- Side 646 -
...79, stk. 1. Spørgsmålet om at nægte retten til erhvervsmæssig personbefordring kan således dels opstå ved ansøgning om førstegangsudstedelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring og ansøgning om fornyelse af et sådant kørekort, jf. færdselslovens § 58, jf. straffelovens § 78, stk. 2, dels mens retten består, jf. straffelovens § 79, stk. 1.
(...)
...for strafbart forhold. Bliver kørekortet udstedt, mens den pågældende er sigtet for strafbart forhold, vil retten dog kunne frakendes ved den efterfølgende dom i medfør af straffelovens § 79, stk. 1. Eventuelt kan retten ved kendelse udelukke den pågældende fra at udøve virksomheden, indtil sagen er endelig afgjort, jf. straffelovens § 79, stk. 4.
(...)
...adækvanskriteriet indgår først og fremmest, om det begåede forhold efter sin art viser en særlig fare for ny kriminalitet i det pågældende erhverv. Vurderingen heraf vil selvsagt være forskellig alt efter, om der er tale om en ansøgning om førstegangsudstedelse, inddragelse i medfør af straffelovens § 79 eller ansøgning om fornyelse af kørekortet.
(...)
- Side 648 -
...uanset om erhvervsmæssig personbefordring udføres med taxi eller bus. Der henvises i øvrigt til nedenstående nyere afgørelser, hvor der har været spørgsmål om nægtelse af udstedelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, jf. § 58, eller om frakendelse af retten til at udføre erhvervsmæssig personbefordring i medfør af straffelovens § 79:
(...)
- Side 649 -
...ville misbruge en tilladelse til erhvervsmæssig personbefordring. Landsretten tog derfor anklagemyndighedens påstand til følge og tiltrådte politiets afgørelse om, at A ikke kunne få udstedt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, idet han ikke opfyldte de vandelsmæssige betingelser herfor, jf. færdselslovens § 58, jf. straffelovens § 78, stk. 2.
- Side 725 -
§ 66 a er en særregel, der i sager om overtrædelse af reglerne for udøvelse af kørelærervirksomhed træder i stedet for straffelovens § 79 om rettighedsfrakendelse. Det gælder også i det tilfælde, hvor overtrædelsen samtidig udgør en overtrædelse af bestemmelser i straffeloven, f.eks. straffelovens § 163.
(...)
- Side 726 -
...at udøve virksomhed som kørelærer indtil videre på grund af overtrædelser af straffelovens § 232 i gentagelsestilfælde over for køreskoleelever. Se endvidere TfK 2020.1170/2 V (rettighedsfrakendelse i 2 år til kørelærer, der havde begået vold og blufærdighedskrænkelse over for tre unge kvinder, mens de deltog i køretimer hos ham) og U 2019.4098 H:
(...)
...enkeltstående forhold og til T’s personlige forhold, herunder at han havde drevet kørelærervirksomhed i mange år og ikke tidligere var straffet, at der ikke forelå en så nærliggende fare for misbrug, at der var tilstrækkeligt grundlag for i medfør af straffelovens § 79, stk. 1, jf. § 78, stk. 2, at frakende T retten til at udøve virksomhed som kørelærer.
(...)
...virksomhed som kørelærer. Da en frakendelse af retten til at udøve virksomhed som kørelærer oftest vil indebære, at vedkommende helt eller delvist mister muligheden for at udøve sit erhverv, skal der dog inddrages almindelige hensyn til proportionalitet mv. i vurderingen af, om grove eller gentagne overtrædelser i en konkret sag bør medføre frakendelse.
(...)
- Side 727 -
Der er endnu ikke nogen trykte domme om frakendelse efter § 66 a. Nedenstående domme vedrører frakendelse efter de skrappere regler i straffelovens § 79. Sagerne er pådømt inden indførelsen af den udvidede adgang til frakendelse i § 66 a.
(...)
- Side 728 -
...straffelovens § 163 og § 131, jf. § 23, samt kørekortbekendtgørelsen og blev frakendt retten til kørelærervirksomhed i 1 år i medfør af straffelovens § 79. U 2007.1704 Ø Ikke frakendt retten til kørelærervirksomhed efter straffelovens § 79 trods overtrædelser af straffelovens § 163 og kørekortbekendtgørelsen begået af en tidligere straffet kørelærer.
...reglerne i straffelovens § 78, stk. 3, når der er forløbet mindst 2 år af frakendelsestiden. Bestemmelsen om fornyet indbringelse er således mere lempelig end i straffelovens § 79, stk. 3, hvor der ikke er hjemmel til at ændre en tidsbestemt frakendelse, og hvor en frakendelse indtil videre som udgangspunkt først kan indbringes for retten efter 5 år.
...straffelovens § 79, stk. 4, 1. pkt. Endvidere kan det i kendelsen bestemmes, at kære ikke har opsættende virkning. Denne del af bestemmelsen svarer til indholdet i straffelovens § 79, stk. 4, 2. pkt., om opsættende virkning ved anke. Der henvises derfor til litteraturen om straffelovens § 79, stk. 4, herunder Kommenteret Straffelov, Alm. del, s. 502 ff.