Bøger, som nævner Straffeloven § 79

Selskabsloven (4. udg.)
Forfattere: Lars Lindencrone Petersen og Peer Schaumburg-Müller
Udgivelsesdato: 11. jun 2023
DJØF Forlag

- Side 852 -

Reglen i FIL § 64, stk. 2, må anses som en rettighedstabsbestemmelse, som supplerer straffelovens § 79, stk. 2, jf. nærmere Lars Bo Langsted i Juristen 1987.328 f.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 853 -

...der er dømt for et strafbart forhold, kan dog udelukkes fra at udøve virksomhed, som kræver en særlig offentlig autorisation eller godkendelse, hvis det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller hvervet, jf. § 78, stk. 2. Straffelovens § 79, stk. 2, indeholder hertil en undtagelse til hovedreglen i § 78, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af stillingen eller hvervet for netop den dømte person. Dermed udelukkes muligheden for at lægge vægt på værdighedskriterier eller almenpræventive hensyn, men vurderingen vil i praksis alligevel være vanskelig at foretage og ofte vil lovovertrædelsens art blive afgørende for vurderingen. Faren skal være knyttet specielt til det pågældende erhverv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...andre følger, der kan sidestilles med straf, skal dette indgå som en formildende omstændighed ved fastsættelse af den egentlige straf (fængsel eller bøde), jf. herved straffelovens § 82, nr. 12. Den, der udøver en virksomhed, selv om retten hertil er frakendt ham/hende, kan straffes med bøde eller fængsel i indtil 6 måneder, jf. straffelovens § 131.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Ø fandt landsretten, at der ikke var hjemmel i straffelovens § 79, stk. 2, til at frakende tiltalte retten til generelt at drive handelsvirksomhed med varer, der er beskyttede af immaterialrettigheder. En frakendelse skal således ske i så begrænset omfang som muligt, jf. også det almindelige proportionalitetsprincip, men det må fortsat være muligt

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 854 -

...drive erhvervsmæssig virksomhed. I en dom af 10. januar 2012 fulgte Københavns Byret ikke anklagemyndighedens påstand om rettighedsfrakendelse, idet retten fandt, at straffelovens § 79 ikke gælder for selskaber, men kun fysiske personer. Dette synspunkt svarer til det, som Straffelovrådet har givet udtryk for. Synspunktet forekommer ikke utvivlsomt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Erhvervsstyrelsen har til Konkursrådet oplyst, at der i 2010/2011 var ca. 90 personer, der var omfattet af frakendelse efter straffelovens § 79, stk. 2, 2. pkt. Det skal sættes i forhold til, at der er registreret ca. 200.000 selskaber med begrænset ansvar.

Læs på Jurabibliotek