Bøger, som nævner Sundhedsloven § 16

Big Data og algoritmer

- Side 671 -

...rettigheder og frihedsrettigheder. Dette afklarer dog ikke det ansvar, som sundhedsvæsenet og sundhedspersonerne har for at sikre patienten en behandling, der lever op til den almindelige kvalitetsstandard, jf. autorisationslovens § 17, og til at sikre at der gives et samtykke til sundhedsfaglig behandling, som lever op til sundhedslovens §§ 15-16.

Læs på Jurabibliotek



Patientens selvbestemmelsesret og sekundære fund

- Side 673 -

Før der foretages en omfattende genetisk undersøgelse, skal patienten – som ved enhver anden undersøgelse – give et informeret samtykke, jf. sundhedslovens §§ 15-16. Hvor det ved andre undersøgelser er tilstrækkeligt, at patienten giver et mundtligt samtykke, har lovgiver besluttet, at der ved omfattende

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 674 -

...2008. Spørgsmålet om information i forbindelse med genetiske undersøgelser er udførligt omtalt i et par redegørelser fra Det Etiske Råd. Se Det Etiske Råd, Genundersøgelse af raske – redegørelse om præsymptomatisk gendiagnostik, 2000 og Det Etiske Råd, Genom-undersøgelser – etiske dilemmaer i diagnostik, forskning og direkte til forbrugeren, 2012.

Læs på Jurabibliotek



Biobanker

- Side 680 -

...samtykke fra patienten, uanset om det sker i forbindelse med patientbehandling jf. sundhedslovens §§ 16-17 eller i tilknytning til et forskningsprojekt, jf. komitélovens § 2, nr. 13, jf. § 6. Den efterfølgende opbevaring i biobanken reguleres af databeskyttelsesloven og GDPR og forudsætter ikke et eksplicit samtykke fra patienten eller forsøgspersonen.

Læs på Jurabibliotek



Fosterdiagnostik

- Side 686 -

...§ 16. For alle typer undersøgelser gælder, at der er en vis usikkerhed knyttet til resultaterne. Dette skal den gravide informeres om, både på forhånd og efterfølgende, når resultatet foreligger. Der er risiko både for falske positive og falske negative resultater – det vil sige forkerte resultater. Desuden kan det i nogle situationer være svært at

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 687 -

...journalføres, og det skal være klart for den gravide, inden den accepterer skanninger og andre undersøgelser. Ifølge retningslinjerne skal kun oplysninger, som er relevant for behandlingen opbevares.6363. Se afsnit 10.4 i »Retningslinjer for fosterdiagnostik – prænatal information, risikovurdering, rådgivning og diagnostik«, Sundhedsstyrelsen 2020.

Læs på Jurabibliotek