- Side 138 -
...betegner man normalt som frakendelse af autorisation, og spørgsmålet er nærmere reguleret i straffelovens § 79. Uanset hvordan autorisationen fortabes, offentliggøres dette i Styrelsen for Patientsikkerheds autorisationsregister, hvor man kan finde oplysninger om, hvilke sundhedspersoner der har fået frataget autorisationen, jf. autorisationslovens § 12.
- Side 143 -
...79 blive frakendt autorisationen, hvis det strafbare forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen. Det er således ikke forbrydelsens karakter, men alene faren for misbrug af stilling, som kan begrunde, at der ud over straf også sker frakendelse af autorisationen, og autorisationsfrakendelsen har ikke karakter af en ekstra straf.
(...)
...er grundlaget for en frakendelse. I en række situationer vil farevurderingen være sammenfaldende. Det er f.eks. tilfældet i situationer, hvor en læge har gjort sig skyldig i aktiv dødshjælp. Her kan der både være fare for misbrug af stillingen og fare for andre mennesker.5555. Se f.eks. U 2009.1396 Ø, som er omtalt mere udførligt i teksten ovenfor.
(...)
...læge dømt for at have dræbt en kvinde og hendes to børn ved at indebrænde dem. Hun fik i forbindelse med dommen frakendt sin autorisation. I den offentlige omtale af sagen fremgik det, at lægen havde brugt sin adgang til medicin på et sygehus til at tilegne sig medicin, som hun anvendte til at bedøve børnene. Frakendelse efter straffelovens § 79 kan
(...)
- Side 144 -
Hvis sundhedspersonen frakendes autorisationen for et bestemt tidsrum, generhverver han eller hun automatisk autorisationen, når perioden er udløbet. Hvis autorisationen frakendes indtil videre, kan sundhedspersonen indbringe spørgsmålet for retten, dog normalt først efter at der er gået fem år, jf. straffelovens § 79, stk. 3.
(...)
Straffelovens § 79, stk. 4, åbner mulighed for, at retten ved kendelse kan udelukke sundhedspersonen fra at udøve sin virksomhed, indtil sagen er endeligt afgjort.
(...)
...rettighedsfrakendelse. Dette begrundes med henvisning til, at § 79, stk. 4, ifølge forarbejderne skal anvendes restriktivt, at sagen havde været efterforsket i to år, uden at spørgsmålet tidligere var blevet bragt frem, og at man endvidere ikke mente, der var fare for, at lægen kunne misbruge sin stilling under en retssag, som skulle foregå for åbne døre.