Bøger, som nævner Sundhedsloven § 16

Det informerede samtykkes udvikling i dansk ret

- Side 202 -

...samvittighedsfuldhed. Da lov om patienters retsstilling. Lov nr. 482 af 1. juli 1998 om patienters retsstilling (patientretsstillingsloven, nu ophævet). blev indført i 1998, indeholdt loven mere detaljerede regler om information og samtykke, og disse regler findes nu i sundhedslovens §§ 15-21.. Lovbekendtgørelse nr. 210 af 27. januar 2022 (sundhedsloven).

Læs på Jurabibliotek



Det informerede samtykke i dansk og international ret

- Side 207 -

...afgjort i perioden 1998-2003 et længere notat med en sammenfatning af praksis i forhold til information og samtykke. Der er endvidere en nyere praksissammenfatning udformet af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn på baggrund af sager afgjort i perioden 2000-2014. Praksissammenfatningerne kan findes på Styrelsen for Patientklagers hjemmeside www.stpk.dk.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 208 -

...om konsekvenserne af ikke at iværksætte en behandling. Sundhedspersonen skal endvidere være opmærksom på, om der er forhold af betydning for patienten, som denne ikke er vidende om, og i givet fald sørge for at informere vedkommende, jf. § 16, stk. 5. Patienten kan dog som tidligere nævnt tilkendegive, at vedkommende ikke ønsker at blive informeret.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 221 -

...i lovbekendtgørelse nr. 995 af 14. juni 2018 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, hvorefter det påhviler en autoriseret sundhedsperson at informere en patient om erstatningsmulighederne, hvis vedkommende har været udsat for en skade i forbindelse med behandlingen, som kan begrunde en ret til erstatning fra Patienterstatningen.

Læs på Jurabibliotek


Hvem har ret til information

Ifølge sundhedslovens § 16, stk. 1, har patienten ret til information om sin helbredstilstand og behandlingsmuligheder.

Læs på Jurabibliotek



Information om risiko for komplikationer og bivirkninger

- Side 226 -

...bivirkninger. Dette er nærmere uddybet i vejledningen om information og samtykke, hvor det fremgår, at man ikke kan angive en bestemt procentuel risikogrænse for, hvornår der skal informeres om en eventuel komplikation.8080. Vejledning nr. 161 af 16. september 1998 om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv., punkt 3.3.

Læs på Jurabibliotek



Informationspligt og retten til ikke-viden

- Side 229 -

...utvetydigt skal tilkendegive, at vedkommende ikke ønsker at blive informeret. En sådan utvetydig tilkendegivelse fra patientens side er med til at sikre, at der ikke opstår en konflikt mellem patientens ret til ikke-viden og lægens pligt til at informere om diagnose, behandlingsmuligheder, bivirkninger mv.8989. Se som et eksempel på dette SDN 150303.

Læs på Jurabibliotek



Hvordan fastlægges informationsniveauet?

- Side 231 -

...individuelle forudsætninger med hensyn til alder, modenhed, erfaring mv.9898. I en afgørelse fra det tidligere Patientklagenævn (PKN 0336412) slog nævnet fast, at det ikke er god faglig standard at undlade at informere en patient med henvisning til, at vedkommende er sygeplejestuderende. Denne bestemmelse kan ses som udtryk for, at den subjektive pa-

Læs på Jurabibliotek



Formkrav mv.

- Side 233 -

...oplysningerne. Ud over fremmedsprogede patienter kan der også være behov for at tilpasse informationen og eventuelt anvende tolk i de situationer, hvor der er tale om patienter, som har en høre- eller synsnedsættelse.105105. Vejledning nr. 161 af 16. september 1998 om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv., punkt 3.7.

Læs på Jurabibliotek



Patienter der afviser at modtage blodtransfusion

- Side 239 -

...forholder sig til patientens skriftlige eller mundtlige forhåndstilkendegivelser, som ifølge forarbejderne til sundhedsloven også kan tillægges betydning.124124. Se bemærkningerne til § 11 i lovforslag L15/1997 § 11 om patienters retsstilling, hvor der blandt andet henvises til artikel 9 i Europarådets Konvention om Menneskerettigheder og Biomedicin.

Læs på Jurabibliotek



Behandling ved livets afslutning – habile patienter og mindreårige under 15 år.

- Side 246 -

...patienter ikke blev informeret om lægelige beslutninger om undladelse af genoplivning ved hjertestop. Disciplinærnævnet fandt, at patienten burde have været informeret om en sådan beslutning, idet der ikke forelå oplysninger om, at han havde frabedt sig information om det terminale behandlingsniveau. Der blev givet kritik til den ledende overlæge.

Læs på Jurabibliotek