Bemærk, at § 266b blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 266b, om det har en betydning.
- Side 238 -
– ændring af straffelovens § 266 b– vedtagelse af racediskriminationsloven af 1971
Straffelovens § 266 b i kapitel 27428428. Lovbekendtgørelse nr. 909 af 27. september 2005. om freds- og ærekrænkelser bestemmer:
- Side 239 -
...blev i den vedtagne lov til »nedværdiges« for i højere grad at tilgodese menings- og ytringsfriheden. I 1987 indføjedes den seksuelle orientering. Dette skete på baggrund af en indstilling fra kommissionen til belysning af homoseksuelles situation i samfundet.431431. Senere offentliggjort som kap. 4 i betænkning nr. 1127/1988 om homoseksuelles vilkår.
(...)
...nazistisk og racistisk propaganda. I tilknytning hertil tilsigtedes en skærpet håndhævelse af straffelovens § 266 b gennem en ændring/skærpelse af anklagemyndighedens tiltalepraksis. Regeringen anførte bl.a., at forslaget skulle ses på baggrund af de stadig mere fremtrædende tendenser til intolerance, fremmedhad og racisme både i Danmark og i udlandet.
...samtale vil normalt falde uden for bestemmelsen. Det er uafklaret, hvor stor den videre kreds skal være. I en sag fra 2004432432. U 2004.1360 V. blev der dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b i en sag, hvor tiltalte havde sendt e-mails til 44 folketingspolitikere indeholdende forhånende og nedværdigende udtalelser om flygtninge og indvandrere.
(...)
Kravet om, at der skal være tale om »udbredelse i en videre kreds« indebærer, at etnisk chikane i arbejdsforhold typisk vil falde uden for bestemmelsens anvendelsesområde. Straffelovens § 266 b er så vidt ses aldrig blevet anvendt i ansættelsesforhold. Der har været en rejst en sag mod Danmark for CERD
(...)
- Side 240 -
...www.unhchr.ch/doc.nsf/(Symbol)/4ea4c8dflefebc3cc1256dld00449b91?Opendocument,434434. For et overblik over klager rejst over Danmark til CERD henvises til »FN’s Racediskriminationskomité som klageforum« af Advokat Henrik Karl Nielsen (U 2014B.275). fordi det danske politi ikke rejste tiltale for overtrædelse af straffelovens § 266 b i et tilfælde af racistisk chikane fra en arbejdsgivers side over for en ansat.
(...)
...Efter komitéens opfattelse burde der have været ført en privat straffesag efter straffelovens § 267. Der kunne også have været krævet godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven for etnisk chikane, der, også før det blev eksplicit fastslået i loven, måtte anses for omfattet af forbuddet mod diskrimination i arbejdslivet, jf. i det hele foran i kap. I.
- Side 241 -
...Retten fandt, at der med sammenkædningen af citatet fra koranen med den straks efterfølgende beskrivelse af jøderne som et folk, der karakteriseres negativt som bagvaskende, forrådende mv., var givet udtryk for en trussel mod jøder. Retten fandt også, at den fremsatte karakteristik af jøder gav udtryk for grov forhånelse og nedværdigelse af jøder.
(...)
- Side 242 -
...17. Da udtalelserne var fremsat i et elektronisk medie, hvor alle, der søgte oplysninger om tiltaltes politiske virke, ville blive gjort bekendt med dem, og da navnet på hjemmesiden var egnet til at tiltrække offentlighedens opmærksomhed, havde forholdet karakter af propagandavirksomhed. Højesteret fastsatte straffen til betinget fængsel i 20 dage.
(...)
...personen i 2009 på sin bopæl havde produceret plakater og løbesedler, der under overskrifterne »Skal Danmark blive et muslimsk land?« og »Danmark, vågn op!« med henblik på offentlig udbredelse gennem ophængning offentlige steder samt uddeling til folk på gaden. Retten idømte tiltalte 10 dagbøder a 200 kr., jf. straffelovens § 266 b, stk. 1, jf. § 21.
(...)
...generelt begår grov kriminalitet, er strafbare efter straffelovens § 266 b, stk. 1, hvis de fremsættes offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds. Dog frifandt Højesteret forfatteren, da det ikke efter landsrettens bevisresultat kunne lægges til grund, at forfatteren havde haft forsæt til udbredelse af sine udsagn til en videre kreds.
(...)
- Side 243 -
...straffelovens § 266 b, stk. 1, hvor byretten havde frifundet den tiltalte for i et blogindlæg i december 2011 at have fremsat nogle udtalelser om muslimske mænd. I landsretssagen medvirkede 3 juridiske dommere og 3 domsmænd, og modsat byretten fandt 5 ud af de 6 dommere/domsmænd den tiltalte skyldig i overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, fordi:
(...)
...266 b. Ved udformningen af indlægget har tiltalte ikke blot refereret en tidligere udtalelse, men gjort bemærkningerne om voldtægt, mishandling og drab til sine egne. Ved at lade indlægget optage på bloggen har tiltalte herefter forsætligt offentligt fremsat udtalelser, ved hvilken en gruppe af personer forhånes og nedværdiges på grund af deres tro.
(...)
...en anden sag fra 2016447447. U 2016.3536 Ø. blev en person kendt skyldig i overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, for i forbindelse med en vejfest over for en person, der var mørk i huden, i overværelse af flere personer at have udtalt »dette er perkerfrit område«, »skrid hjem til jeres eget land«, »negersvin«, »sorte svin« eller lignende.