Bøger, som nævner Straffeloven § 252

Den, som fører eller forsøger at føre

- Side 414 -

...færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 5, frakendt førerretten i 5 år. TfK 2017.78 V 1 års fængsel og 4 års førerretsfrakendelse til tiltalt, der var spirituspåvirket og som passager i en bil, der kørte med meget høj hastighed, havde taget fat i bilens rat og styret bilen mod højre, hvorved bilens fører brækkede ryggen og blev lam fra underlivet og ned.

Læs på Jurabibliotek



Anvendelse af betinget frihedsstraf

- Side 441 -

...betinget dom med vilkår om samfundstjeneste eller alkoholistbehandling, selv om overtrædelsen er foregået i et brugsstjålet køretøj, eller der er forvoldt alvorlig personskade. Kombinationsdom kan eventuelt også anvendes. I givet fald vil der til den betingede del af frihedsstraffen kunne knyttes vilkår om samfundstjeneste eller alkoholistbehandling.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtrædelse af straffelovens §§ 241, 249 og 252, stk. 1, og afsnit 7 om særligt formildende omstændigheder. Som det ses i den gengivne retspraksis vedrørende straffelovens § 252, stk. 1, (afsnit 6.4) fastsættes straffen for spirituskørsel i kombination med overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1, som udgangspunkt også som ubetinget frihedsstraf.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 500 -

Efter straffelovens § 252, stk. 1, straffes den, der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed, med fængsel indtil 8 år.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...skadens indtræden kan tilregnes gerningsmanden som uagtsomt, og at skaden kan karakteriseres som betydelig. Bestemmelsen i straffelovens § 252, stk. 1, er et konkret faredelikt. Der skal i det enkelte tilfælde kunne føres bevis for, at der objektivt set har været fare for en anden persons liv eller førlighed. Subjektivt kræves det, at gerningsmanden har

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 501 -

...udelukket i tilfælde, hvor der i tilknytning til spirituskørslen sker overtrædelse af straffelovens § 241 eller § 249. Det samme må antages at gælde i tilfælde, hvor der i tilknytning til spirituskørslen sker overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1. Undtagelser til dette udgangspunkt kan dog ses i afsnit 7 om særligt formildende omstændigheder.

Læs på Jurabibliotek



Strafskærpelserne i 2010

- Side 502 -

Herudover var det forudsat, at den udmålingspraksis, som domstolene fremover ville fastlægge i forhold i sager omfattet af straffelovens §§ 241 og 249, ville få en afsmittende betydning for domstolenes strafudmåling i færdselssager omfattet af straffelovens § 252, stk. 1, om forsætlig fareforvoldelse.

Læs på Jurabibliotek



Strafskærpelserne i 2021

- Side 504 -

...loven, at Rigsadvokaten har oplyst, at strafniveauet i sager om overtrædelse af straffelovens § 252 i forbindelse med færdselslovsovertrædelser (forud for lovændringen) ses at være fra 7 dage til 4 måneders fængsel ved enkeltstående overtrædelser og fra 4 måneder til 8 måneders fængsel ved flere forhold vedrørende overtrædelse af straffelovens § 252.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtrædelse af straffelovens § 252 i forbindelse med færdselslovsovertrædelser, der tidligere ville blive straffet med 4 måneders fængsel, fremover som udgangspunkt vil skulle straffes med 6 måneders fængsel, mens en overtrædelse, der tidligere ville blive straffet med 8 måneders fængsel, fremover som udgangspunkt vil skulle straffes med 1 års fængsel.

Læs på Jurabibliotek



Højere straf end normalområdet

- Side 507 -

...resultat, hvis ikke anklagemyndigheden havde påstået stadfæstelse af denne del af byrettens dom, hvilket der også kunne argumenteres for henset til tiltaltes tidligere straffe for spirituskørsel og aktuelle promille, ligesom kørslen blev vurderet som særlig hensynsløs. Om frakendelsestiden i disse tilfælde henvises til § 128, stk. 1-3, pkt. 1.2.5.3.2).

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis vedrørende straffen – straffelovens § 252, stk. 1

- Side 509 -

...en motorvej over en strækning på mindst 14 km. Efter farligheden af T´s spirituskørsel blev straffen fastsat til fængsel i 4 måneder, der dog efter oplysningerne om T’s gode personlige forhold, herunder at hun ikke tidligere var straffet, undtagelsesvist blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste (førerretsfrakendelse i 3 år og 6 måneder).

Læs på Jurabibliotek



Overtrædelse af § 54, stk. 1 eller 2, kombineret med overtrædelse af straffelovens §§ 241, 249 eller 252, stk. 1

- Side 584 -

Efter straffelovens § 252, stk. 1, straffes den, der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed, med fængsel indtil 8 år.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 585 -

...grov kådhed eller anden lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv og førlighed. Om uagtsomhedsbegrebet i straffelovens § 241 og § 249, herunder i sager, hvor overtrædelsen af straffelovens § 241 eller § 249 sker i kombination med spirituskørsel eller narkokørsel, henvises til den udførlige gennemgang hos Waage (2018) s. 460 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 1, i forbindelse med overtrædelse af § 54, stk. 2, bemærkes, at færdselslovsbestemmelsen indeholder overtrædelser af meget forskellig karakter, og at forarbejderne til straffelovsændringerne ikke udelukker, at der tages hensyn hertil ved straffastsættelsen. Det var netop, hvad Højesteret gjorde i U 2010.2195 H refereret sidst i afsnit 5.1.4.1.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis vedrørende straffen – straffelovens § 241

- Side 588 -

...kriminalitet, at reststraffen skulle udløses. Fællesstraffen blev herefter fastsat til fængsel i 3 år og 6 måneder. gerningstidspunktet, og T’s gode personlige forhold fandtes der efter forholdenes karakter ikke grundlag for at gøre frihedsstraffen helt eller delvis betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste. Førerretsfrakendelsen stadfæstedes.

Læs på Jurabibliotek



Retspraksis vedrørende straffen – straffelovens § 252

- Side 590 -

...vilkår om samfundstjeneste. Da de færdselslovsovertrædelser, som ville medføre bødestraf, var indgået som en skærpende omstændighed ved fastsættelsen af fængselsstraffen, jf. færdselslovens § 118, stk. 10, blev der ikke fastsat en tillægsbøde. Landsretten stadfæstede endvidere i overensstemmelse med parternes samstemmende påstand førerretsfrakendelsen.

Læs på Jurabibliotek