Bøger, som nævner Straffeloven § 263

Persondataret i ansættelsesforhold (1. udg.)
Forfattere: Jens Kristiansen og Peter Blume
Udgivelsesdato: 18. apr 2011
DJØF Forlag

Bemærk, at § 263 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 263, om det har en betydning.

Aflytning

- Side 161 -

...optagelser på denne baggrund først og fremmest reguleret i straffeloven. Det følger af straffelovens § 263, stk. 1, nr. 3, at der ikke uberettiget ved hjælp af apparater må foretages hemmelig aflytning eller optagelse af udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre, som man ikke selv deltager i. Bestemmelsen omfatter også op-

Læs på Jurabibliotek



Telefonaflytning

- Side 170 -

Telefonaflytning er generelt forbudt i medfør af straffelovens § 263, stk. 1, nr. 3, hvorefter uberettiget hemmelig aflytning af telefonsamtaler eller anden

Læs på Jurabibliotek



Lovgivning

- Side 173 -

Ifølge straffelovens § 263, stk. 1, nr. 1, er det strafbart uberettiget at bryde eller unddrage nogen et brev, telegram eller anden lukket meddelelse eller optagelse eller gøre sige bekendt med indholdet. E-post, herunder de ansattes e-post, betragtes som en »lukket meddelelse« og er dermed som udgangspunkt omfattet af bestemmelsen.

Læs på Jurabibliotek



Privat post

- Side 178 -

...meddelelse, også i en arbejdsmæssig sammenhæng. Det er derfor som udgangspunkt strafbart for arbejdsgiveren at læse ansattes private e-post. Arbejdsgiveren kan ikke frigøre sig fra forbuddet mod at gøre sig bekendt med e-post af privat karakter ved at definere al indgående e-post som arbejdsrelateret og dermed åbne al post i en central poståbning.

Læs på Jurabibliotek



Lovgivning

- Side 180 -

Ansattes brug af internettet, heraf af hjemmesider og sociale netværk, er ikke omfattet af straffelovens § 263, stk. 1, nr. 1, da der ikke er tale om »lukkede meddelelser«. I modsætning til kontrol med e-post er straffebestemmelsen derfor ikke anvendelig på kontrol med brug af nettet.

Læs på Jurabibliotek