- Side 207 -
...den forbindelse bortfaldt lægens mulighed for at tilbageholde helbredsoplysninger af hensyn til patienten. Den 1. januar 2007 overførtes bestemmelserne om patienters retsstilling, herunder patienters selvbestemmelsesret, til sundhedslovens afsnit III. og hensynet hertil vejer for så vidt tungere end hensynet til at redde liv og helbred. Integritet
(...)
- Side 208 -
...regler, der skærper kravene til det informerede samtykke. Disse specialregler suppleres af sundhedslovens almindelige regler om patienters selvbestemmelsesret. Efter bemærkningerne til sundhedsloven finder de almindelige bestemmelser om patienters selvbestemmelse ikke anvendelse ved svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion, sterilisation og kastration.
- Side 212 -
...kan sundhedspersonen undlade at give information. Hvis patienten selv er i stand til at tage beslutning, er det alene den pågældende patient, der har krav på information. Information til de pårørende kræver som udgangspunkt, at patienten meddeler sit samtykke hertil, jf. nedenfor kapitel 10 om tavshedspligt og videregivelse af helbredsoplysninger.
(...)
Efter sundhedslovens § 16, stk. 1, har patienten ret til information om sin helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder om risiko for komplikationer og bivirkninger. I § 16, stk. 4, præciseres det, at fyldestgøren-
(...)
- Side 214 -
...udlandet. Retten i Grønlands dom, som blev stadfæstet af Grønlands Landsret og Højesteret i henhold til grundene, føjede om udbredelsen af sundhedsforsikringer til, at dette heller ikke i sig selv kan føre til en udvidet informationsforpligtelse.1414. Se hertil Mette Hartlev, Ulla Hybel og Peter Bak Mortensen, Sundhed og Jura, 2. udg., 2017, s. 188-190.
- Side 216 -
...en hensynsfuld måde og være tilpasset modtagerens individuelle forudsætninger med hensyn til alder, modenhed, erfaring m.v. Informationen skal gives mundtligt og bør suppleres med skriftligt informationsmateriale ved større indgreb og komplicerede behandlinger, jf. § 5, stk. 1, i bekendtgørelsen. En skriftlig information kan således ikke stå alene.
- Side 222 -
...stadig er under forældremyndighed, skal forældremyndighedens indehaver tillige have information og inddrages i den unges stillingtagen, jf. § 17, stk. 1, 2. pkt. Informationen til forældremyndighedens indehaver kan begrænses i lyset af behandlingens karakter, sygdommens alvor, oplysningernes art, patientens alder og modenhed og behovet for opfølg-
- Side 230 -
...behandlingsbehov, kan sundhedspersonen indlede eller fortsætte behandling uden samtykke, jf. § 19. Den midlertidige mangel på evne til at give informeret samtykke kan senere resultere i varigt tab af evnen. I så fald er § 18 anvendelig. I modsat fald finder de almindelige regler om informeret samtykke fra fornuftshabile anvendelse, jf. sundhedslovens §§ 15 og 16.
- Side 248 -
Udtagning af biologisk materiale kan kun ske på grundlag af et informeret samtykke fra patienten, jf. sundhedslovens §§ 15-16.