Bøger, som nævner Sundhedsloven § 17

- Side 83 -

...patienter, der var mellem 15 og 18 år, hvor sundhedspersonen efter en individuel vurdering skønnede, at vedkommende ikke selv var i stand til at forstå konsekvensen af egen stillingtagen. Aldersgrænsen på 15 år stammede fra sundhedslovens § 17, stk. 2, hvori det fastslås, at patienter, der er fyldt 15 år, som udgangspunkt selv kan give informeret samtykke.

Læs på Jurabibliotek



- Side 84 -

...regler herom. Det følger af sundhedslovens § 15, stk. 1, at ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller af sundhedslovens §§ 17-19, hvor de sidstnævnte bestemmelser vedrører stedfortrædende samtykke og øjeblikkeligt behandlingsbehov.

Læs på Jurabibliotek



Unge mellem 15 og 17 år skal selv give samtykke

- Side 98 -

En patient, der er fyldt 15 år, kan efter sundhedslovens § 17, stk. 1, selv give informeret samtykke. Forældremyndighedens indehaver inddrages i den unges stillingtagen, hvis den unge er under 18 år, men kompetencen ligger hos den unge selv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udledes af psykiatrilovens § 1, stk. 4, der kun tillægger forældresamtykke til tvang betydning, hvis der er tale om patienter under 15 år, jf. herom Folketingstidende 2014-15, tillæg A, L 137 som fremsat, side 24. Modenhedsvurderingen efter sundhedslovens § 17, stk. 2, finder derfor ikke anvendelse på unge mellem 15 og 17 år på psykiatriske afdelinger.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stillingtagen, hvorefter forældremyndighedens indehavere kan give informeret samtykke. Da modenhedsvurderingen efter sundhedslovens § 17, stk. 2 ikke skal finde anvendelse for mindreårige patienter på psykiatriske afdelinger, er der behov for at indsætte en bestemmelse om, at en patient, der er fyldt 15 år, selv kan give informeret samtykke til behandling.«

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 99 -

...indehaver tillige skal have information i henhold til § 16 og inddrages i den mindreåriges stillingtagen. Pligten til at informere forældremyndighedens indehavere er begrænset i visse tilfælde, f.eks. vedrørende oplysninger om behandling for kønssygdom, prævention og abort. De særlige tilfælde behandles i Mette Hartlev m.fl., Sundhed og Jura, side 222.

Læs på Jurabibliotek