- Side 384 -
...omtale og afbildning af folk på og i romaner ikke er krænkende efter markedsføringsloven. Den tanke er for resten nærliggende, at både bogen og retssagen var tænkt som en del af et avanceret fluxus-værk tilrettelagt af dens hovedpersoner. Værket omfatter i så fald sikkert også efterfølgende juridisk litteratur om dommen og dermed bl.a. artiklen her.
- Side 389 -
...andet må de ovenfor 3.2 nævnte ytringsfrihedshensyn kunne spille en rolle for sanktionsvalget i de tilfælde, hvor man måtte nå frem til, at der er sket overtrædelser. Det vil f.eks. være en relevant juridisk oplysning, om overtrædelsen er sket i værker, der behandler politiske, samfundsrelevante emner, eller om den snarere er båret af profitmotiver.
(...)
Afvigende måske Garde, Juristen 2003 s. 343. Forf. mener her, at genkendelig brug af virkelige personer i nøgleromaner kan være i strid med straffelovens § 264 d, og at der ikke er nogen udvidet ytringsfrihed for udfald i bogform. Fra norsk praksis se bl.a.
(...)
- Side 391 -
...område diskuteres i Garde, Juristen 2003 s. 349. I persondataretten har man nu i visse tilfælde en »ret til at blive glemt«, jf. nærmere GDPR art. 17. Efter min mening må evt. inddragelse af den slags ræsonnementer dog ske inden for rammerne af de etablerede regler, ikke, som antaget i den norske dom, ud fra ulovbestemte grundsætninger. Se ovenfor 2.6.
- Side 394 -
...for publikum fremstår som fiktive, i vidt omfang ikke er strafbare eller egnet til at udløse godtgørelse efter erstatningsansvarslovens § 26. Se i overensstemmelse hermed princippet i UfR 2011.3021 Ø, detaljeret refereret ovenfor 3.4.1. I sagen var en person mod sin vilje gjort til hovedperson i en skønlitterær bog, der bl.a. tillagde ham udtalelser,