Bøger, som nævner Straffeloven § 267

Mortifikation

- Side 136 -

...en ærekrænkende beskyldning, jf. straffelovens § 267, vil beskyldningen kunne kendes ubeføjet, hvis der er nedlagt påstand herom. Den nære sammenhæng mellem mortifikation og straf afspejles også i MAL § 54, hvor retten, hvis nogen findes skyldig i straf, mortifikation eller erstatning, kan bestemme, at dommens indhold skal offentliggøres i mediet.

Læs på Jurabibliotek



Fuldbyrdelse gennem indholdet

- Side 138 -

...1990/91, tillæg A, s. 3081. Det er ikke en betingelse, at lovovertrædelsen ifølge lovbestemmelsen kun kan fuldbyrdes gennem offentliggørelse, fx gennem straffelovens § 267, men den konkrete overtrædelse skal være fuldbyrdet gennem mediet. I praksis kan det give anledning til vanskeligheder at bedømme, hvornår der foreligger et materielt pressedelikt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 139 -

Eksempel I: Af en avisartikel fremgår, at en navngiven person har virket som hemmelig agent for en udenlandsk sikkerhedstjeneste. Gennem mediets indhold fremsættes dermed en mulig beskyldning mod den pågældende i strid med straffelovens § 267. Medieansvarslovens regler anvendes til at fastslå ansvarssubjektet.

Læs på Jurabibliotek



Straffrihedsgrunde

- Side 167 -

...d, eller om en udtalelse må betragtes som en strafbar ærekrænkelse, jf. straffelovens § 267. Om denne afvejning, se fx UfR 2012.2328 H (Hundesagen), hvor en journalist og en fotograf blev frifundet for tiltale efter straffelovens § 264 a for optagelse med skjult kamera til brug ved dokumentation af ulovlig handel med hunde. Se også pkt. 4 nedenfor.

Læs på Jurabibliotek



Mulige ansvarssubjekter

- Side 195 -

...interviewer en person i indslaget, vil den interviewede være et femte ansvarssubjekt, jf. MAL § 18, stk. 1, eller § 20, stk. 1. Under retssagen vil medieansvarsloven i øvrigt kun være relevant i forhold til ansvarsplaceringen. Om der består et ansvar, som de mulige ansvarssubjekter kan dømmes for, afgøres i det opstillede eksempel efter straffelovens § 267.

Læs på Jurabibliotek


Indholdet af radio- og fjernsynsudsendelser

...kan forekomme, benævnes materielle pressedelikter. Materielle pressedelikter angår de lovovertrædelser, der fuldbyrdes gennem indholdet af et trykt periodisk skrift eller en udsendelse i tv og radio, jf. Bet. nr. 1205.1990, s. 156. Det er fx tilfældet, hvis en person i en tv-udsendelse fremsætter eller udbreder ærekrænkelser, jf. straffelovens § 267.

Læs på Jurabibliotek



- Side 208 -

...udgangspunkt er den, der udtaler sig i en forskudt udsendelse, ansvarlig for udtalelsen efter lovgivningens almindelige regler. Se om dette begreb kommentarerne til MAL §§ 10, stk. 1 (pkt. 3), og 20, stk. 2 (pkt. 1). Hvis udsagnet fx er i strid med straffelovens § 267 om ærekrænkelse, er den, der udtaler sig, ansvarlig herfor. Det gælder dog ikke, hvis

Læs på Jurabibliotek



Skat

- Side 242 -

...af udgifterne til erstatning, godtgørelse og sagsomkostninger til skadelidte i en sag, hvor en journalist var blevet dømt for under udførelsen af sit arbejde for DR at have overtrådt straffelovens § 267, ikke medførte lønbeskatning for journalisten. Det var alene bøden og den del af advokatudgiften, der kunne henføres til den, der skulle beskattes.

Læs på Jurabibliotek