- Side 433 -
...herunder ikke alene forsæt til at køre, men også forsæt i relation til den aktuelle promille. Hvis forsøgsreglen i § 53 derimod blev opretholdt, ville der ifølge straffelovens § 19 også kunne straffes, selvom promillens størrelse kun kunne tilregnes føreren som uagtsom. På denne baggrund fandt Straffelovrådet, at forsøgsreglen i § 53 burde opretholdes.
(...)
- Side 434 -
...men kun sådanne handlinger, der går umiddelbart forud for selve iværksættelseshandlingen, jf. f.eks. U 2003.2545/2 V, der er refereret neden for, hvor der skete frifindelse for forsøg på spirituskørsel, idet de handlinger den tiltalte havde foretaget med henblik på at gøre bilen køreklar, ikke havde en sådan umiddelbar sammenhæng med kørsel i bilen.
(...)
...sig, da han fik øje på en politibetjent. Denne adfærd fandtes – uanset at det ansås bevist, at T havde haft til hensigt at køre – ikke at kunne anses som en af færdselslovens § 16, stk. 1 (nu § 53) omfattet forsøgshandling. Det anføres samme sted hos Waage, at adfærden ville opfylde betingelserne for strafbart forsøg i henhold til straffelovens § 21.
(...)
- Side 435 -
...bilen, og A havde set lys i forlygterne, hvorefter han åbnede bildøren og fjernede nøglen fra tændingen. På grundlag af A’s forklaring var det bevist, at T ikke kun havde sat sig ind i bilen, men at han også havde sat nøglen i tændingslåsen og drejet den, dog var det ikke bevist, at T startede bilens motor. T’s forklaring om, at han alene ville tage
(...)
- Side 437 -
...er tale om gentagelsestilfælde. Meget taler dog efter Waages opfattelse for at anvende forsøgsreglen i strfl. § 21 og ikke færdselslovens § 53, hvor der er tale om et forsøg på at køre fra et område, der ikke er omfattet af færdselslovens § 1, ud på et område, hvor færdselsloven er gældende. Problemstillingen er omtalt nærmere neden for i afsnit 6.
- Side 440 -
...tilslutte sig det synspunkt, at det snarere er straffelovens § 21 end forsøgsreglen i fl. § 53, der må gælde i disse tilfælde. Spørgsmålet, der ikke udelukkende har teoretisk interesse, idet strafansvar vil være udelukket i førstegangstilfælde, hvor promillen ikke overstiger 2,00, ses ikke at have været genstand for prøvelse i nyere (trykt) retspraksis.
- Side 599 -
...dvs. når den påvirkede kan straffes for enten at have ført eller forsøgt at føre køretøjet, jf. Vagn Greve (2001), s. 103. Hvis andre griber ind og forhindrer, at den påvirkede forsøger at køre, kan den, der har overladt ham køretøjet, derfor ikke straffes (heller ikke for forsøg, men forsøg er i øvrigt straffrit efter straffelovens § 21, stk. 3).