- Side 287 -
Almindelige regler om tavshedspligt inden for det offentlige findes i straffelovens § 152 og §§ 152 a-152 f og i forvaltningslovens § 27.947947. I flere love findes særlige regler om tavshedspligt, f.eks. i skatteforvaltningslovens § 17 og lov om finansiel virksomhed § 354 (for Finanstilsynets ansatte m.fl.).
(...)
- Side 289 -
...sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser. Det fremgår heraf, at bortset fra tilfælde, hvor det udtrykkeligt i andre bestemmelser er fastsat, at visse oplysninger er fortrolige, må det ud fra en konkret bedømmelse afgøres, om en oplysning er fortrolig.
(...)
...fastlægger tavshedspligtens genstand på samme måde som straffelovens § 152, stk. 3, men føjer hertil en opregning af de hensyn til offentlige eller private interesser, som navnlig vil kunne bevirke, at en oplysning må anses som fortrolig. Det må dog understreges, at denne opregning i realiteten ikke kan anses for udtømmende. Dette kommer til udtryk
(...)
- Side 290 -
...offentlige, er fortrolig og omfattet af tavshedspligten, jf. FOB 2007.219 (s. 226, 2. sp.). En støttepædagogs omtale i anonyme vendinger af et konkret barn i et offentligt forum (bus) var ikke et brud på tavshedspligten (FOB 2009 20-7). jf. § 27, stk. 1, nr. 1, og er et centralt element i reglerne herom. Der er heller ikke tale om en konkret vurdering, når
(...)
- Side 293 -
...reglerne om tavshedspligt (der ikke findes tilsvarende i databeskyttelsesforordningen og -loven), må der tillige kunne straffes efter straffelovens §§ 152-152 e, jf. forvaltningslovens § 27 (straffens størrelse må fastsættes efter straffelovens regler om straf i tilfælde, hvor en handling indebærer overtrædelse af flere regler (flere lovovertrædelser)).