Bøger, som nævner Sundhedsloven § 15

Aftaleret og samspillet med de sundhedsspecifikke regler

- Side 282 -

...og erstatningslovens § 23 kan principielt fremdrages som et eksempel. Efter denne bestemmelse påhviler det enhver autoriseret sundhedsperson, som i sin virksomhed bliver bekendt med skader, som må antages at kunne give ret til erstatning fra Patientforsikringsforeningen, at informere skadelidte herom samt i fornødent omfang at bistå med anmeldelsen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 284 -

...anfører, at der må sondres mellem behandlingsaftalen og behandlingssamtykket, Pasientens rett til selvbestemmelse ved medisinsk behandling, s. 231. Der vil efter omstændighederne kunne gøres misligholdelsesbeføjelser gældende, hvis patienten benytter retten til at trække et behandlingssamtykke tilbage, jf. sundhedslovens § 15, stk. 2, og nedenfor 13.5.

Læs på Jurabibliotek



Sondringen mellem offentlig ret og privatret

- Side 287 -

...behandlingssamtykket, der refererer sig til selve indgrebet i patientens legeme, og som et led i værnet om patientens integritet og selvbestemmelse. Henriette Sinding Aasen konkluderer, at kravet om samtykke til behandling ikke bør betragtes ud fra en kontraktsretlig synsvinkel, jf. Pasientens rett til selvbestemmelse ved medisinsk behandling, s. 231.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 288 -

ne afvejning afspejles i sundhedslovens §§ 15 og 16 og de administrative regler, der er udstedt i medfør heraf.697697. Jf. bekendtgørelse nr. 665 af 14. september 1998 om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger m.v. og vejledning nr. 161 af 16. september 1998.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 291 -

Lægen skal dog i begge tilfælde indhente et informeret samtykke fra patienten til at anvende en anden behandlingsmetode end den, man i fællesskab har besluttet, jf. sundhedslovens § 15.

Læs på Jurabibliotek



Aftalerettens anvendelsesområde

- Side 306 -

...kræve erstatning efter almindelige regler i tilfælde, hvor en patient afbestiller til eksempel en kostbar operation uden passende varsel eller udebliver uden gyldig grund, ville det få vidtrækkende konsekvenser for privates incitament til, og mulighed for, at drive behandlingsvirksomhed. Også reale betragtninger taler altså for afhandlingens resultat.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 310 -

...unødig fjernelse af lymfeknuder udgør derimod en overtrædelse af autorisationslovens § 17, jf. Patientklagenævnets sag nr. 0233802. Unødig fjernelse af bryst eller kirtler. Patienten skal efter de præceptive regler meddele sit samtykke hertil, og patienten kan på ethvert tidspunkt trække behandlingssamtykket tilbage, jf. sundhedslovens §§ 15 og 16.

Læs på Jurabibliotek