- Side 919 -
...STRFL § 121, idet retten fandt, at spyt ikke kan betegnes som vold, medmindre der ved spyttet kan forvoldes skade, som f.eks. hvis den spyttende lider af en sygdom som aids eller levebetændelse, der kan overføres gennem spyt. Landsretten henførte forholdet til STRFL § 119, stk. 3. men nu ligger praksis fast på STRFL § 119, stk. 1, se U 2019.87 ØLD.
(...)
...politistationen sigtet for spirituskørsel, spyttede på kort afstand en politiassistent i hovedet, således at spyttet ramte politiassistenten i ansigtet på kinden ved næsen. T fandtes herved skyldig i overtrædelse af STRFL § 119, stk. 1. Han blev endvidere domfældt efter STRFL § 121 ved at have kaldt politiassistenten for »bøsserøv«, »bøssesvin« og »luder«
(...)
- Side 921 -
Såfremt tilkendegivelsen ikke kan anses som en trussel om vold, kan STRFL § 119 a om chikane, STRFL § 121 eller OBK § 3 evt. benyttes. De to sidste er omtalt under verbale overfald. § 119 a er omtalt straks nedenfor. Har truslen ikke forbindelse til polititjenesten, kan også STRFL § 266 komme på tale
- Side 938 -
...indstilling til etaten vil lide et knæk, jf. dagbladet Information i marts 1984, efter at der var sket frifindelse for at gøre »skråt op«-tegnet over for en politipatrulje: »Og hermed må legen være forbi. Anklagemyndigheden kan ikke tillade sig at spilde mere tid på disse latterlige klager fra strømere, som føler sig krænket ved at se en strakt finger!«
(...)
...af 17. november 2002 om tiltalepraksis i sager om overtrædelse af STRFL § 121. – måske ligefrem for at ophidse denne – og den pågældende ikke har nogen konkret anledning til at give sin utilfredshed til kende. I modsætning hertil står en anholdelsessituation, hvor politifolkene bør tåle lidt af hvert fra den anholdte. Tryk avler som bekendt modtryk.
(...)
- Side 939 -
...anholdt af landbetjenten. Under turen i patruljevognen kaldte han politimanden for en »vatpik«, »stupid idiot«, »frynsebehængt stodder« og »magtsyg stodder«. Der var rejst tiltale for overtrædelse af STRFL § 121, men T blev frifundet, da landbetjenten indledningsvis havde betegnet ham som »bonderøv« og derved havde markeret samtalens verbale plan.
(...)
...korrespondance med politimyndighederne i en klagesag som den foreliggende, hvor der må forventes en mere nuanceret bedømmelse af sagens realiteter i forhold til den umiddelbare sprogbrug. I TfK 2017.1300 VLD lagde landsretten ved domfældelse efter STRFL § 121 også vægt på, at »skråt-op tegnet« var givet under en tjenesteforretning, mens der blev frifun-
(...)
- Side 940 -
...udtryk. Bestemmelsen er dog uanvendelig i politistationens gange, aflukker, detentioner og patruljevogne, idet den kræver, at forseelsen er sket på områder, hvortil offentligheden har almindelig adgang, ligesom det formentlig må være en forudsætning, at flere har overværet episoden, eller at det er en ren tilfældighed, at der ikke var andre til stede.
(...)
...udtalelser eller udtryk, også »non-verbale«, der er »fornærmelige «, hvad enten forholdet bedømmes efter STRFL § 121 eller OBK § 3, kan volde tvivl. Grove ringeagtsytringer som »hiposvin«, »nazister« »negersvin« og deslige vil være omfattet, mens det er mere tvivlsomt om udtryk, der i nogle samfundsgrupper kan være daglig omgangstone, også er omfattet.
(...)
- Side 941 -
U 2012.2501 ØLD Udtrykket fjols blev ikke anset som en overtrædelse af STRFL § 121. Det gjorde derimod udtrykket »narrøv«, der blev anset for stærkt nedsættende.
(...)
...vist bestået i at sidde og give kærlige blikke til A «, »uansvarlig og fascistisk stormsoldat « samt »kriminel «. Disse udsagn indeholdt således beskyldninger om kriminel adfærd eller uretmæssig og uansvarlig varetagelse af tjenesteopgaver, herunder på grund af seksuelle relationer til en person involveret i sagen.« T idømtes 10 dagbøder a 400 kr.
(...)
U 2016.609 ØLD Udtrykkene »fucking bøsse« og »svans« anvendt over for polititjenestemand udgjorde overtrædelse af STRFL § 121. Udtrykket »bums« var i situationen ikke omfattet af bestemmelsen.
(...)
TfK 2022.17 ØLD Udtrykket »idiot« overfor en betjent under en politiforretning anset som en overtrædelse af STRFL § 121. Landsretten lagde vægt på at udtalelsen blev fremsat uden rimelig anledning i politiforretningen eller politimandens konkrete adfærd.
(...)
- Side 942 -
tillige, at praksis (herunder anklagemyndighedens praksis) ikke synes entydig, men vilkårligt veksler mellem enten at bedømme forholdet som en ordenskrænkelse efter OBK § 3 eller et »overfald« efter STRFL § 121 på polititjenestemanden under udførelsen af tjenesten, når begge gerningsindhold kan bruges.
(...)
...eller mishag med den, som tegnet eller udtrykkene rettes til. Uanset om tegnet undertiden anvendes også som et udtryk for en vis ringeagt, kan det således ikke entydigt anses som fornærmende, og det findes herefter ikke bevist, at tiltalte, der var misfornøjet med, at politiet havde standset musikken, har haft forsæt til at overtræde STRFL § 121.«
(...)
- Side 943 -
...den efterfølgende politiforretning, hvor tiltalte bl.a. blev visiteret, gav P4 »skråt op«-tegnet ved at række langfingeren op til øjet, mens han kiggede direkte på P4, og at tiltalte i forlængelse heraf kaldte P4 for en »klaphat«. Anvendelsen af »skråt op«-tegnet og udtrykket »klaphat« udgør under disse omstændigheder en overtrædelse af STRFL § 121.«