Bøger, som nævner Straffeloven § 249

Bemærk, at § 249 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 249, om det har en betydning.

Hajtænder/trekanttavle

- Side 30 -

...førerretten betinget. Landsretten fandt ikke, at oplysningerne om generende genskin fra sol på biltage, kunne føre til frifindelse for overtrædelse af straffelovens § 249 og for påstanden om betinget førerretsfrakendelse. Det blev lagt til grund, at T holdt stille ved krydset og orienterede sig til begge sider. Forholdet blev begået i 80 km/t-hastighedszone.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 32 -

...hastighed på i hvert fald 60 km/t. Landsretten anså ikke kørslen for særlig hensynsløs, idet det ikke kunne afvises, at T havde misforstået vejforløbet og dermed overset sin ubetingede vigepligt. Herefter blev T alene fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 249, 1. pkt. T blev straffet med dagbøder, og blev alene frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 35 -

...modkørende bils kørsel. Under disse omstændigheder fandt landsretten, at der forelå en sådan usikkerhed med hensyn til de nærmere omstændigheder ved ulykken, at det var betænkeligt at anse det for bevist, at T havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, hvorfor byrettens bestemmelse om betinget førerretsfrakendelse ikke blev stadfæstet.

Læs på Jurabibliotek



Ubetinget vigepligt efter § 26, stk. 3

- Side 38 -

...overtrådt færdselslovens § 26, stk. 3. Det var imidlertid ikke bevist, at T ved sin kørsel havde udvist en sådan grad af uagtsomhed, at han var skyldig i overtrædelse af straffelovens § 249, eller at han havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. T blev herefter straffet med bøde og frifundet for påstanden om betinget førerretsfrakendelse.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis

- Side 44 -

...beskaffenhed. T blev fundet skyldig i overtrædelse af færdselslovens § 26, stk. 6, og førerretten blev frakendt betinget. Det blev lagt til grund, at T havde orienteret sig flere gange i højre sidespejl, mens han holdt stille og mens han kørte langsomt frem i krydset. Uanset dette fandtes tiltalte ved at have foretaget svingningen som sket uden at

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 46 -

...benyttet håndholdt mobiltelefon under højresvingningen, der ifølge et vidne blev foretaget med almindelig svinghastighed, fandt landsretten ikke tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at tiltalte forsætligt havde voldt skade på cyklisten eller i øvrigt havde ført køretøjet på særlig hensynsløs måde. T blev således alene frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 47 -

...standset for rødt lys, og at T ikke havde set cyklisten inden fremkørslen. Under disse omstændigheder var spejlene i T’s lastbil placeret på en sådan måde, at han ved fremkørslen ikke alene kunne forlade sig på dem, og da han påkørte cyklisten, kunne han ikke i tilstrækkelig grad have orienteret sig gennem ruderne. T blev frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 48 -

...kantstenen, at der var »lukket af« for cyklister og knallertkørere, at A havde »mast« sig frem langs sættevognens højre side, og at det efter vejforholdene var uforudsigeligt, at A skulle lige ud. T, der burde have opdaget, at A var kommet op på siden af sættevognen, blev herefter dømt for overtrædelse af færdselslovens § 3, stk. 1, men i øvrigt frifundet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 49 -

...påkørslen skete, ligesom det heller ikke kunne afvises, at A havde været spirituspåvirket. Selv om påkørsel af cyklister under højresving normalt medfører betinget frakendelse af førerretten, fandt landsretten, at T’s kørsel ikke havde indebåret en sådan tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, at førerretten skulle frakendes betinget.

Læs på Jurabibliotek



Sammenfatning

- Side 51 -

...Østre Landsrets andel 4 ud af 5 domme, hvor frakendelse undlades. Det nævnte materiale er imidlertid begrænset, og en sådan opgørelse dokumenterer naturligvis ikke i sig selv, at der er forskel i vurderingen ved de to landsretter. Det kan ikke udelukkes, at de nævnte tal snarere siger noget om udvælgelsespraksis end en egentlig forskel i retspraksis.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis

- Side 54 -

...bestemmelser i færdselsloven, og at kørslen var sket under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Den grad af uagtsomhed, som T havde udvist, og som havde indebåret, at han havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, førte efter landsrettens opfattelse også til, at T var skyldig i overtrædelse af straffelovens § 249.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 56 -

...hastighed, var det alene godtgjort, at T havde overtrådt de i anklageskriftet nævnte bestemmelser i færdselsloven, mens der ikke var grundlag for at antage, at T havde overtrådt straffelovens § 249 eller havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. T blev herefter straffet med en bøde og frifundet for påstanden om førerretsfrakendelse.

Læs på Jurabibliotek



Sammenfatning

- Side 58 -

...gennemgåede materiale er det alene TfK 2009.418/2 V (frakendelse) og TfK 2011.792/2 Ø (frakendelse undladt), hvor der er omtalt sådanne alvorlige skader (omfattet af straffelovens § 249). Den generelle farlighed ved venstresvingsulykkerne synes umiddelbart at være mindre end ved højresvingsulykkerne, der jo ofte indebærer en lastbils påkørsel af en cyklist.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis

- Side 60 -

...at have påkørt en knallertkører, der kom bagfra. Knallertføreren pådrog sig brud i højre fodled. Før U-vendingen holdt T stille med det ene hjulpar i rabatten. T bemærkede ikke knallerten, der kom bagfra med begrænset hastighed, og som ikke kunne anses dækket ved udsynshindringer. T blev straffet med dagbøder og idømt betinget førerretsfrakendelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...motorcyklist, der kørte ind i bilen, hvorved motorcyklisten pådrog sig skader omfattet af straffelovens § 249. T havde spurgt om vej og holdt i græsrabatten mellem vej og cykelsti. T orienterede sig, men så ikke motorcyklen. Et vidne forklarede at motorcyklen ikke kørte hurtigere end tilladt. T blev straffet dagbøder og frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis

- Side 67 -

godt udsyn mod helleanlægget, hvor F stod og ventede umiddelbart før, hun passerede fodgængerfeltet havde herved overtrådt straffelovens § 249 og færdselslovens § 27, stk. 6. T blev straffet med dagbøder og blev frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 68 -

...byretten, idet det dog ikke kunne lægges til grund, at T ikke havde holdt øje med fodgængere, der skulle passere fodgængerfeltet. Landsretten frifandt herefter T for tiltalen for overtrædelse af straffelovens § 249 og påstanden om betinget førerretsfrakendelse. T blev for overtrædelse af færdselslovens § 3, stk. 1, og § 27, stk. 6, straffet med bøde.

Læs på Jurabibliotek



Påkørsel af fodgænger eller cyklist

- Side 110 -

...lagt til grund, at T inden ulykken over en kortere strækning havde overskredet kørebanens midterlinje og en gang havde været ude i dens højre side, uden at dette havde ført til en nedsættelse af hastigheden. Det kunne derfor tilregnes T som uagtsomt, at hun var kommet ud i rabatten og som følge heraf havde mistet herredømmet over bilen. T var her-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 111 -

...skyldig i overtrædelse af straffelovens § 249 og bestemmelserne i færdselsloven. Selv om det ikke kunne afvises, at T’s kørsel havde skyldtes vindforholdene på stedet, havde T, ved at fortsætte kørslen uden at afpasse hastigheden efter forholdene, ført bilen under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. T blev pålagt kørselsforbud.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Pigen, B, fik alvorlige kvæstelser omfattet af straffelovens § 249. T, der havde bemærket påkørslen, standsede ikke op. T nægtede sig skyldig, men blev bl.a. på grundlag af B’s forklaring i det hele fundet skyldig, idet han, der måtte være klar over, at hans bil havde ramt i hvert fald en person, også var skyldig i overtrædelse af straffelovens § 253,

Læs på Jurabibliotek



Bakning

- Side 113 -

...skyldig og blev frakendt førerretten betinget. Landsretten stadfæstede dommen, idet den tiltrådte, at T ved at vælge at bakke i en situation, hvor han ikke kunne se ud gennem bagruden, og hvor han ikke havde været tvunget til at bakke og havde haft mulighed for at se fodgængeren, havde udvist en uagtsomhed, der var omfattet af straffelovens § 249.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtrædelse af færdselslovens § 3, stk. 1, og straffelovens § 249 ved på et parkeringsareal foran et selskabslokale på en campingplads at have ført en personbil under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, idet hun i forbindelse med en U-vending til højre på arealet påkørte en 5-årig pige, der sad på asfalten, og som pådrog sig

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 114 -

...havde været omme ved bilens bagende for at lægge varer i bagagerummet, og uanset at hun kørte meget langsomt – at have udvist en sådan uagtsomhed, at hun havde gjort sig skyldig i overtrædelse af færdselslovens § 3, stk. 1, og straffelovens § 249, da hun lavede en U-vending og derved ramte pigen. T blev idømt dagbøder og frakendt førerretten betinget.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...påkørslerne været forholdsvis alvorlige. Ved TfK 2006.321 V og TfK 2013.995/2 V var der således domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 249. Efter oplysningerne i TfK 2009.863 V førte påkørslen til, at F faldt om på asfalten, og efterfølgende måtte han opereres to gange. I V.L.D. af 19. august 2013 førte påkørslen til, at V måtte have sin fod i gips.

Læs på Jurabibliotek