Bøger, som nævner Sundhedsloven § 14

Hvem gælder tavshedspligten i forhold til?

- Side 289 -

...afsnit 1.4. Endvidere kan henvises til sundhedslovens § 62, stk. 2, hvorefter der kan ydes vejledning om prævention til mindreårige uden forældresamtykke og til muligheden for at få abort uden forældresamtykke, jf. sundhedslovens § 99, stk. 2. Den af forældrene, som ikke har forældremyndigheden, har ret til orientering efter forældreansvarslovens § 23.

Læs på Jurabibliotek



Værdispringsreglen

- Side 296 -

sigt vanskeligt eller tidskrævende at indhente samtykke fra en person, som efter sundhedslovens § 14 kan indtræde i patientens rettigheder.2020. Ibid.

Læs på Jurabibliotek



Indhentning med samtykke

- Side 298 -

...forbindelse med behandling og videregivelse og indhentning af oplysninger, § 8, stk. 3. Patienter, der er fyldt 15 år, kan som udgangspunkt selv meddele samtykke, jf. sundhedslovens § 17, stk. 3, 2. pkt. For patienter, der ikke er fyldt 15 år, meddeler forældremyndighedsindehaveren samtykke, jf. sundhedslovens § 14 og forældreansvarslovens § 2, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Lægers, tandlægers og jordemødres adgang til helbredsoplysninger m.v. uden patientens samtykke til brug for læring og kompetenceudvikling

- Side 303 -

...kategorier af oplysninger. Hvis en patient ikke selv er i stand til at frabede sig, at der indhentes helbredsoplysninger m.v., indtræder den eller de personer, som efter lovgivningen er bemyndiget hertil, i patientens rettigheder, jf. sundhedslovens § 14, i det omfang det er nødvendigt for at varetage patientens interesser i den pågældende situation.

Læs på Jurabibliotek



Samtykkekompetence

- Side 309 -

Voksne, habile patienter meddeler selv samtykke. For en patient, der ikke selv kan varetage sine interesser, indtræder den legale repræsentant, hvis dette er nødvendigt for at varetage patientens interesser i den pågældende situation, jf. sundhedslovens § 14.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 3. Det er forudsat, at den legale repræsentant skal respektere patientens beslutning, hvis patienten klart modsætter sig, at videregivelse finder sted. Dette gælder også, selvom patientens beslutning synes uden mening.4646. FT 1997-98, 2. samling, tillæg A, s. 522. I disse tilfælde gælder reglerne om videregivelse uden samtykke, jf. § 41, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Videregivelse uden samtykke

- Side 311 -

...patientjournalen, jf. § 13, stk. 2, i journalføringsbekendtgørelsen. En patient, der er fyldt 15 år, kan selvstændigt frabede sig videregivelse af helbredsoplysninger, jf. sundhedslovens § 17, stk. 3, 2. pkt. For patienter, der er ude af stand til at varetage deres interesser, varetager den legale repræsentant patientens interesser, jf. sundhedslovens § 14.

Læs på Jurabibliotek



Værdispringsreglen

- Side 314 -

...fra en person, som kan meddele samtykke efter sundhedslovens § 14. Patientens formodede ønsker, som denne måtte have fremsat på et tidligere tidspunkt, skal indgå i vurderingen. Det er endvidere forudsat, at reglen også kan være relevant i tilfælde, hvor patienten ikke befinder sig i en tilstand, hvor vedkommende er ude af stand til at varetage sine

Læs på Jurabibliotek



Samtykkekompetence

- Side 320 -

...Mortensen, Sundhed og Jura, 2. udg., 2017, s. 355. Efter ordlyden af sundhedslovens § 14, hvoraf det følger, at den legale repræsentant (hvis det er nødvendigt for at varetage patientens interesser) indtræder i patientens rettigheder efter loven, forekommer det ikke indlysende, at pårørende skulle være afskåret fra at meddele samtykke i dette tilfælde.

Læs på Jurabibliotek