- Side 173 -
...derfor ikke en fri og ubegrænset adgang til at ytre sig om religiøse emner. Det er således ikke en rigtig gengivelse af gældende ret, når det i artiklen i Jyllands-Posten anføres, at det er uforeneligt med ytringsfriheden at gøre krav på hensyntagen til religiøse følelser, og at man må være rede til at finde sig i »hån, spot og latterliggørelse«.«
- Side 177 -
Der kan også peges på straffelovens § 140. Bestemmelsen omhandler den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse. Strafferammen for overtrædelse af § 140 er bøde eller fængsel indtil 4 måneder.
(...)
- Side 179 -
...førstebehandlingen gav udtryk for, at man ikke kunne støtte forslaget, men under andenbehandlingen meddelte, at man nu bakkede op om forslaget. I bemærkningerne til lovforslaget, som var fremsat af medlemmer af Enhedslisten, fremgik det, at blasfemibestemmelsen var en unødvendig indskrænkning af ytringsfriheden, og forslagsstillerne mente, »at lovgivning skal be-
(...)
- Side 180 -
...det er heller ikke første gang, der fremsættes et lovforslag, der går ud på, at bestemmelsen skal ophæves. Blasfemiparagraffen har med andre ord været genstand for debat i Folketinget i mange år, og det er med god grund, for det er jo ikke et spørgsmål, der skal tages let på, og derfor vil jeg gerne kvittere Enhedslisten for at rejse en vigtig debat.
(...)
- Side 181 -
...Baseret på en gennemgang af lovgivning er svaret således uafhængigt af afskaffelsen af straffelovens § 140, at det er muligt at begrænse ytringsfriheden (såvel materielt som – i betydeligt mindre omfang – formelt), og at den materielle ytringsfrihed ikke er beskyttet i grundlovens § 77. I det følgende undersøges om retspraksis ændrer på denne konklusion.