Bøger, som nævner Straffeloven § 263

Straffelovens værn mod industrispionage – samspillet mellem straffelovens kap. 27 og lov om forretningshemmeligheder

- Side 438 -

...personkreds der kan være gerningsmænd til forbrydelsen. Det vil herefter være overladt til anklagemyndigheden og domstolene, om man vil rejse tiltale henholdsvis dømme i sammenstød mellem bestemmelserne i straffeloven og markedsføringsloven eller foretrække at give den ene af bestemmelserne forrang, jf. betænkningen side 74« [egen fremhævelse]. Sondringen

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 440 -

...dømme i sammenstød mellem den foreslåede bestemmelse [§ 18] og bestemmelserne i straffeloven, eller om man vil give en bestemmelse forrang«, jf. i FT 2017-18, LFF 125, bemærkninger til § 18 (s. 69). Således forudsættes altså den traditionelle sondring opretholdt mellem straffelovens værn mod industrispionage og (nu) lov om forretningshemmeligheder.

Læs på Jurabibliotek



Straffelovens §§ 263, 264 og § 264 c

- Side 441 -

...»erhvervshemmeligheder« i bestemmelsernes ordlyd), og derfor er fokus i hovedteksten. Denne afgrænsning er også i overensstemmelse med FT 2017-18, LFF 125 almindelige bemærkninger pkt. 1.1 (s. 8) og den øvrige retslitteratur. angår uberettiget adgang til en andens datasystem, brud på brevhemmeligheden samt aflytning og optagelse. Den uberettigede adgang til

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 442 -

STRFL §§ 263 og 264 beskytter altså samlet mod de helt typiske tilfælde af industrispionage: den uberettigede aflytning og indtrængen (fysisk eller elektronisk).212212. Heide-Jørgensen, Lærebog i konkurrence- og markedsføringsret (2017) s. 409, også gentaget i FT 2016-17, LFF 40 bemærkninger til § 18 (s. 69).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...industrispionage-regi skal forstås i overensstemmelse med hemmelighedsbegrebet i markedsføringsloven (der i dag altså er i lov om forretningshemmeligheder). Der henvises til den følgende del 5, pkt. 5.4, hvori hensigtsmæssighed af den forskellige begrebsanvendelse i hhv. straffelovens bestemmelser om industrispionage og lov om forretningshemmeligheder diskuteres.

Læs på Jurabibliotek



Praksis

- Side 444 -

...omstændigheder og hacking af systematisk karakter). Om sagskomplekset henvises i øvrigt til Baumbach, Hacker-bestemmelsen, Se og Hor-sagen og nyere tendenser, i Bønsing og Elholm m.fl. (red.), I forskningens og formidlingens tjeneste: Festskrift til professor Lars Bo Langsted (2018) s. 22 ff. Den foreliggende praksis bliver i de følgende gennemgået med fokus på

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 448 -

...der angår hacking »under særligt skærpende omstændigheder«, om end erhvervshemmeligheder da omtales flere steder i præmisserne, og det endvidere fremhæves, at forarbejderne til § 263, stk. 3, navnlig tager sigte på industrispionage. For det andet indgår også hærværk af betydeligt omfang, jf. straffelovens § 291, stk. 2, i den samlede strafudmåling.

Læs på Jurabibliotek



Indikationer for et potentielt mørketal

- Side 450 -

...straffelovens § 263, stk. 1),). Det må herefter med rimelighed kunne antages, at langt størstedelen af de – allerede få – anmeldte sager opgives under efterforskningen, hvilket også bekræftes af tidligere vicestatsadvokat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet,232232. I dag Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Høg:

Læs på Jurabibliotek



Delkonklusion

- Side 461 -

...afskrækkes af offentligheden i retsplejen samt at ressourcer hos Politi- og Anklagemyndighed potentielt afskrækker. Således forventes ikke nogen mærkbar ændring fremadrettet fsva. antal af sager om industrispionage. Dog forventes umiddelbart, at strafudmålingen i de sager, der faktisk føres, nok vil skærpes fremadrettet i forhold til hidtil praksis.

Læs på Jurabibliotek