Bøger, som nævner Straffeloven § 237

Offererstatningsloven (2. udg.)
Forfattere: Karsten Høj og Laura Tholstrup
Udgivelsesdato: 29. mar 2023
DJØF Forlag

Egen skyld eller accept af risiko

- Side 81 -

...særlige beviskrav, der gælder i straffesager. Erstatningsnævnet havde ikke ved de foreliggende oplysninger godtgjort, at E’s erstatning og godtgørelse skulle nedsættes som følge af egen skyld eller accept af risiko, og E fik herefter medhold i, at der ikke i medfør af offererstatningslovens § 6 a skulle ske nedsættelse i hans erstatning og godtgørelse.

Læs på Jurabibliotek



Godtgørelse til efterladte ved dødsfald i henhold til EAL § 26 a

- Side 120 -

Godtgørelse til efterladte ved dødsfald kommer kun på tale ved dødsfald, der er forvoldt forsætligt eller ved grov uagtsomhed. Bestemmelsen vil derfor typisk finde anvendelse i tilfælde, hvor dødsfaldet er forvoldt ved overtrædelse af straffelovens § 237, § 246 eller eventuelt § 252, hvorimod den sjældent

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 121 -

...en særlig pinefuld måde. Det kan også indgå i vurderingen, hvor »tæt« de efterladte har været på begivenhederne. Har et barn f.eks. været til stede i forbindelse med drabet på en af sine forældre, kan dette i sig selv tale for tilkendelse af godtgørelse, jf. nærmere redegørelse for bestemmelsens baggrund og indførelse i kommenteret EAL, s. 951-953.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 124 -

...drab, jf. straffelovens § 237. De to mindre søskende blev tilkendt hver en godtgørelse på 100.000 kr., idet der ikke fandtes grundlag for at fravige lovens udgangspunkt på 100.000 kr. Nævnet lagde i overensstemmelse med lovens forarbejder ikke vægt på, at det ene af de mindreårige børn ikke havde fælles bopæl med den dræbte på gerningstidspunktet.

Læs på Jurabibliotek



Krænkelsesgodtgørelse, jf. EAL § 26, stk. 4

- Side 141 -

Første led af bestemmelsen anvendes hovedsageligt i forbindelse med overtrædelse af straffelovens § 237, jf. § 21, § 245, § 246 og § 288. Bestemmelsen vil kun sjældent kunne finde anvendelse i andre tilfælde.

Læs på Jurabibliotek