- Side 186 -
...paragrafferne om statsforbrydelser eller tilsvarende meget alvorlige forbrydelser må anses for at være overtrådt. »Almindelige« tavshedsbrud bør derimod ikke kunne føre til undtagelse fra kildebeskyttelsen, medmindre der ved groft misbrug af stilling eller hverv er udleveret oplysninger om menneskers privatliv eller virksomheders driftshemmeligheder mm.
- Side 187 -
...uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil pågældende har fået kendskab i forbindelse med deres hverv, med bøde eller fængsel i 6 måneder. Hvis forholdet er begået med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel i 2 år.
...kendskab eller adgang til endog meget følsomme oplysninger, er det påkrævet at udvide tavspligten efter straffelovens § 152 til sådanne personer, jf. bet. 1998/1984 om tavshedspligt s. 179 f. Bestemmelsen omfatter således eksempelvis ansatte i private virksomheder, som udfører oversættelses-, it-, rengørings- eller entrepriseopgaver for det offentlige.
- Side 188 -
Efter rpl § 172, stk. 6, skal sagen angå en overtrædelse af straffelovens §§ 152-152 c. Spørgsmålet er i den forbindelse, om anklagemyndigheden skal påvise, at journalistens oplysninger er fremkommet ved et brud på tavshedspligt, og i givet fald med hvilken styrke.
- Side 190 -
...retsplejelovens § 172, stk. 5, om lovovertrædelser af alvorlig karakter – skal foretages en afvejning af hensynet til sagens opklaring over for massemediernes behov for at kunne beskytte deres kilder. Der skal udelukkende foretages en vurdering af, om forfatteren eller kilden har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning.