et amerikansk flycertifikat, idet Landsskatteretten fandt, at udgiften var afholdt for at tilvejebringe et indkomstgrundlag i Danmark.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1233 -

...skatteyderens eget ønske og med henblik på mulig ansættelse i et andet flyselskab. Skatteyderens deltagelse i typecheckkurset havde derfor ikke den nødvendige sammenhæng med hans aktuelle indkomstgrundlag, og betingelserne for opnåelse af fradragsret var allerede af denne grund ikke opfyldt. Se tilsvarende sag SKM 2007.949 ØLR – TfS 2008.364 ØLD.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Da udgifterne til kurset ikke var fradragsberettigede, fandt byretten videre ikke, at udgifter til kørsel til kurserne var fradragsberettigede. Byretten fandt videre vedrørende udgifter til faglitteratur og rejser ikke, at det var godtgjort, at udgifterne havde en sådan karakter, at de var medgået til at erhver-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1234 -

...og generel karakter, at de ikke var tilstrækkeligt relateret til skatteyderens indkomst. Skatteyderen var således ikke berettiget til at foretage fradrag for udgifter til kurserne. ve, sikre eller vedligeholde skatteyderens indkomst, hvorfor skatteyderen ikke var berettiget til at foretage fradrag i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1237 -

...driftsudgifter. Landsskatteretten fandt videre, at operasangeren var berettiget til at foretage fradrag for udgifter til en halslæge, men afviste, at operasangeren kunne foretage fradrag for udgifter til indkøb af undertøj, da sangeren ikke af hensyn til sin arbejdsgiver skulle anskaffe eller iføre sig en bestemt farve undertøj til operaforestillingerne.

Læs på Jurabibliotek



Studierejser

- Side 1238 -

...Juridisk Vejledning som Skatteministeriets opfattelse, at dommen ikke er til hinder for, at destinationen kan indgå som »et moment« i den samlede vurdering. Dette kan dog i lyset af EU-rettens forbud mod ubegrundede og uproportionale restriktioner synes at være en svær balancegang, og i praksis kan det forekomme mest rigtigt at lægge vægt på programmet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1241 -

...arbejdsgiverbetalte godtgørelser m.v. i forbindelse med kurser, herunder også videreuddannelse, jf. ligningslovens § 31. Hvis arbejdsgiveren ikke dækker udgifterne, kan den skattepligtige selv fradrage udgifterne efter almindelige regler, herunder ligningslovens § 9 og §§ 9A-C, såfremt skatteyderen opfylder betingelserne for fradrag, jf. ligningslovens § 31, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Kongresrejser

- Side 1243 -

...dvs. over for udgifter til uddannelse og videreuddannelse. Herudover skal studierejseudgifter afgrænses overfor private udgifter. På baggrund af praksis kan det konkluderes, at udgifterne derudover skal have en vis kvalificeret tilknytning til indkomsterhvervelsen og være nødvendige for at opfylde de forpligtelser, den konkrete stilling indebærer.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1245 -

...begrænset, at det ikke gav grundlag for at nægte fradrag for rejse- og opholdsudgifterne. teyderen blev beskattet af udgiftsafholdelsen som udbytte. Landsskatteretten fandt, at kongresserne havde en sådan tilknytning til skatteyderens arbejde som overlæge, at der kunne foretages fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, og ligningslovens § 9.

Læs på Jurabibliotek



Arbejdsværelse i hjemmet

- Side 1253 -

...Landsretten fandt mht. musikudstyret, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte Landsskatterettens skøn, hvorefter den erhvervsmæssige andel af udgiften til musikudstyret var fastsat til 50 pct. Der blev ved ansættelsen af den erhvervsmæssige andel af udgiften til musikudstyr bl.a. lagt vægt på musikudstyrets placering i skatteyderens private hjem.

Læs på Jurabibliotek



Faglitteratur

- Side 1255 -

...til anskaffelse af faglitteratur, der er tilgængelig på arbejdsstedet. Da dommeren havde anskaffet den indkøbte faglitteratur til brug for sit indtægtsgivende arbejde, der ubestridt i et vist omfang var udført i hans hjem, måtte udgiften hertil anses for at være afholdt i nær forbindelse med grundlaget for hans indtægtserhvervelse som lønmodtager.

Læs på Jurabibliotek



Flytteudgifter

- Side 1256 -

...etableringsudgift. Flytning fra én statslig institution til en anden statslig institution anses som flytning for samme arbejdsgiver. Det gælder også flytning fra et statsligt til et kommunalt civilforsvar. Læger, der flytter fra én tidsbegrænset stilling til en anden tidsbegrænset stilling, har også fradrag for flytteomkostninger jf. TfS 1993.597 LSR.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1257 -

...fradrag for rejseudgifter og flytteudgifter i forbindelse med en flytning til Portugal. Landsretten fandt, at skatteyderen ikke havde dokumenteret sine rejseudgifter og derfor ikke kunne opnå fradrag for disse, samt at skatteyderens flytning i øvrigt måtte anses at have privat karakter, hvorfor der ikke var fradrag for udgifter i forbindelse hermed.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1258 -

...fradragsberettigede som andre driftsudgifter skulle være afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Landsskatteretten fandt, at skatteyderen under de pågældende omstændigheder, hvor han var forpligtet til at bebo boligen under tjenesten og fraflytte denne ved tjenestens ophør, var berettiget til at foretage fradrag for udgifterne til flytningen.

Læs på Jurabibliotek



Erhvervsmæssige befordringsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a

- Side 1260 -

Lønmodtagere kan ikke fradrage erhvervsmæssige befordringsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B eller statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Dog har lønmodtageren fradrag for erhvervsmæssige kørselsudgifter omfattet af ligningslovens § 9 B, stk. 3 – kørselsudgifter i forbindelse med kundeopsøgende aktiviteter –, når lønmodtageren har flere arbejdsgivere.

Læs på Jurabibliotek



Fradrag uden for lønmodtagerfradraget i stk. 1lønmodtagerfradrag:fradrag uden for

- Side 1261 -

...statsskattelovens § 6, litra a, eller– udgifter til arbejdsløshedsforsikring efter § 49, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.– bidrag til efterlønsordningen efter § 49 A, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og– bidrag til fleksydelsesordningen efter § 49 B, stk. 1, i lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.

Læs på Jurabibliotek



Udgifter i forbindelse med udførelse af indtægtsgivende arbejde, der er objektivt skattefritaget

- Side 1264 -

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere, kan lønmodtageren fratrække udgifter, der vedrører erhvervelsen af indkomsten, som driftsomkostninger, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Herudover har lønmodtagere fradrag for visse udgifter, der i udgangspunktet anses for private, efter andre skatteregler i ligningsloven.

Læs på Jurabibliotek