- Side 122 -
...i loven, jf. Folketingstidende 1988-89, tillæg A, spalte 2076. Her henvises der til straffelovens § 13 om nødværge og § 14 om nødret. Ud over straffelovens bestemmelser om nødværge og nødret tales der i litteraturen om nødretsgrundsætningen, der i et vist omfang formentlig stadig kan udgøre et selvstændigt hjemmelsgrundlag for tvang i psykiatrien.
(...)
...tilfælde antages, at der med nødretsgrundsætningen er skabt hjemmel for den magt/tvang, der udøves, er tvangen lovlig. Er dette ikke tilfældet, vil tvangen måske ikke være lovlig, men personalet, der har truffet beslutning om og har gennemført tvangen, vil eventuelt være straffri efter nødværge- og nødretsbestemmelserne i straffelovens §§ 13 eller 14.
- Side 123 -
Nødværge er reguleret i straffelovens § 13. Handlinger foretaget i nødværge er straffri, hvis de har været,
(...)
...må ikke åbenbart gå ud over, hvad der er forsvarligt. Med ordet åbenbart lægges der op til en vis margin. Overskrides denne margin, er der ikke tale om nødværge, men efter straffelovens § 13, stk. 2, kan den forsvarende dog stadig være straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet konkret fremkaldte skræk eller ophidselse.
(...)
...Elholm m.fl., Kommenteret straffelov – Almindelig Del, side 186. Straffelovens § 13, stk. 3, indeholder en bestemmelse om, at nødværgereglerne finder tilsvarende anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning.
(...)
...hjemlede tvangsforanstaltninger (som f.eks. fastholdelse eller tvangsfiksering) ikke har kunnet afværge angrebet. Det følger af ordlyden af straffelovens § 13, stk. 1, »for så vidt de har været nødvendige«. Straffelovens § 13, stk. 3, fastslår, at der kan være tale om nødværge, hvis der er tale om en handling, der er nødvendig for at hindre en tvangs-
- Side 130 -
...er nødvendigt for at afværge en aktuel og konkret fare for enkeltpersoner på hospitalet. Under hvilke betingelser, der kan gribes ind, og med hvilke magtmidler vil bero på de almindelige regler om politiets magtanvendelse uden for strafferetsplejen (retsplejelovens § 108 [nu politilovens § 10] og straffelovens §§ 13 og 14 [om nødværge og nødret]).