Bemærk, at § 266b blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 266b, om det har en betydning.
- Side 508 -
Et særligt afvejningsproblem rejser sig, hvis den modstående interesse er af særlig kvalificeret natur i form af en anden menneske- eller frihedsrettighed. I retspraksis har der endvidere været en række sager, hvor hensynet til at bekæmpe racisme (jf. straffelovens § 266 b) har skullet afvejes over for ytringsfrihedsinteressen.
(...)
...efterfølgende indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedskommission og senere menneskerettighedsdomstolen, som nåede frem til, at Danmark med dommen havde krænket konventionens artikel 10 (Serie A nr. 298). Som det ses ovenfor i Auken-sagen, var afgørelsen fra menneskerettighedsdomstolen medvirkende til, at pressens materielle ytringsfrihed blev udvidet.
(...)
...fra menneskerettighedsdomstolen i Grønjakke-sagen har dog ikke ført til, at danske domstole generelt har tilsidesat hensynet til bekæmpelse af racisme i ytringsfrihedssager. Et markant eksempel på dette er U 2000.2234 H (Racisme-sagen), hvor en politiker blev dømt efter straffelovens § 266 b for forhånelser og nedværdigelser mod muslimer. Højesteret
(...)
- Side 509 -
...ytringsfriheden er grundlaget for et demokratisk samfund, men på trods af at man altså befandt sig i kerneområdet for ytringsfrihedsbeskyttelsen, blev den pågældende politiker alligevel dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b. Hvis krænkelsen af den modstående interesse er tilstrækkelig grov, kan ytringsfrihedsbeskyttelsen således tilsidesættes.