- Side 242 -
...andre forbrydelser i offentlig tjeneste eller hverv (typisk under efterforskningen af en straffesag). Endelig er der en beskeden restgruppe af forhold, som har vedrørt et bredt udsnit af straffelovens bestemmelser. Gennemgangen i afsnit 2 følger systematikken i straffelovens specielle del med særligt fokus på de områder, hvor der har været flest sager.
- Side 255 -
...oplysninger, jf. straffelovens §§ 152-152 f, særlig sammenholdt med forvaltningslovens regler, der fastlægger hvilke oplysninger, der må anses for fortrolige og regulerer tillige mulighederne for videregivelse af oplysninger til andre forvaltningsmyndigheder. Der kan navnlig henvises til forvaltningslovens §§ 27 og 28, suppleret af persondatalovens §§ 6-8.
(...)
...krævede forsæt til at overtræde § 152. Strafansvaret efter bestemmelserne i straffelovens §§ 152-152 d er betinget af forsæt. Tilsidesættes tavshedspligten ved uagtsomhed, kan der efter omstændighederne blive tale om strafansvar efter straffelovens § 157 for grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i offentlig tjeneste eller hverv.
(...)
- Side 256 -
Udstrækningen af fortroligheden er reguleret af forvaltningslovens § 27, jf. straffelovens § 152. Opregningen i forvaltningslovens § 27 må antages at dække langt den overvejende del af de hensyn, der kan føre til tavshedspligt.
(...)
Stk. 4. Fastsættes der i henhold til § 1, stk. 2, regler om tavshedspligt, eller pålægges der tavshedspligt efter stk. 3, finder straffelovens § 152 og §§ 152 c-152 f tilsvarende anvendelse på overtrædelse af sådanne regler eller pålæg«.
- Side 257 -
...straffet for tyveri. Kriminalassistentens hustru havde skrevet et brev til naboen og oplyst, at hun var vidende om tyveriforholdet. Kriminalassistenten blev i byretten dømt for uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger efter straffelovens § 152 og idømt 6 dagbøder a 600 kr. Dommen omfattede desuden et forhold om overtrædelse af politivedtægten.
(...)
...politiklagenævnet, at sagen søgtes fremmet som en tilståelsessag. Polititjenestemanden erkendte under en tilståelsessag otte overtrædelser af straffelovens § 155 og tre overtrædelser af straffelovens § 152, stk. 1. Polititjenestemanden gjorde gældende, at opslagene primært var foretaget af nysgerrighed. Byretten fastsatte straffen til 20 dagbøder a 500 kr.
...overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 1, ved uberettiget at have videregivet fortrolige oplysninger til udenforstående, som hun havde fået via sin ansættelse om en straffesag vedrørende røveri, og at der herunder havde været foretaget ransagning, ligesom hun efterfølgende oplyste, at sagen mod vedkommende var sluttet, uden at den pågældende blev straffet.
(...)
- Side 258 -
...byretten idømt 10 dagbøder a 500 kr. Vestre Landsret frifandt efter anklagemyndighedens påstand polititjenestemanden for at have foretaget opslag i Det Centrale Personregister. Landsretten stadfæstede i øvrigt dommen, idet den i lighed med byretten fandt, at der forelå en overtrædelse af straffelovens §§ 152, stk. 1, og 155, og at bøden var passende.
(...)
...Statsadvokaten lagde ved den vurdering vægt på, at politiassistenten ikke var klar over, at de fortrolige oplysninger ville blive fremlagt i retten, at der var tale om en »vennetjeneste«, og at politiassistenten således ikke havde personlige eller økonomiske interesser i de pågældende oplysninger. Politiassistenten vedtog en bøde på 2000 kr. for overtrædelse af
(...)
- Side 259 -
straffelovens § 152, stk. 1, og Indenrigs- og Sundhedsministeriets standardvilkår for offentlige myndigheders terminaladgang til CPR, jf. lov om Det Centrale Personregister § 32, stk. 1, og 2, jf. § 57, stk. 1, nr. 4.
(...)
...oplysninger var en overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 2. Landsretten ændrede, navnlig under hensyn til, at politiassistenten ikke personligt havde haft økonomisk vinding ved sin handlemåde, straffen til fængsel i 40 dage. Efter overtrædelsernes karakter var der ikke grundlag for at gøre straffen betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.
(...)
Det fremgår af straffelovens § 152, stk. 2, at hvis det i stk. 1 nævnte forhold begås med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel indtil 2 år.
(...)
...videregivet fortrolige oplysninger til en våbenhandler om en igangværende efterforskning vedrørende mulig ulovlig våbenimport rettet mod denne. Statsadvokaten fandt grundlag for at rejse tiltale for overtrædelse af straffelovens §§ 155 og 152, stk. 2. Ved byrettens dom blev politiassistenten idømt 60 dages ubetinget fængsel. Landsretten stadfæstede dommen.
- Side 260 -
...en oplysning efter straffelovens § 152, stk. 1, ligesom der kan ske berettiget videregivelse og udnyttelse i de situationer, der er omfattet af straffelovens § 152 e, nr. 1 og 2, om pligt til videregivelse af en oplysning, som i øvrigt er fortrolig, og om handlinger i berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller af eget eller andres tarv.
(...)
- Side 261 -
...til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse, herunder hensynet til den oplysningen angår. Rigsadvokaten tiltrådte statsadvokatens afgørelse. Rigsadvokaten tilføjede, at restauratørernes kendskab til oplysningerne fra politiets rockerregistre er en forudsætning for håndhævelsen af bestemmelserne i restaurationslovens § 32, stk. 2, jf. stk. 1.
(...)
- Side 262 -
...kan anses for uberettiget i den givne sammenhæng. Jeg finder det således helt naturligt, at politiet i et tilfælde som det foreliggende i et vist omfang oplyser om baggrunden for henvendelsen, og jeg finder ikke, at der i denne sag er videregivet oplysninger af en sådan karakter, at der efter en samlet vurdering er tale om brud på tavshedspligten.«
(...)
- Side 263 -
...Rigsadvokaten tiltrådte statsadvokatens afgørelse, men fandt ikke, at politiassistenten burde have handlet anderledes. Rigsadvokaten fandt det således rimeligt, at politiassistenten under de foreliggende omstændigheder kortfattet oplyste baggrunden for, at politiet i den givne situation ikke kunne afslutte sagen om vold mod O ved at tale med C’s forældre.
(...)
...Retten lagde til grund, at materialet var udleveret i den hensigt at hjælpe forretningen med at begrænse de butikstyverier, som forretningen var plaget af, men fandt ikke, at der var noget, der tydede på, at tiltalte havde en personlig interesse i at udlevere oplysningerne, eller at han i øvrigt havde haft forsæt til at skaffe sig eller andre vinding.
...oplysninger til pressen er reguleret af straffelovens § 152, retsplejelovens § 1016 a og retsplejelovens § 1017, stk. 2, nr. 3. Det vil som udgangspunkt – på samme måde som overfor udenforstående borgere – ikke være tilladt at give pressen fortrolige oplysninger om enkeltsager og slet ikke privatlivsoplysninger, herunder oplysninger om strafbart forhold.
(...)
- Side 264 -
...politikredsen som gerningsmænd til indbrud. Polititjenestemanden erkendte de faktiske forhold, men forklarede, at han ikke havde tænkt over, at rapporten indeholdt navne på flere af politikredsens kriminelle. Der blev herefter rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 1. Byretten fandt ham skyldig og idømte ham 5 dagbøder a 300 kr.
(...)
- Side 266 -
...vedrørende overtrædelse af straffelovens § 152. Rigsadvokaten var endvidere enig i, at udtalelserne ikke kunne anses omfattet af retsplejelovens § 1016 a. Rigsadvokaten fandt ligesom statsadvokaten grundlag for at udtale kritik af P’s adfærd, særligt med baggrund i P´s relativt detaljerede videregivelse af oplysninger vedrørende A’s udtalelser mv.
- Side 267 -
...forbrydelser og for A’s vedkommende formentlig med en vis effekt. Landsretten stadfæstede dommen for så vidt angik A, idet han dog i et tilfælde blev fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 156 ved at have undladt at indlede efterforskning mod meddeleren, der havde oplyst, at han kørte bil uden at have erhvervet kørekort. B havde ikke anket dommen.
- Side 270 -
...misbrug af registre uden tjenstlig anledning. Der dømmes i sagerne efter straffelovens § 155 – og ikke efter straffelovens § 152 – i de tilfælde, hvor der ikke har været tale om overtrædelse af tavshedspligten, eller hvor det i hvert tilfælde ikke kan bevises, at tavshedspligten er krænket. I det følgende er medtaget forskellige eksempler fra praksis:
(...)
- Side 272 -
...oplysninger, der var underlagt tavshedspligt, men fandt, at den begåede overtrædelse var af en sådan karakter, at ansvaret kunne udtømmes ved en disciplinær sag. Statsadvokaten anførte, at det i såvel teori som praksis er antaget, at mindre grove udnyttelser af stilling jævnligt udskilles til disciplinær forfølgning, og henviste til U 2000.2524 Ø.
- Side 278 -
...forbundet med stillingen, hvorfor straffelovens § 155 ikke fandtes overtrådt. Det var dog statsadvokatens vurdering, at den oplagte inhabilitet sammenholdt med prøvekøretøjets manglende opfyldelse af kørekortbekendtgørelsens regler, bevirkede, at der forelå en overtrædelse af straffelovens § 157. P vedtog en samlet bøde på 5.000 kr. for begge forhold.
(...)
- Side 279 -
...forholdet var omfattet af straffelovens § 157, stk. 1, og at et eventuelt ansvar skønnedes at blive udtømt ved en disciplinær sag. Statsadvokaten udtalte samtidig, at det var kritisabelt, at der i forbindelse med udlevering af glasset ligeledes skete udlevering af gerningsmanden personlige data, og oplysninger om, at han havde været sigtet i en voldssag.
- Side 284 -
...bekendt og blev derfor frifundet for overtrædelse af straffelovens § 152. Retten lagde herved vægt på, at han alene havde fortalt den kvindelig bekendte, hvem der var bruger af et bestemt køretøj, og at han ikke ved at lade den bekendte se på skærmen, mens han foretog opslagene, måtte indse, at han derved gav hende mulighed for få fortrolige oplysninger.
- Side 286 -
...politigården at have videregivet fortrolige oplysninger om, at den pågældende havde over 40 verserende strafforhold, og at forholdene blandt andet omfattede vold, bedrageri og polititilhold. Politiassistenten blev endvidere fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 264, stk. 1, nr. 1, ved uberettiget at have skaffet sig adgang til vedkommendes hus